Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Σκωτία-ανεξαρτησία: Στο επίκεντρο τα βρετανικά υποβρύχια

Αν η Σκωτία γίνει ανεξάρτητη, η πρώτη κίνηση του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος το οποίο έχει τον έλεγχο του τοπικού κοινοβουλίου, θα είναι να απομακρύνει από το έδαφος της Σκωτίας τις βρετανικές βάσεις πυρηνικών υποβρυχίων. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα, από τον ηγέτη του Εθνικού Κόμματος Άλεξ Σάλμοντ.
Ωστόσο, πολλοί πρώην αρχηγοί επιτελείων δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή. Τέσσερις πρώην αρχηγοί του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, έξι πρώην πρώτοι λόρδοι του Ναυαρχείου, ένας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ένας πρώην αρχηγός της RAF, διαφωνούν ριζικά με την εξαγγελία του Σκωστέζου πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση, πέραν του κόστους και των θέσεων εργασίας που θα χαθούν, αν εφαρμοστεί θα έχειεξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην όλη αμυντική διάρθρωση του ΝΑΤΟ.

Οι ανωτέρω αρχηγοί δε, απέστειλαν τις απόψεις τους γραπτώς στον Σάλμοντ, με επιστολή στην οποία τονίζουν, ότι εφόσον κηρυχθεί ανεξάρτητη η Σκωτία μετά το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2016, θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια, ώστε να διασφαλιστεί η αμυντική, οικονομική και κοινωνική της σταθερότητα. «Το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θεωρεί την πυρηνική αποτροπή κεντρική στρατηγική του επιλογή και μάλλον δεν θα σπεύσει να υποδεχτεί στους κόλπους του ένα νέο έθνος η κυβέρνηση του οποίου υπονομεύει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα πυρηνικής του αποτροπής», αναφέρει η επιστολή.
Στη Σκωτία υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση που φιλοξενεί τέσσερα υποβρύχια, οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Trident. Στη βάση αυτή εργάζονται 7.000 άτομα και ένα από τα υποβρύχια αυτά βρίσκεται, εκ περιτροπής, πάντα σε περιπολία.
Το θέμα των υποβρυχίων θα αποτελέσει έντονο σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, τους επόμενους 18 μήνες, μετά από την τυχόν θετική ψήφο, υπέρ του ενδεχομένου αυτού, από τους Σκωτσέζους, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.
ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου