Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Συμφωνία για αποστρατικοποίηση μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων Ανατολική Ουκρανία

Σε κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία, συμφώνησαν σήμερα εκπρόσωποι του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών. Λίγες ώρες αργότερα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν  σε εργοστάσιο πυρομαχικών, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ. «Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο» δήλωσε προς τους απεσταλμένους του Τύπου στο Κίεβο, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.
Η συμφωνία προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παύση της χρήσης των όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, ανέφερε ο ίδιος. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.
Οι δυο εμπόλεμες παρατάξεις συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ απαγορεύουν στα μαχητικά αεροσκάφη και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη ζώνη ασφαλείας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο Λεονίντ Κούτσμα.
«Όλες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι» δεν θα εισέρχονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας.
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη πλήρους ασφάλειας», δήλωσε ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι από την πλευρά των αυτονομιστών που εκπροσωπούν την αποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές δεν συζητήθηκε.
Ισχυρές εκρήξεις σε εργοστάσιο κοντά στο Ντονέτσκ
Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του μνημονίου για τη δημιουργία αποστρατιωκοποιημένης ζώνης, σημειώθηκε, στις 09.45 το πρωί, η πρώτη έκρηξη στο Ντονέτσκ, στο εργαστόσιο  που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στις 11.30, νέα σειρά πολύ ισχυρών εκρήξεων σημειώθηκε και πυκνός λευκός καπνός απλώθηκε πάνω από το εργοστάσιο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής. Το κτήριο, ένα παλιό εργοστάσιο πυρομαχικών σοβιετικής εποχής, βρίσκεται σε τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες, περί τα 10 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.
Στο μεταξύ, τρίτο κομβόι της Ρωσίας με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στο Ντόνετσκ το Σάββατο. Ο ανταποκριτής του ITAR-TASS ανέφερε ότι δεν υπήρχαν επεισόδια καθ' οδόν. Τα 200 φορτηγά μετέφεραν 2.000 τόνους βοήθειας: Τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών και κονσερβοποιημένων προϊόντων, γεννήτριες, ιατρικά αναλώσιμα, ζεστά ρούχα και εμφιαλωμένο πόσιμο νερό.http://tvxs.gr/news/kosmos/symfonia-gia-apostratikopoiimeni-zoni-metaksy-kieboy-kai-filoroson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου