Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Σκωτσέζοι: Αντιδρούν στις άμεσες βρετανικές απειλές

Τα αντίθετα αποτελέσματα φαίνεται πως ίσως φέρνει η ρητορική επισήμων της βρετανικής κυβέρνησης που επιλέγουν να τονίζουν αυτά που θα χάσουν οι πολίτες της Σκωτίας εάν στο επερχόμενο δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου, επιλέξουν να αποσχισθούν από τη Βρετανία και να ανεξαρτητοποιηθούν, μετά από 307 χρόνια κοινής πορείας.


Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, ότι σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη βρετανική λίρα, έδειξε ότι το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αυξήθηκε.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17-18 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1005 ερωτώμενων. Το ποσοστό όσων τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας ήταν 37,7% αυξημένο από το εύρημα της προηγούμενης δημοσκόπησης που είχε δώσει ποσοστό 36,9%. Όχι στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζουν 46,6% έναντι 48,5% που ήταν το ποσοστό στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Συνολικά, η απόσταση ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» συρρικνώθηκε στο 8,9% από το 11,6% που είχε καταγραφεί αρχικά. Σε εφτά μήνες που απομένουν για το δημοψήφισμα, πολλά μπορούν να αλλάξουν, οπότε οι κινήσεις στο επικοινωνιακό πεδίο των δυο πλευρών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου