Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Σε απολογία εννέα πρόσωπα για την υπόθεση των ΕΑΣ


Σε απολογία εννέα πρόσωπα για την υπόθεση των ΕΑΣ
Με την κλήτευση σε απολογία εννέα προσώπων για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50), ανοίγει από ανακριτή κατά της Διαφθοράς ο κύκλος των ανακρίσεων για το σκάνδαλο με τις …χρυσές αποζημιώσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Την υπόθεση είχε διερευνήσει εισαγγελέας κατά της διαφθοράς και από την έρευνά του προέκυψε ότι 19 πρόσωπα,  σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο, που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Και αυτό, διότι φέρονται να χορηγούσαν αποζημιώσεις έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις νόμιμες σε όσους αποχωρούσαν από την επιχείρηση λόγω συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, του protothema.gr, οι πρώτοι κατηγορούμενοι που θα περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι πρώην μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των ΕΑΣ μέχρι το 2006. Ο αριθμός των κατηγορουμένων αναμένεται πάντως να αυξηθεί σημαντικά και θα ξεπεράσει τους 20, αν ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί μέχρι στιγμής σε βάρος των 19 προσώπων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ζημιά που προκλήθηκε φέρεται να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ. Φέρονται επίσης να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου