Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΕΕΘΑ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ: ΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ανακοινώνουν τον λογαριασμό της Ανακήρυξης ΑΟΖ στο λαό μας!

 Πάντα, το αστικό σύστημα εξουσίας για να κερδίσει την αφομίωση του κόσμου της εργασίας στα σχέδια ανάπτυξης των κερδών του τα παρουσίαζε ως «εθνικά συμφέροντα» και αναφέρονταν στις Ένοπλες Δυνάμεις που απαιτούνταν για να τα στηρίξουν ως υπερασπιστές της «Εθνικής Άμυνας», ως εγγυητές «της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας»!
Βέβαια, από την εποχή του στρατηγού Παραγκιουδάκη, όταν περιγράφτηκε το  τρίγωνο Καύκασος-Κρήτη-Κύπρος, ως βασικό πεδίο ενδιαφέροντος του ελληνικού αστικού κόσμου, άρα και των Ενόπλων Δυνάμεων, άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο ότι τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης είναι επιθετικά. Μάλιστα, οι Έλληνες αστοί διεκδίκησαν και διεκδικούν ρόλο  στη γεωστρατηγικής σημασίας ενεργαική σκακιέρα που βύθισε ξανά και ξανά στο αίμα τους λαούς του Καυκάσου, των Βαλκανιών, της Μέσης Ανατολής. Και ο ελληνικός στρατός ήταν πάντα εκεί, είτε ως κατοχική δύναμη του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΗΕ, είτε ως θεματοφύλακας του Βαλκανικού Ζωτικού Χώρου, όπως τουλάχιστον τον περιέγραψε ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.
Στο κόστος σε χρήμα και σε αίμα, όλων αυτών των ελληνικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πρέπει να προσθέσουμε και τα δεκάδες δις ευρώ που καταβλήθηκαν για τις αγορές όπλων ή για τις μίζες των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!
Τώρα όλα δείχνουν ότι ο ελληνικός αστικός κόσμος ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμη πιο επιθετικό βήμα: δε μιλά απλώς για εφαρμογή του ανεφάρμοστου επιχειρησιακά και παράνομου σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συνθήκες-παραβιάζοντας και τις συνθήκες Λονδίνου-Ζυρίχης σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται η ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο-, αλλά σχεδιάζει την στρατιωτική του παρουσία συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Που στηρίζεται για να το κάνει αυτό; Αφενός στην ακόρεστη δίψα για κέρδη του ελληνικού ενεργειακού λόμπι, στις συμμαχίες με Κύπρο και κυρίως στην στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ, στους δανειστές-βασικά στο γερμανικό ιμεπριαλισμό- και στη πεποίθηση στήριξης του από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στέκουν πίσω από τις πολυεθνικές ενεργειακούς κολοσσούς, στις οποίες θα δοθεί η δυνατότητα έρευνας-εξόρυξης των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Αξίζει επομένως να παρακολουθήσουμε την ομιλία του ΑΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου στο 1ο συνέδριο «Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας» που διοργάνωσε το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ουσιαστικά προανήγγειλε την επέκταση του επιχειρησιακού χώρου δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρα από το Αιγαίο (που αποτελούσε μέχρι τώρα το κύριο πεδίο δράσης) προς την περιοχή της Α.Μεσογείου. Σε συνδυασμό πάντα με την συμμετοχή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μάλι.
Παρανομαστής πλέον των όποιων σχεδιασμών η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα:
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής και ένας βασικός παράγων εθνικής ισχύος. Έχουν ρόλο, έχουν θέση στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή έχει θέσεις η Χώρα και επειδή υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αποστολή μας είναι να τα υπερασπιστούμε. Τα συμφέροντα αυτά της Χώρας, που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχετίζονται μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και εδώ εστιάζεται ο ρόλος μας. Η εδαφική ακεραιότητα και εξασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης τωνκυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ασφαλώς τμήμα των εθνικών συμφερόντων που υπερασπιζόμαστε».

ΠΟΙΟς ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ; Φυλάσσοντας εγκαταστάσεις και θαλάσσια περάσματα-Δύναμη Αποτροπής έναντι της Τουρκίας

"Η ανατίναξη αγωγών, η κατάληψη πετρελαϊκών σταθμών και η ομηρία εργαζομένων, η πειρατεία εμπορικών πλοίων αποτελούν σχετικά συχνό φαινόμενο σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Αντίστοιχες επιθέσεις δεν έχουν σημειωθεί στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.  Η μελλοντική όμως εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχουν αναπόφευκτα πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και αναταραχή που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική ειδικότερα κατά την τελευταία διετία.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως αναφέρθηκε μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας έχουν την ευθύνη της προστασίας του εθνικού πλούτου και της εξασφάλισης της απρόσκοπτης διακίνησης των ζωτικών για την παγκόσμια οικονομία αγαθών στον χώρο ευθύνης της Χώρας".
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε τους άξονες στους οποίους κινείται η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτελεσματική προστασία υποδομών και μέσων:

α. Εγκαιρη πληροφόρηση και επιτήρηση
β. Πειστική αποτροπή και
γ. Αποτελεσματική προστασία
Κοινός παρανομαστής και των τριών αξόνων είναι οι πληροφορίες. Η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών για τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της όποιας κακόβουλης ενέργειας, είναι ζωτική για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα την ακυρώνουν εν τη γενέσει της. Η έγκαιρη πληροφόρηση και η επιτήρηση απαιτούν την ανάπτυξη δυνατοτήτων ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) οι οποίες θα παρέχουν διαρκή, έγκαιρη και έγκυρη εικόνα των τεκταινομένων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΙΣΡΑΗΛ     
 
"Πιθανόν να απαιτείται συνεργασία με αντίστοιχες αρχές χωρών της περιοχής με κοινά συμφέροντα όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Οι δυνατότητες ήδη υπάρχουν και η λαμβανόμενη αναγνωρισμένη εικόνα, αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών προερχομένων από ποικίλες,αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοεπιβεβαιούμενες πηγές, μας ικανοποιεί πλήρως.
Η αποτροπή, για να λειτουργεί ως τέτοια, θα πρέπει να συνδυάζει τόσο την ύπαρξη των μέσων εκείνων η χρήση των οποίων θα επιφέρει στον επιτιθέμενο υπέρμετρο, δυσβάσταχτο κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη, όσο και την σαφώς εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη χρήση τους, εάν και εφόσον υπάρξει απειλή. Η ταυτόχρονη πλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων, μαζί με την φυσική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Οι πρόσφατα διενεργηθείσες αλλά και οι σχεδιαζόμενες διακλαδικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργούν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Στην απευκταία περίπτωση που επικρατήσουν άφρονες σκέψεις και αμφισβητηθεί η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα της Χώρας να υπερασπίσει τα δικαιώματά της ή να ανταποκριθεί στις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν και να επαναφέρουν τη νομιμότητα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας. Προς τούτο, έχουν μελετήσει τις απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν καθορίσει τις απαιτήσεις συνολικά αλλά και για κάθε κλάδο ξεχωριστά, έχουν έτοιμα σχέδια δράσης και ήδη προχωρούν στην αναδιοργάνωσή τους με τη θέσπιση κατάλληλης μελλοντικής δομής δυνάμεων».
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ-ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ!

Αναφερόμενος στη τρεχουσα οικονομική συγκυρία αναφρορικά με τις επιτπώσεις στην ικανότητα επιχειρησιακής δράσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι έχει μελετηθεί η απειλή και το επιτελείο προχωράει σε τροποποιήσεις στη Δομή Δυνάμεων που θα συνεχιστούν και στο μέλλον αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στο ΓΕΕΘΑ η οικονομική κρίση αντιμετωπίσθηκε ως ευκαιρία. Ευκαιρία για την επανεξέταση από μηδενικής βάσεως των μέχρι τώρα θεωρούμενων ως ταμπού. Ευκαιρία για την αναθεώρηση παγιωμένων πρακτικών και την αμφισβήτηση ζητημάτων τα οποία μέχρι τώρα αντιμετωπιζόντουσαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Ευκαιρία για την αναζήτηση έξυπνων και αποδοτικότερων λύσεων για την επίτευξη του αδιαπραγμάτευτου τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, τόσο για τον Έλληνα πολίτη ο οποίος θέλει να εργαστεί και να δημιουργήσει όσο και για τον ξένο επενδυτή, ο οποίος θέλει να εμπιστευτεί τα κεφάλαιά του στη Χώρα παράγοντας ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα αυτής της αναθεωρητικής μας σκέψης απεικονίζεται στη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων που σας ανέφερα και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από την πολιτική ηγεσία. Η Δομή αυτή έχει λάβει υπόψη της όλες τις εξελίξεις και τις διαμορφούμενες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε Ένοπλες Δυνάμεις πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για να ανταποκριθούν στα έργα που τους ανατίθενται από την Πολιτεία».

ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ
Ο ΑΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος εξήγγειλε ουσιαστικά από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων την απαίτηση για ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
«Πρόκειται όμως για ένα κατ’ εξοχή θαλάσσιο χώρο με πολλή λίγη ξηρά, που συνιστά για τις Ε.Δ μια νέα πρόκληση, διαφορετική από τις μέχρι τώρα. Χωρίς να μπορώ να γίνω περισσότερο λεπτομερής, αποτελεί αναπόφευκτη απαίτηση η βελτίωση των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων ενδεχομένως σε βάρος άλλων δυνατοτήτων που κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια, όπως παρακάτω:
α. Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και σύγχρονα Υποβρύχια,
β. Επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με αεροσκάφη 4ης γενιάς και αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών,
γ. Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων με μέσα ταχείας μεταφοράς».
«Ενδεχομένως οι προτεραιότητες αυτές θα απαιτήσουν να αφαιρεθεί η προτεραιότητα από άλλους τομείς ώστε να δοθεί έμφαση στην κάλυψη αυτών των απαιτήσεων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο σημαίνει για τους λαούς Φτώχεια-Ανέχεια-Καταπίεση-Πόλεμος-Προσφυγιά-Ιμπεριαλιστική Επέμβαση.
Η βελτίωση της ζωής μας, η απελευθέρωση από τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας επέβαλαν τα κόμματα εξουσίας και οι επιχειρηματίες, οι τοκογλύφοι, Έλληνες και ξένοι, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δεν βρίσκεται στον καθορισμό της ΑΟΖ του Αιγαίου, στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Βρίσκεται την αποφασιστικότητα και στη μαχητικότητα των εργατικών αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων. Βρίσκεται στην κλιμάκωση του αντιεθνικιστικού-αντιπολεμικού-αντιμιλιταριστικού αγώνα.
Πρέπει τώρα να κλιμακώσουμε την προσπάθεια μας για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού κινήματος που θα αμφισβητήσει τις εθνικές-αστικές ανάγκες, θα προβάλλει τα εργατικά συμφέροντα και θα αγωνιστεί για την ικανοποίηση τους. Για την Ανατροπή της άγριας ταξικής κυβερνητικής πολιτικής,της κυβέρνησης και των Μνημονίων, για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από Ε.Ε.-ΟΝΕ-ΝΑΤΟ. Για την κοινωνική απελευθέρωση από τη Δικτατορία της Αγοράς και των Νόμων του Κέρδους, την εκμετάλλευση και καθυπόταξη των εργαζομένων.
Πλέον η Ειρήνη, αλλά και η Αξιοπρέπεια του Κόσμου της εργασίας βρίσκεται αποκλειστικά στους αγώνες.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου