Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (DRONES) για την επιτήρηση των ελληνικών θαλασσίων συνόρων θα χρησιμοποιεί η Frontex

UAV
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της  με ακόμη πιο  σκληρούς ελέγχους για την μετανάστευση . Για να το πετύχει αυτό ήδη δαπανά εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και οι μεγάλες εταιρείες ασφαλείας και όπλων δείχνουν πανέτοιμες να δρέψουν τα οφέλη.

Η  Frontex, ο οργανισμός ασφαλείας των συνόρων της ΕΕ, ήδη χρηματοδότησε τις εταιρείες όπλων και εξοπλισμού ασφαλείας  να παρουσιάσουν τον εξοπλισμό τους σε μια έκθεση που έγινε σε ελληνικό έδαφος.  Η frontex  οργάνωσε την έκθεση και πλήρωσε τα έξοδά με την ίδια την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή να είναι ο  δυνητικός πελάτης των εταιρειών όπλων.
Δεκατρείς εταιρείες- κοινοπραξίες  συμμετείχαν στην επίδειξη τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) στο Άκτιο  τον Οκτώβριο του 2011.
Η ισραηλινή Aerospace Industries, η Lockheed Martin, η FAST Protection AG, η L-3 Communications, η FLIR Systems,η  SCOTTY από την Αυστρία, η Diamond Airborne , η  Inmarsat, η Thales, η AeroVision, η AeroVironment, η Altus και η BlueBird έδειξαν στην έκθεση τεχνολογικές λύσεις για τη θαλάσσια επιτήρηση και εξελιγμένα συστήματα φύλαξης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σύνορα .
H Frontex πλήρωσε μάλιστα  τις εταιρείες αυτές για την κάλυψη των δαπανών τους που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στην επίδειξη στο Άκτιο  με ποσά που κυμαίνονται από  10.000€ μέχρι 198.000 €”.
Η αμερικανική Lockheed Martin, η γαλλική Thales και η ισραηλινή IAI είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων και εξοπλισμού ασφαλείας στον κόσμο.
eurosur
Οι επιδείξεις αυτές  είναι μέρος της προετοιμασίας για την έναρξη και εφαρμογή του EUROSUR, ( Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων) με  στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ελέγχου των συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ, και να προωθηθεί η  επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την Frontex, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική, με σκοπό τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Τα σχέδια προβλέπουν τη δυνατότητα της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV (DRONES) για να εντοπίζουν μετανάστες με  βάρκες που προσπαθούν να διασχίσουν την Μεσόγειο από την Ασία και την Βόρειο Αφρική.
Το σύστημα EUROSUR  θα είναι ένα από τα δύο κύρια στοιχεία του νέου καθεστώτος  θαλάσσιας επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης, μαζί με το «Smart Borders». Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο «σύστημα εισόδου-εξόδου» ((EES)) για την αναγνώριση των overstayers θεωρήσεων στην visa των μεταναστών.
frontexsystems2
Το νέο πρόγραμμα καταχώρισης των ταξιδιωτών (RTP) θα προβλέπει και την δυνατότητα στους μετανάστες που πληρούν τους όρους που έχει θέσει η ΕΕ να περνούν τα σύνορα ταχύτερα. Το σύστημα θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό  στη χρήση  βιομετρικών στοιχείων και για τη συλλογή του θα δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με προσωπικά στοιχεία .
Νομοθετικά το σύστημα  EUROSUR προ-εγκρίθηκε στα μέσα Νοεμβρίου του 2012 από την επιτροπή Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του πολίτη  του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και  αναμένεται να λάβει το πράσινο φως σύντομα από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για EUROSUR προχωρούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος.
Οι επιδείξεις για την  αγορά εξοπλισμού είναι ένα σημαντικό μέτρο για την κατασκευή ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στο 2014-2020 τα κράτη μέλη θα πρέπει  να αγοράσουν τον εξοπλισμό με οικονομική στήριξη από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η δημιουργία του EUROSUR θα μπορούσε να κοστίσει έως και 338 εκατ. €.  Μια νέα μελέτη, η έκθεση «Borderline» για  την επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Heinrich Boll , ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες θα μπορούσαν “εύκολα” να φτάσουν και τα  874 εκατομμύρια €.  Για αυτό και το τεράστιο ενδιαφέρον από τις εξοπλιστικές εταιρείες!
Η πρωτοβουλία για τα έξυπνα σύνορα «Smart Gates» εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην ΕΕ τουλάχιστον 400 εκατομμύρια € για τη δημιουργία της και επιπλέον άλλα  190 εκατομμύρια € ετησίως σε λειτουργικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τη μελέτη Borderline, άλλο  1,1 δισεκατομμύριο € έχει διατεθεί για την ανάπτυξη του συστήματος Εισόδου- Εξόδου της ΕΕ και του νέου προγράμματος καταχωρήσεως των ταξιδιωτών . Τα ποσά που διατίθενται  είναι τεράστια για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης και προβλέπεται να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε (2014-2020) με την πρόβλεψη να είναι περίπου  4,648 δισεκατομμύρια € ετησίως για τα κράτη μέλη που θα αγοράσουν εξοπλισμό,  θα κατασκευάσουν τις υποδομές και θέσουν σε εφαρμογή τα νέα συστήματα ελέγχου και ασφαλείας των συνόρων.
Ήδη η απόφαση για σφράγισμα των συνόρων από την Ε.Ε δημιουργεί αντιδράσεις στο ευρωπαικό κοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων να καταδικάζουν τις εξωφρενικές δαπάνες των εξοπλισμών για τα σύνορα την ώρα που η Ε.Ε κάνει δραματικές περικοπές στον προϋπολογισμό της και εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας σε όλα τα κράτη μέλη της.
t_460x0_illegalimmigrantsmalta
http://www.ipsnews.net/2013/01/closing-europes-borders-becomes-big-business/
http://www.neurope.eu/article/eurosur-help-border-controls

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου