Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Λαβρόφ: Συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

Στην τετραμερή συνάντηση στην Γενεύη για την Ουκρανική κρίση, στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία, συμφωνήθηκε, κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Λαβρόφ μετά το πέρας της συνάντησης, συμφωνήθηκε η αποχή από κάθε είδους βία, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης.

 Ζήτησε, δε, μια πιο αποκεντρωμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία, με παροχή ευρύτερων εξουσιών στις ρωσόφωνες περιοχές. Η τετραμερής συνάντηση, μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε περίπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ετοιμάζουν κοινή δήλωση.  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος,Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να χρειαστεί να επέμβει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία και πως πιστεύει πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Πάντως η Ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου στην χώρα κάθε Ρώσου ηλικίας 16-60 ετών, καθώς κατηγορεί το Κρεμλίνο πως στέλνει ανθρώπους των υπηρεσιών πληροφοριών για να καλλιεργήσουν αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά. ΠΗΓΗ TVXS.GR
Ακόμη, χθες στην Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων έχασαν την ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου