Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ν. Αφρική: Εκδηλώσεις μνήμης για τους 44 νεκρούς στο ορυχείο Λoνμίν

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
Τελετές και εκδηλώσεις στη μνήμη των 44 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ εργαζομένων σε ορυχείο πλατίνας που απεργούσαν και αστυνομικών, λαμβάνουν χώρα την Πέμπτη στη Νότιο Αφρική.

Την Πέμπτη εργάτες προσευχήθηκαν στο ορυχείο Λονμίν, η οποία είχε ως στόχο τον «καθαρισμό» του σημείου όπου έχασαν τη ζωή τους οι 34 απεργοί. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε επεισόδια σκοτώθηκαν άλλα δέκα άτομα.

Ακολούθησε τελετή στη μνήμη των θυμάτων, στην οποία θα παραστούν μέλη της κυβέρνησης της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα δύο ορυχεία λευκόχρυσου. Εκφράζονται φόβοι ότι η αναταραχή μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα ορυχεία.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας, η Anglo American Platinum, ανακοίνωσε ότι έλαβε μια λίστα με αιτήματα από τους εργάτες της στη Νότιο Αφρική.

Παράλληλα, περίπου 500 εργάτες σε στοά στο Royal Bafokeng Platinum άφησαν τα εργαλεία τους, απαιτώντας αύξηση μισθού και εμποδίζοντας συναδέλφους τους από το να δουλέψουν.

Το ορυχείο Λονμίν παραμένει κλειστό και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν μεσολαβήσει, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Η διεύθυνση του ορυχείου είχε απειλήσει ότι θα απολύσει τους εργάτες που δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, αλλά εγκατέλειψε την απειλή, μετά από αίτημα του προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

Ο Τζέικομπ Ζούμα δέχεται, πάντως, επικρίσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης. Η συνάντησή του με απεργούς την Τετάρτη δεν ήταν ιδιαίτερα θερμοί και παρά τις προσπάθειες να καθησυχάσει τις ανησυχίες, πολλοί αναφέρουν ότι η κρίση στη Νότιο Αφρική θα αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.
 http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου