Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κομπάνι: Ενισχύεται η αντίσταση με 1.300 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού


Image
Το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, στρατιωτική πτέρυγα του οποίου αποτελούν οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας των κούρδων μαχητών της Συρίας, συμφώνησε για τη διέλευση 1.300 μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι θα ενισχύσουν την υπεράσπιση της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης ανακοίνωσε ότι δέχεται τη διέλευση 1.300 ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οι ομάδες μας διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή για το ποιός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ταλίν της Εσθονίας.
Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε επίσης ότι, τελικά, μόνον 150 πεσμεργκά θα διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα με προορισμό το Κομπάνι
Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι 200 πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ θα περάσουν μέσω του τουρκικού εδάφους προς το Κομπάνι, όπου θα ενισχύσουν τις τάξεις των σύρων κούρδων υπερασπιστών του.

"Μόλις πληροροφορήθηκα ότι οι κούρδοι μαχητές θα είναι 150. Οπως γνωρίζετε, συμφωνήσαμε στις συνομιλίες μας με τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα είναι η πρώτη μας επιλογή (για την ενίσχυση του Κομπάνι) και οι πεσμεργκά η δεύτερη", είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση είναι αντίθετη με οποιαδήποτε απευθείας βοήθεια προς τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας, την ένοπλη πτέρυγα του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος, αιχμή του δόρατος των επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης "τρομοκρατικό", αδελφό του PKK, κίνημα. Αντίθετα, η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση στους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, προσκείμενου στην μετριοπαθή αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Beirut Observer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου