Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αντίδραση για τη μεσολάβηση Τουρκίας και Κατάρ για τη Γάζα

Αμερικανοί προσβλέπουν στη μεσολάβηση της Τουρκίας και του Κατάρ, για την επίλυση της κρίσης. Το Κατάρ, για την ακρίβεια, ήδη οργάνωσε μια σύσκεψη, για τον σκοπό αυτό, την Κυριακή, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχή; Μαχμούτ Αμπάς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μούν, ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσχάλ και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών. Στη σύσκεψη αυτή δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.
ΠΗΓΗ: http://defenddemocracy.org/ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Το αυτό ισχύει και για την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα μιας επίπλαστης ηρεμίας, οι ΗΠΑ, έχουν δώσει ουσιαστικά την έγκρισή τους στο Κατάρ και την Τουρκία, τους δύο «συμμάχους» εχθρούς τους (τουλάχιστον ισχύει μετά βεβαιότητας στην περίπτωση της Τουρκίας), το δικαίωμα να συνεχίζουν να υποστηρίζουν, αλλά και να εκπροσωπούν τη Χαμάς, η οποία είναι μια αναγνωρισμένη διεθνώς τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά από την επίσκεψη στην Τουρκία του ηγέτη του Κατάρ Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και βάσει πληροφοριών, ότι ο ηγέτης της Χαμάς περιοδεύει στις δύο αυτές χώρες, το Κατάρ και η Τουρκία κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός, επιλέγοντας τους όρους της συμφωνίας, όρους οι οποίοι θα προσέδιδαν στη Χαμάς τεράστια οφέλη.
Ο όρος για ανοιχτά σύνορα στη Γάζα, θα επιτρέψει στην οργάνωση να επανεξοπλιστεί, με ταχύτατο ρυθμό, σε βαθμό ακόμα πιο επικίνδυνο, για παράδειγμα. Για τους Ισραηλινούς ο όρος αυτός δεν συζητείται καν. Ο Λευκός Οίκος όμως, το συζητά και έχει επαφές με την Άγκυρα και τη Ντόχα. Μια εβδομάδα, σχεδόν πίσω, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μίλησε τουλάχιστον τρεις φορές με τον Τούρκο ομόλογό του Νταβούτογλου και ακόμα περισσότερες με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ. Ο Κέρι μάλιστα αναμένεται να επισκεφτεί το Κατάρ.
Φυσικά δεν αποτελεί μυστικό ότι το Κατάρ έχει, εδώ και καιρό, καταστεί ο παράδεισος της Χαμάς και το αυτόματο μηχάνημα αναλήψεών της. Το 2012 το Κατάρ πρόσφερε στη Γάζα 400 εκατ. δολάρια, ενώ πρόσφατα το Εμιράτο επιχείρησε να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς με ακόμα περισσότερα εκατ. δολάρια μέσω της Ιορδανικής Αραβικής Τράπεζας, αλλά οι ΗΠΑ μπλοκάρισαν την κίνηση των κεφαλαίων.
Από το 2011 το Κατάρ αποτελεί το καλύτερο στήριγμα του ηγέτη της Χαμάς Μεσαάλ. Ο Μεσαάλ, σε πρόσφατη εμφάνισή του στα ΜΜΕ του Κατάρ, χαιρέτισε και ευλόγησε, εν ονόματι του Αλλάχ, τους «αδερφούς» που απήγαγαν και δολοφόνησαν τους τρεις Ισραηλινούς εφήβους. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πάντως, στο Κατάρ διαβιούν, μακριά από το… ανθυγιεινό κλίμα της Γάζας και άλλοι ηγέτες της οργάνωσης, αφήνοντας τους άλλους να πεθαίνουν για αυτούς.
Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν για όλη αυτή τη δραστηριότητα. Τον Απρίλιο μάλιστα είχαν συλλάβει έναν άνδρα που μετέφερε χρήματα για το κλιμάκιο της Χαμάς στη Δυτική ‘Οχθη. Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν από κοινού, ότι το Κατάρ επιθυμεί διακαώς να επιτύχει μια διπλωματική νίκη εις βάρος του Καΐρου, καθοδηγώντας τη Χαμάς να απορρίψει την αιγυπτιακή προσπάθεια.
Παράλληλα, το Κατάρ χρησιμοποιεί τα πετροδολάρια για να επιτύχει διπλωματικά αποτελέσματα και σε άλλα πεδία. Πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δεν θα είχε μετάσχει στη σύσκεψη της Κυριακής, στη Ντόχα, αν το Κατάρ δεν του εξασφάλιζε μεταφορά με προσωπικό αεροσκάφος και όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει καταστεί ο θερμότερος υποστηρικτής της Χαμάς στη διεθνή σκηνή. Ο πρωθυπουργός της Ερντογάν, υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση με φωνές, αλλάκαι με δωρεές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με διάφορους τρόπους.
Στην Τουρκία άλλωστε εξακολουθεί να διαμένει ο Σαλάχ αλ Αρουρί, ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ο οποίος ήταν, μάλλον και ο εγκέφαλος της απαγωγής και δολοφονίας των τριών Ισραηλινών εφήβων. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο αλ Αρουρί συνδέεται με την απαγωγή και την δολοφονία, που αποτέλεσαν την αφορμή γα τη νέα σύγκρουση και τους εκατοντάδες νεκρούς», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Έτσι, ενώ η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι μπορεί να στηριχτεί στις «καλές υπηρεσίες» του Κατάρ και της Τουρκίας για να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα, αυτές οι δύο αυτές χώρες ενισχύουν τη Χαμάς και την τρομοκρατία. Η κατάπαυση του πυρός είναι επιθυμητή, αλλά όχι εις βάρος των συμφερόντων ή του κύρους των πατρώνων της Χαμάς.
Η Τουρκία και το Κατάρ θεωρούνται φίλες χώρες από τις ΗΠΑ. Η υποστήριξή τους όμως σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, έχει καταστεί πλέον τόσο προφανής που Αμερικανοί Γερουσιαστές έχουν αρχίσει να στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας σε Άγκυρα και Ντόχα. Αυτό και μόνο είναι σημάδι ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν πρέπει να αποδεχτούν τη μεσολάβηση Τουρκίας και Κατάρ, αλλά πρέπει να ξεχωρίσουν εχθρούς και φίλους και να μην ανταμείβουν όσους συμπεριφέρονται τόσο άσχημα.http://www.defence-point.gr/news/?p=107909

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου