Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ισπανία: Αυξάνει (!) αμυντικές δαπάνες, μαζική πώληση υλικού

Την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας κατά 877,33 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, συνοδευόμενη όμως από μαζικές πωλήσεις νέας κατασκευής μέσων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους σε διάφορους προμηθευτές λόγω της παραλαβής και ένταξης σε υπηρεσία πολλών οπλικών συστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αναπληρωτή πρωθυπουργό Soraya Saenz de Santamaria οι πρόσθετες πιστώσεις δεν θα συνυπολογιστούν στο δημόσιο χρέος της χώρας καθώς αφορούν υποχρεώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν πολλά χρόνια πριν. Από την άλλη πλευρά όμως το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σημαντικές περικοπές σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα με κυριότερα αυτά των Eurofighter, Α400Μ και NH-90. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα A400M η Ισπανία θα παραλάβει τα 27 αεροσκάφη του τύπου που έχει παραγγείλει όμως θα διατηρήσει σε υπηρεσία μόνο τα 14 εξ αυτών και τα υπόλοιπα 13 θα επιχειρήσει να τα πωλήσει σε άλλες χώρες.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα η Ισπανία θα παραλάβει τα πρώτα 14 A400M περί το 2020, ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί η παράδοση των υπολοίπων 13 σε μία πολύ βασική διαμόρφωση χωρίς πολλά συστήματα αποστολής ώστε να μειωθεί το κόστος προμήθειας. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας Airbus Military δήλωσε σχετικά ότι συμβατικά η Ισπανία είναι υποχρεωμένη να παραλάβει τα 27 αεροσκάφη και εφόσον επιθυμεί να πωλήσει κάποια από αυτά, η απόφαση της δεν μπορεί να σχολιαστεί.
Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα ΝΗ-90 ο αριθμός τους θα μειωθεί από 45 σε 22. Θύματα των μειώσεων θα αποτελέσουν και τα προγράμματα του επιθετικού ελικοπτέρου Tiger (μείωση κατά έξι μονάδες) και του άρματος μάχης Leopard 2E (από 190 σε 117 μονάδες).
Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Άμυνας οι πρόσθετες πιστώσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση 15 κύριων προγραμμάτων στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται εν εξελίξει προγράμματα όπως αυτά του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Pizarro και του υποβρυχίου S-80.
Περίπου το ένα τρίτο των πρόσθετων πιστώσεων, τα 337,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το ισπανικό μερίδιο στο πρόγραμμα Eurofighter. Περίπου 163 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στα κρατικά ναυπηγεία της Navantia για την αποπληρωμή του πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων Juan Carlos I και της φρεγάτας αντιαεροπορικού πολέμου F105 Cristóbal Colón. Τέλος 88,26 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα του επιθετικού ελικοπτέρου Tiger και 46,6 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα του Airbus A400M.
Ωφελημένα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση τους θα είναι και μικρότερου μεγέθους προγράμματα όπως των αντιαρματικών κατευθυνόμενων όπλων Spike (34,5 εκατ. ευρώ), των ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων 155/52 mm (32,5 εκατ. ευρώ) και η ναυπήγηση του πλοίου γενικής υποστήριξης Cantabria (28 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το ισπανικό υπουργείο Άμυνας θα χρειαστεί χρηματοδότηση κυμαινόμενη από 800 ως 1.000 εκατ. ευρώ πλέον των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των πληρωμών που θα πρέπει να γίνουν την τριετία 2013-2015. Προς το παρόν πάντως διεξάγονται συζητήσεις με τη βιομηχανία για την επίτευξη συμβιβασμών στις οικονομικές απαιτήσεις που σε συνδυασμό με τις περικοπές στους αριθμούς των υπό προμήθεια συστημάτων θα μειώσουν τον προϋπολογισμό για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 3,8 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου