Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Mayday 2014: reports from around the world

http://libcom.org/news/mayday-2014-reports-around-world-01052014
With International Workers' Day taking place in a world riven by economic crisis, we're sharing short reports, pictures and videos on May Day protests and celebrations around the world.
Turkey, May 1st 2014.Below are some short reports, pics or videos of May Day protests. Let us know if you've seen any more!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα: “ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ

Image

Οι ματωμένοι Μάηδες τού Μεσοπολέμου-Οι εργατικές Πρωτομαγιές σε Γερμανία (1929) και Ελλάδα (1936)

Dividist MAYDAY collageΓράφουν: Νατάσα Κεφαληνού, Κώστας Παλούκης - ΙΣΤΟΡΙΑ - 30/04/2014
Η εργατική πρωτομαγιά είναι μια απεργιακή γιορτή ταυτισμένη με τους αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Θα υποστήριζε κανείς ότι είναι μια εθιμοτυπική συμβολική γιορτή, θεωρητικά ακίνδυνη, δεν υπήρξε ποτέ μια απεργία διαρκείας. Ωστόσο, είναι μια πολιτική απεργία και αυτό την καθιστούσε πάντοτε εχθρική. Οι εργάτες και οι εργάτριες συμμετέχοντας στην Εργατική Πρωτομαγιά παύουν, θεωρητικά, να φαντάζονται τον εαυτό τους ως μια ατομικότητα, αλλά, έστω και για μια μέρα,  ως μία κοινότητα με συγκεκριμένη ταξική θέση μέσα στο παραγωγικό, αλλά, κυρίως, μέσα στο πολιτικό σύστημα. Προβάλλεται δηλαδή η εργατική τάξη ως πολιτική δύναμη αυτόνομη, ανεξάρτητη από το πολιτικό σύστημα και με πολιτικά εργατικά δικαιώματα. Η εργατική ταυτότητα αναδύεται, μέσα από την πολλαπλότητα των ταυτοτήτων που φέρει ο κάθε εργάτης, ως η πιο καθοριστική.

“Ε, όχι να κουνάει και το δάχτυλο ο στρατηγός Επιτήδειος”! Τι λένε όσοι ξέρουν


“Ε, όχι να κουνάει και το δάχτυλο ο στρατηγός Επιτήδειος”! Τι λένε όσοι ξέρουν
Στα κεραμίδια είναι πάρα πολλοί στρατιωτικοί με την υποψηφιότητα του στρατηγού Επιτήδειου με την Χρυσή Αυγή. Όχι μόνο επειδή τον θεωρούσαν “καραμπινάτο” ΠΑΣΟΚο . Αλλά επειδή κατά τη διάρκεια της καριέρας του λειτούργησε εξαιρετικά …συστημικά για να παριστάνει τώρα τον αντισυστημικό!

Όπως λένε όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα “δεν μπορεί να εμφανίζεται ως αγανακτισμένος και πρόθυμος να …μας σώσει ένας αξιωματικός ο οποίος παραβίασε βάναυσα τον νόμο, πηγαίνοντας σχεδόν …κολλητά δύο φορές στο εξωτερικό ,όπου ως γνωστόν οι μισθοί ήταν και είναι διπλοί”!

Φτιάχνουν το πρώτο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ – ΦΥΛΑΚΗ για “οικονομικούς εγκληματίες”

Βρήκαν το χώρο που θα υποδεχθεί τους πρώτους “οικονομικούς εγκληματίες”. Δηλαδή …. εσένα κι εμένα
12237-620x412
Το κράτος δουλεύει και φροντίζει πάνω από όλα τον πολίτη!!! Εδώ και μέρες, βοά η κοινωνία της Κορίνθου, πως ο εργολάβος έχει ήδη μπει στο στρατόπεδο της Κορίνθου και ετοιμάζει τον χώρο για να υποδεχθεί τους πρώτους “οικονομικούς εγκληματίες”. Δηλαδή, την γιαγιά που απεβίωσε ο άντρας της και της άφησε χρέος στο ΦΠΑ, εσένα κι εμένα που χρωστάμε μια δυο δόσεις από τον φόρο εισοδήματος προηγουμένων ετών, είτε γιατί στην πορεία μας απέλυσαν ελέω success story, είτε γιατί η μείωση του 40% του μισθού μας, πάντα λόγω sucess story, δεν μας δίνει περιθώρια να ανταπεξέλθουμε.

Κωνσταντινούπολη: η πρώτη φωτογραφία από το πραξικόπημα του 1980, η δεύτερη σημερινή [από πατήρ ανυπόμονος]

Παγκόσμιες διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά - Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Παγκόσμιες διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά - Εντυπωσιακές φωτογραφίες Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις που γίνονται σήμερα,Πρωτομαγιά, σε όλο τον κόσμο. Τα στιγμιότυπα έρχονται από Φιλιππίνες, Ιράκ, Κίνα, Λίβανο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Ουκρανία, Ινδονησία, Κροατία, αλλά και Μπαγκλαντές. 


Η Πρωτομαγιά είναι διεθνής αργία και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως ημέρα μνήμης για τα επιτεύγματα της εργατικής τάξης. Ακολουθούν οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες.















Ζάγκρεμπ, Κροατία - Τα τρία 8 συμβολίζουν 8 ώρες εργασίας, 8 ελεύθερου χρόνου και 8 ύπνου - Φωτό ReutersΖάγκρεμπ, Κροατία - Τα τρία 8 συμβολίζουν 8 ώρες εργασίας, 8 ελεύθερου χρόνου και 8 ύπνου - Φωτό Reuters

ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΑΔΟΛΦΟ ΧΙΤΛΕΡ

kartesios010514-1
Ένα συγκεκριμένο απίστευτο περιστατικό – και πάντα το ίδιο – συνέβαινε όταν ο Αδόλφος Χίτλερ έβγαινε ανέμελος στο δρόμο για να κάνει τους περιπάτους του.  Ένας 13χρονος μαθητής, δύο 13χρονοι μαθητές, τρεις 6χρονες μαθήτριες, μία 15χρονη μαθήτρια πλησίαζαν τον Χίτλερ και του μιλούσαν: «Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό που κάνατε για εμάς, είμαι πολύ συγκινημένο και θέλω να σας δώσω το δώρο μου», έλεγε αυθόρμητα το κάθε παιδάκι.
Τα παιδάκια, που ασχολούνταν με τον αθλητισμό, έβγαζαν τα λουλούδια που έπαιρναν μαζί με το μετάλλιο όταν κέρδιζαν σε αγώνες και τα έδιναν στον Ηγέτη. Εκείνος με τη σειρά του δε δεχόταν τα δώρα, αλλά οι μαθητές – αθλητές επέμεναν.

Βάφτηκε με αίμα η Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

- Σοκάρει η φωτογραφία γυναίκες με αίματα στο πρόσωπο μετά τα σοβαρά επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ

Συνάδελφοι Φαντάροι αυτή είναι η εργασιακή-κοινωνική κόλαση της ακροδεξιάς κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των Μνημονίων
Συνάδελφοι, την ώρα που εμείς πήζουμε στην σκοπιά και στην αγγαρεία η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψηφίζει αντεργατικούς νόμους που μας μετατρέπουν για δούλους για μια ζωή. Η βάναυση-εκμεταλλευτική-καταπιεστική καθημερινότητα που βιώνουμε ως άμισθοι δούλοι στον Στρατό γίνεται καθεστώς για μας ολόκληρη ζωή, ώστε να απογειωθούν τα κέρδη των ιδιωτών.

Πρωτομαγιά 1944: 200 παλληκάρια διάβηκαν το δρόμο των Ηρώων

Του Κωνσταντίνου Παπλωματά


«Για ποιο βαρύ σας κρίμα σας θερίζουνε/ Πρωτομαγιά σαν χλωρά στάχυα/ πίσω από 'να μαντρότοιχο γεμάτο χαμομήλια; / Για την πατρίδα εσείς στενάζατε/ κι ονειρευόσαστε τη λευτεριά της. /
Τέσσερις ώρες γάζωναν οι σφαίρες την καρδιά σας/ (... ) και πέφτοντας αμίλητοι κατά οκτάδες/ αγκάθινο στεφάνι μας φορέσατε/ χαλκά ζεματιστό στην εποχή μας/ να ντρέπεται αιώνια για τη φρίκη της/ και τα εγκλήματά της. /
Η οδός Φορμίωνος, οδός του Γολγοθά σας/ σπάρθηκε όλη με κόκκινα λουλούδια/ από το πλούσιο αίμα σας τ' αψύ/ που τα μαζεύομε μεσ' σε λευκά μαντήλια/ τη Λευτεριά να ράνομε που αργεί/ (... )». 

(Ρίτας Μπούμη - Παπά: "Οι Διακόσιοι" - γραμμένο την 1/5/44, στην Ανάληψη Υμηττού).

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜ....

Ο ΜΠΑΛΟΥΡΔΟΣ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ
Check out this genius:
Follow us for the latest anti-establishment news --> The Anti-Media

Η ιστορία της εργατικής Πρωτομαγιάς, Σικάγο 1886

Στο Σικάγο, την πρωτοβουλία για την καθιέρωση του οκτάωρου την ανέλαβε ο Σύνδεσμος για την Καθιέρωση του Οκτάωρου, στον οποίο συμμετείχαν η Συνασπισμένη Συνέλευση, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και οι Ιππότες της Εργασίας – παρόλο που το Κεντρικό Εργατικό Συνδικάτο συνεργάστηκε ενεργητικά. Την τελευταία Κυριακή πριν από την Πρωτομαγιά οργανώθηκε μια τεράστια διαδήλωση για το οκτάωρο στην οποία πήραν μέρος 25.000 άτομα και μίλησαν οι Πάρσονς, Σπάιζ, Φήλντεν και Στσουώμπ. Όταν έφτασε η μέρα του αγώνα, τα περισσότερα μέλη της κίνησης για την καθιέρωση του οκτάωρου υποστήριξαν τα συνθήματα του Κεντρικού Εργατικού Συνδικάτου και της Διεθνούς.

ΝΤΡΟΠΗ: Ο ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ


Ο Επιτήδειος της ΧΑ που είχε περάσει “ζάχαρη” επί ΠΑΣΟΚ! 2 φορές στο εξωτερικό ο στρατηγός!
Ως… ΠΑΣΟΚο χαρακτηρίζουν τον δεύτερο στρατηγό που κατεβαίνει υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές. 
Ο Γιώργος Επιτήδειος τον οποίο η ΧΑ …επιτήδεια χρησιμοποιεί με την άδειά του βεβαίως ,λίγες ώρες πριν κριθεί η νομιμότητά της αποστρατεύθηκε το 2007 επί ΝΔ.
Γιατί του “κολλάνε” τη …ρετσινιά του ΠΑΣΟκου; Γιατί επί ΠΑΣΟΚ και με αρχηγό τότε τον Αντωνανκόπουλο πήγε δυο φορές εξωτερικό! Την μία 3 ολόκληρα χρονάκια από το 1994 ως το 1997 στο ΝΑΤΟ παρακαλώ. Και μετά το 1999 μέχρι και το 2002 πήγε ΕΕ!!! 
Μόλις επέστρεψε τον έκαναν ταξίαρχο και τον τοποθέτησαν διοικητή στη Σχολή Πυροβολικού. Με λίγα λόγια πέρασε …ζάχαρη ο στρατηγός που μπαρουτοκαπνισμένο δεν τον λες. 
Ας αφήσει λοιπόν τα …εθνικοπατριωτικά τσιτάτα, ότι θα μας σώσει από την Grand Place των Βρυξελλών πίνοντας καπουτσίνο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ARMYNEWS.GR

ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Eνα τενεκεδένιο κουτί ήταν τελικά αυτό που ''εντόπισαν'' οι Τουρκοι νότια της Χίου ερευνώντας για τα συντρίμμια του F-16   το οποίο  είχε πέσει το 1996 σε αερομαχία με ελληνικό Μιράζ 2000, και το ''σήμα'' του οποίου είχε αρχικά αναπτερώσει  το ηθικό ότι  κάτι ευρέθη.
''Παρά το γεγονός ότι έγιναν έρευνες επί 16 μέρες, δε βρέθηκε κανένα σημάδι. Το σήμα που είχε ληφθεί από κάτι που θεωρήθηκε μεταλλικό, αναπτέρωσε το ηθικό, αλλά ακολούθησε απογοήτευση όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα τενεκεδένιο κουτί'' είναι το ρεζουμέ των δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου που επιβεβαιώνουν και αυτά - όπως έγραψε από χθες το ΟnAlert.gr  ότι ολοκληρώνονται σήμερα χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για την ανεύρεση  της σορού του Τούρκου πιλότου Ναΐλ Ερντογάν, 


Ψυχρός Πόλεμος - 1η Μαίου 1960: H κατάρριψη του αμερικανικού U2 από τους Σοβιετικούς


Image1η Μαίου 1960
ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση εισέρχονται σε μία πολύ σοβαρή κρίση. Αιτία η κατάρριψη από τους Σοβιετικούς κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 ,με πιλότο τον Φράνσις Γκάρι Πάουερς.
Οι Αμερικανοί είχαν στείλει ήδη μια φορά το αεροσκάφος που πέταγε σε εξαιρετικά υψηλά ύψη να κατασκοπεύσει στόχους στη Σοβιετική Ένωση.Μαχητικά Mig 19 και Su 9 το εντοπίζουν και το καταδιώκουν .Καταφέρνει να διαφύγει και να προσγειωθεί στη βάση που είχαν δημιουργήσει οι Αμερικανοί στο Πακιστάν.
Πείθουν τον Πάουερς να κάνει και δεύτερη πτήση.Αυτή τη φορά να διασχίσει όλη τη Σοβιετική Ένωση και να προσγειωθεί στη Νορβηγία. Εκείνος εκφράζει τις ανησυχίες του για πιθανή κατάρριψή του. Τον διαβεβαιώνουν ότι στην ανάγκη θα μπορεί να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.Πριν την απογείωση του ο Πάουερς έχει ανακαλύψει μόνος του -όπως έγραψε σε βιβλίο του- ότι το εκτινασσόμενο κάθισμά του ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά για να μην μπορεί να το ενεργοποιήσει. 

Πρωτομαγιά 1936 και η φωτογραφία που ενέπνευσε τον Ρίτσο


ImageΤο 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. 
Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. 
Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. 

Τα μυστήρια σύμβολα των χρυσαυγιτών

Τα Waffen SS ήταν η ανώτερη αστυνομικοστρατιωτική ελίτ του ναζιστικού κόμματος. Ηταν πολυεθνικά και αποτελούνταν από «άριους» τουλάχιστον ώς το 1940. Ιδρύθηκαν το 1933 και το 1934 -τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών- όταν Χίτλερ εξόντωσε τους αρχηγούς των SS, που δεν εμπιστευόταν. Τον Αύγουστο του 1940 ο Χίμλερ εφάρμοσε ένα σχέδιο για την πρόσληψη εθελοντών στις κατακτημένες περιοχές. Ετσι σχηματίστηκαν τα SS Nordland, με Ολλανδούς εθελοντές.
Το 7ο SS Prinz Eugen αποτελείται από Κροάτες, Σέρβους, Ούγγρους, Ρουμάνους κ.ά. που χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Ο Χίμλερ θα σχηματίσει ένα βοσνιακό μουσουλμανικό τμήμα. Η 13η Ορεινή Μεραρχία (1ο Κροατικό) θα πολεμήσει τους παρτιζάνους του Τίτο.

Η Πρωτομαγιά του Παναγούλη

Το τρακαρισμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αλέκος Παναγούλης στον τόπο όπου έγινε το δυστύχημα
Λίγο καιρό μετά το συμβάν, αποκαλύφθηκε ότι κατείχε φακέλους με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος πολιτικών που συνεργάστηκαν με τα όργανα ασφαλείας κατά την επταετία
«Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω, μην περπατάς μπροστά μου, δεν μπορώ να σε ακολουθήσω, περπάτα πλάι μου και γίνε φίλος μου», Αλέκος Παναγούλης, 2 Ιουλίου 1939-1 Μαΐου 1976. Ο χαμός του Παναγούλη πάγωσε την Πρωτομαγιά του 1976.