Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Δημιουργία μεγάλης στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ έξω από τη πόρτα της Ρωσίας.

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Philip Breedlove ζητά την δημιουργία στρατιωτικής βάσης της συμμαχίας που να είναι έτοιμη να υποστηρίξει μεγάλη στρατιωτική δύναμη και την θέλει "έξω από την πόρτα της Ρωσίας" στην Πολωνία..
(AFP Photo / John Thys)
Ο Διοικητής των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ζητά από τους επιτελείς της συμμαχίας την δημιουργία βάσης που θα είναι ικανή να υποστηρίξει την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων εφοδίων καθώς και μεγάλης δύναμης ανδρών της συμμαχίας σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει επίθεση εναντίον της Ρωσίας σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιδέα του Στρατηγού Philip Breedlove θα υποβληθεί στα μέλη της συμμαχίας κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους Times. Ο στρατηγός σε συνέντευξη που έδωσε στη Νάπολη αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται "προ-τοποθετημένες προμήθειες και εφόδια και μια βάση έτοιμη να δεχτεί γρήγορα μεγάλο αριθμό δυνάμεων". 
Διάφορες θέσεις για την μελλοντική αυτή βάση του ΝΑΤΟ ελέγχονται με την έδρα του πολυεθνικού σώματος Northeast που βρίσκεται στο Szczecin κοντά στο πολωνο-γερμανικά σύνορα να είναι ο σημαντικότερος υποψήφιος. "Θα ήταν ένα πλήρως λειτουργικό αρχηγείο από το οποίο οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα εφόσον χρειαστεί", γράφει η βρετανική εφημερίδα σύμφωνα με πηγή της. 


(Reuters / Kacper Pempel)

Ο Breedlove υποστηρίζει τη συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη ύστερα από τον απόηχο της ουκρανικής κρίσης και την απόσχιση της Κριμαίας. Η συμμαχία έχει ήδη ενισχύσει την παρουσία της στη Βαλτική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα και έχει μεγαλώσει τον αριθμό των σταθμευμένων στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Στρατηγός Breedlove υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ  πρέπει να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ανατολικών μελών της συμμαχίας όσον αφορά την ικανότητα της να τα προστατέψει από τη ρωσική επιθετικότητα.

Η αποθήκευση των προμηθειών και εφοδίων είναι μόλις ένα βήμα πριν τη μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η συμμαχία λέει ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για την ταχεία ανταπόκριση της σε μια ρωσική εισβολή, αν και Ρώσοι στρατηγοί κάτι τέτοιο θα το εκλάβουν ως πιθανή προετοιμασία του ΝΑΤΟ για εισβολή στη Ρωσία. Η Μόσχα θεωρεί ότι η συσσώρευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ευρώπη κοντά στα σύνορά της είναι δείγμα εχθρικής πολιτικής και προετοιμασία για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της. Αξίζει να σημειωθεί πως το τρέχων στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση όλων των όπλων που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων και των τακτικών πυρηνικών όπλων, ως απάντηση σε μια επίθεση ακόμα και αν αυτή είναι συμβατική.
http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/07/blog-post_71.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου