Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η Τουρκία βυθίζεται στον αυταρχισμό



Για εκ νέου στροφή  της Τουρκίας στον αυταρχισμό ανησυχούν παρατηρητές εντός και εκτός της χώρας  καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα  θα εκμεταλλευτεί τις προ λίγων ημερών ταραχές στις μεγάλες πόλεις που προκλήθηκαν λόγω των αντιδράσεων των Κούρδων στην πολιτική της έναντι του ISIL για να περάσει νέα μέτρα.
ImageΉδη ο σηματοδοτώντας αυτόν τον αυταρχισμό, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου προανήγγειλε  σκλήρυνση της νομοθεσίας σε θέματα ασφαλείας, με νέο''πακέτο'' μέτρων που παρουσίασε στην Κ.Ο. του κόμματος ΑΚΡ, αλλά και φραστικής σκλήρυνσης με απειλές : «Αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αναβιώσουν αυτά τα γεγονότα, το κράτος και το έθνος έχουν την ισχύ να τους βάλουν στη θέση τους», είπε. «Όταν παίρνεις μία μολότοφ στο χέρι, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία τελειώνει και ξεκινά η πράξη βίας. Κάθε ενέργεια που καταφεύγει στη βία θα θεωρείται έγκλημα», πρόσθεσε. 

Η Στρατοχωροφυλακή περνάει στο Υπ. Εσωτερικών

Ένα από τα μέτρα του ''πακέτου'' έχει πάντως σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις : 
• Τα σώματα της Στρατοχωροφυλακής και της Ακτοφυλακής εντάσσονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι διορισμοί των Διοικητών θα αποφασίζονται από το Υπουργείο. Και επίσης 

• Αλλάζει η στολή των αντρών της Στρατοχωροφυλακής.   


Με το μέτρο δεν είναι σαφές αν ...αποστρατιωτικοποιείται η Στρατοχωροφυλακή ή ...στρατιωκοποιείται το Υπουργείο Εσωτερικών - το δεύτερο φαίνεται πάντως  πιθανότερο.

Επιπροσθέτως μεταξύ άλλων στη νέα νομοθεσία, που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα στην Βουλή ως ...μεταρρυθμίσεις, όσοι ενέχονται σε βίαιες διαδηλώσεις θα αντιμετωπίζουν βαρύτερες ποινές φυλάκισης και όσοι διαδηλώνουν με καλυμμένα πρόσωπα - κουκούλες - θα αντιμετωπίζονται ως δυνάμει εγκληματίες. Αν και το νομοσχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, εάν κατατεθεί και ψηφιστεί στην παρούσα μορφή του, θα υπάρξουν αυστηρές ποινές, όχι μόνο για τις περιπτώσεις «πρόσκλησης σε βία», αλλά και για τις περιπτώσεις που καλεί για το «κλείσιμο επιχειρήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Επίσης:

'Ελεγχος στην ΜΙΤ

• Θα πραγματοποιείται έλεγχος στη δράση της Μυστικής Υπηρεσίας.

• Θα ληφθούν μέτρα κατά των υποκλοπών. Περιπτώσεις υποκλοπών θα εξετάζονται στη Βουλή
• Απαγορεύεται η επίθεση κατά των διαδηλωτών. 

Μπλόκο  στο Διαδίκτυο 

• Απαγορεύεται η αποστολή μηνυμάτων στο διαδίκτυο σε γλώσσα που περιέχει βία. Μηνύματα μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε επεισόδια βίας ή δημοσιεύματα που χαρακτηρίζονται από ρητορική μίσους ελέγχονται και τιμωρούνται. Συγκεκριμένα, είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλεψη για την ποινικοποίηση των περιπτώσεων διαδικτυακής πρόσκλησης για συμμετοχή σε διαδηλώσεις. 
• Δε θα εμποδίζεται η διοργάνωση συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών, στο βαθμό που πραγματοποιούνται «μέσα στο πλαίσιο των αρχών του κράτους δικαίου». Αν, ωστόσο, για οποιοδήποτε λόγο, προκύψουν επεισόδια βίας, αυτά θα θεωρούνται ποινικό αδίκημα.
• Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να επαναφέρει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που κατήργησε το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 2 Οκτωβρίου, ο οποίος αναγνώριζε στη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (TIB) την εξουσία να καταργήσει ιστοσελίδες μέσα σε τέσσερις ώρες, εάν κρίνονταν ότι το περιεχόμενό τους αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, την προστασία της δημόσιας τάξης, ή αντέβαινε στη λογική πρόληψης της εγκληματικότητας.


Στο στόχαστρο οι μολότοφ

• Η χρήση βόμβας μολότοφ εκλαμβάνεται αποκλειστικά ως μέσο βίας. Με τη χρήση βόμβας μολότοφ μία (ειρηνική) διαδήλωση μετατρέπεται αυτομάτως σε βίαιη διαδήλωση. 

• Γίνεται πιο αυστηρή η ποινή που προβλέπεται στις περιπτώσεις διαδηλωτών που κάνουν χρήση όπλου στη διαδήλωση. Η ποινή φθάνει πλέον τα 4 χρόνια φυλάκιση. 
  

• Θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ευελιξίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας. 

• Θα συσταθεί στην Βουλή Επιτροπή Εποπτείας της Αστυνομίας, η οποία θα εποπτεύει τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων. Την Επιτροπή θα στηρίξουν εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων, δικηγορικών συλλόγων και η Πρωθυπουργία. 

• Όσοι μετατρέπουν σε επιχείρηση το μπονζάι ή άλλα ναρκωτικά γίνονται αντιληπτοί ως τρομοκράτες. Περιπτώσεις παραγωγής, επεξεργασίας και πώλησης μπονζάι συμπεριλαμβάνονται στα εγκλήματα τρομοκρατίας. 

  Η κράτηση

• Η  αστυνομία μπορεί να θέτει υπό κράτηση παραβάτες του νόμου για χρονικό διάστημα, έως 24 ωρών, το οποίο μπορεί να επεκταθεί σε 48 ώρες με εισαγγελική απόφαση. Η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί εντός τεσσάρων ημερών.

• Άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στο Αστυνομικό Τμήμα ή Δικαστήριο για κατάθεση. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις η διαδικασία διεξάγεται πλέον κατ’ οίκον. Κλπ Κλπ

Η τουρκική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για τη βελτίωση των όρων της εσωτερικής ασφάλειας, στο πνεύμα του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://www.onalert.gr/stories/i-tourkia-vythizetai-ston-aytarxismo/38052

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου