Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ Ή ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕΤΡΑ ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΟΙΡΑΣΙΑΣ;


ImageΜυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός έχει περάσει στην αντεπίθεση και άπαντες αναμένουν την ρωσική απάντηση που δεν θ΄ αργήσει.

Ο εμφύλιος "μαίνεται" στα ανατολικά της χώρας, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους φιλορώσους, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, όπως μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.    

Πυροβολισμοί ακούγονταν από το αεροδρόμιο, αφού ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.
Η ανταποκρίτρια του Reuters ανέφερε ότι είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν «Ντροπή! Γυρίστε στα σπίτια σας!».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για να εκδιωχθούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τα κυβερνητικά κτίρια και τις εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει σε περίπου 10 πόλεις στα ανατολικά.

Λίγο αργότερα το γραφείο του Τουρτσίνοφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, ενώ η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση διεξάγεται εναντίον των αυτονομιστών και στην κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ.


Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η επιχείρηση την οποία είχε αναγγείλει από την Κυριακή έχει πλέον ξεκινήσει.
«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Όμως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο. Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά: στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες της Ουκρανίας», δήλωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο.



Τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία φέρουν ουκρανικές σημαίες βρίσκονται σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό, όπως και ένα ελικόπτερο αλλά και αρκετά λεωφορεία στα οποία επιβαίνει προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών.




Ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα "εξοντωθούν".



"Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν", σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι.



Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις "ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις". Είναι "ένας δύσκολος εχθρός", σημείωσε.



Με αφορμή την τετραμερή σύνοδο της Γενεύης για την ουκρανική κρίση, η Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δυο ηγέτες να διαφωνούν για την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας. 



"Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας (. . .) βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη", τονίζεται. 



Η σύνοδος, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη τη Μ.Πέμπτη.



Κίνημα αντίστασης με την Τιμοσένκο



Στο μεταξύ, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση ενός κινήματος αντίστασης απέναντι στον «πόλεμο» που έχει εξαπολύσει, σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία στα ανατολικά της χώρας.



«Η Ρωσία εξαπέλυσε έναν αληθινό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Τιμοσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην οποία κάλεσε για να παρουσιάσει το κίνημα αυτό.



Το επιτελείο του κινήματος, του οποίου θα ηγηθούν πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας επί των ημερών της κυβέρνησής της, θα δημιουργήσει «σημεία στρατολόγησης» σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας, είπε η ίδια.



«Ο στρατός, η αστυνομία, οι ειδικές δυνάμεις έχασαν την ικανότητά τους να υπερασπίζονται την Ουκρανία υπό την ηγεσία του (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς», του φιλορώσου προέδρου που εξελέγη το 2010 και αποπέμφθηκε τον Φεβρουάριο μετά το λουτρό αίματος στο Κίεβο με τουλάχιστον 100 νεκρούς, σημείωσε η ίδια.
ΠΗΓΗ ONALERT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου