Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΤΟΧΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, με τον φακό των Σπύρου Μελετζή και Λάζαρου Ακκερμανίδη (Φωτογραφικό αφιέρωμα)


Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον Πόλεμο του 1940
με το φακό του  Λάζαρου Ακκερμανίδη (οι 3 πρώτες
φωτογραφίες) καθώς και  στην Κατοχή και στην
Αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές,
με το φακό του Σπύρου Μελετζή.

ΟΠΟΙΟΣ-ΟΠΟΤΕ-ΑΝ ΘΕΣΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΑ 18 ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Αυτές ήταν οι αντιδράσεις των φαντάρων το 2008. Ποιος τις ξέχασε;
Συνέντευξη τύπου ένστολων φαντάρων για τη θητεία και ενάντια στη στράτευση στα 18
Μια σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.Τρεις φαντάροι με στολή του Στρατού Ξηράς πήραν μέρος στην Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας τη Δευτέρα 5/5/08, στις 15.00 μ.μ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΕΝ ΣΤΟΛΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 Ήταν από τις λίγες φορές που δόθηκε ο λόγος στους ίδιους τους φαντάρους για να περιγράψουν με τα δικά τους λόγια το τι σημαίνει σήμερα «υποχρεωτική θητεία».

Σπάνιες φωτογραφίες από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική Κατοχή, 30 Οκτωβρίου 1944

[Πρωθυστερόγραφο: Το άρθρο αυτό βγαίνει από αυτόματο πιλότο, δηλαδή είχε προγραμματιστεί από μέρες πριν η ώρα και η ημέρα δημοσίευσης, παναπεί, ας μην παραξενευτεί ο αναγνώστης εάν στο μεταξύ έχει συμβεί κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός και διαπιστώσει ότι εμείς εδώ το αγνοούμε].
Επετειακή η ημέρα, σαν σήμερα πριν 68 χρόνια απελευθερώθηκε (και) η Θεσσαλονίκη από τους Ναζί κατακτητές, ούτως ειπείν, μπορείτε να δείτε μερικές σχετικά σπάνιες φωτογραφίες από την ημέρα εκείνη, κάποιες εκ των οποίων προέρχονται από το βρετανικό War Imperial Museum και κάποιες από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

THE RUSSIAN REVOLUTION IN COLOR

0a0a0colruspicrev.jpg
Lenin was a headbanger, quite literally. As a baby he would bang his head repeatedly on the floor. His parents thought little Vladimir Ilyich Ulyanov might injure himself or that his actions suggested something wrong. According to his biographerRobert Service, Lenin was a troublesome child—needy, demanding attention and resentful of his family and other children. He always wanted to be the center of attention and this he later achieved on a grand scale when he turned the events of the Russian Revolution to his advantage, and became head of government of the Russian Soviet Federative Socialist Republic. Lenin had campaigned and encouraged the revolution from afar, from his base in Switzerland, where he spent his days writing manifestoes and political pamphlets and his evenings watching DADAist performances offending the audience at the club Cabaret Voltaire, which left Lenin pondering who was the more revolutionary DADA or himself? The events of 1917 were to answer that.

These color images were uncovered by Russian-born photographer Anton Orlov when he was asked to clear out storage crates in the basement of a home in California. In amongst the personal items and assorted junk were hundreds of hand-colored glass slides taken by an American pastor named John Wells Rahill during the Russian Revolution of 1917. 

(ΦΩΤΟ)--Θεσσαλονίκη: 'Οταν η παρέλαση τελειώνει, αναλαμβάνουν οι φαντάροι ... να μαζέψουν την εξέδρα και τις καρέκλες των Επισήμων!!!

Σε μια διαφορετική... μάχη ρίχνονται κάθε φορά μετά το τέλος της επετειακής παρέλασης οι φαντάροι. Τα στρατευμένα νιάτα καλούνται να αναλάβουν δράση, προκειμένου οι εξέδρες των επισήμων να ξεστηθούν με ταχύτητα, ώστε να ελευθερωθεί τόσο η άσφαλτος, όσο και το πεζοδρόμιο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ένα στρατιωτικό όχημα βρέθηκε στην παραλιακή οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος της εκκλησίας Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου ήταν στημένη η εξέδρα των επισήμων. Οι φαντάροι του Ελληνικού Στρατού άρχισαν αμέσως να φορτώνουν τις καρέκλες στο όχημα, με συντονισμένες κινήσεις σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ανωτέρων. Η συγκεκριμένη εργασία... εκτελείται παραδοσιακά από τους νέους στρατιώτες σε κάθε επέτειο εθνικής εορτής, οπότε πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες παρελάσεις. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 


Παρέλαση...



Σταυροί στο μέτωπο του ΟΧΙ Τvxs Αφιέρωμα

Αυτό που έχει μια τιμή μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο ισοδύναμο του. Αντίθετα αυτό που είναι υπεράνω κάθε τιμής, αυτό που δεν επιδέχεται κανένα ισοδύναμο, είναι εκείνο που έχει αξιοπρέπεια.
Εμ. Καντ

Ελένη Καρασαββίδου
1. Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά...

ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ "ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ"


Image
Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα πως καταστρώνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μεταφέρει μέρος της στρατιωτικής ισχύος της στα ανατολικά σύνορά της, πλησιέστερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ως απάντηση στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εκφράζει ανησυχίες ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της επέκτασης του Κρεμλίνου μετά την προσάρτηση νωρίτερα φέτος της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
"Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μονάδες μας στην ανατολική Πολωνία", δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ. "Είναι ένα σχέδιο που θα επεκταθεί σ' έναν αριθμό ετών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά το 2017. Θα υπάρξει μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδέονται με τις μονάδες στα ανατολικά. Θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στις υποδομές".

Αποκεφάλισαν την κούρδισσα μαχήτρια "σύμβολο της ειρήνης"; ΦΩΤΟ


Image
Μια κούρδισσα μαχητρια οι οποια είχε γίνει γνωστή ως σύμβολο της αντίστασης των κούρδων και μέσω των κοινωνικών μέσων εχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου με χιλιάδες tweets φέρεται να έχει χάσει την ζωή της στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με αποκεφαλισμό.
Η γυναίκα, που είναι γνωστή με το ψευδώνυμο Rehana (Ριάνα), έγινε σύμβολο της ελπίδας για την εμπόλεμη πόλη στα σύνορα της Συρίας, Κομπάνι, αφου ένας δημοσιογράφος τράβηξε μια φωτογραφία της ενώ έκανε το σήμα της ειρήνης, η Rehana (Ριάνα) υποστήριξε οτι ειχε σκοτώσει πάνω απο 100 τζιχαντιστές. Η φωτογραφία και το μήνυμα της ανέβηκαν στο Twitter και έγιναν retweeted (μοιράστηκαν) πάνω απο 5000 φορές. 

28η Οκτωβρίου 1940: η έναρξη «ΕΝΟΣ ΠΙΚΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» και για τους δύο λαούς…

ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ;
ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ!
Ο Πικρός Πόλεμος - Η Ελληνοϊταλική Σύγκρουση 1940-41
Η πολύτιμη μελέτη του Giorgio Rizzo, με τίτλο «Ο ΠΙΚΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Η ελληνο-ιταλική σύγκρουση (1940-1941)» που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «HISTORICAL QUEST» αποτελεί μια σημαντική πηγή γνώσης τόσο για το παρελθόν, όσο και για το παρόν της ελληνικής άρχουσας τάξης. Η ιδιαιτερότητα του έργου βρίσκεται στην συγγραφή του μετά από εξαντλητική έρευνα σε ελληνικές και ιταλικές πηγές, τόσο επίσημες όσο και στις καταγραφές των εμπειριών αξιωματικών-φαντάρων-πολιτών και των δύο πλευρών. Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του έργου «η έκδοση του βιβλίου αυτού στην ελληνική γλώσσα φιλοδοξεί να ανοίξει ακόμη ένα παράθυρο στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό  από το οποίο μπορεί να δει πιο καθαρά πως είδαν τότε οι Ιταλοί τον πόλεμο με την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο τον μελετούν, τον κατανοούν και τον προσεγγίζουν σήμερα».
Του ευχόμαστε καλοτάξιδο.
Στην περίπτωση της ανακοίνωσης μας επιλέγουμε να στραφούμε στην εξιστόρηση συγκεκριμένων γεγονότων έως την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940 που αποκαλύπτουν  το πραγματικό ρόλο της τότε ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Η έκθεση των γεγονότων γίνεται με χρονολογική σειρά έως την κορύφωση του δράματος. Φυσικά, το βιβλίο έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στον απαιτητικό αναγνώστη.

Τα σκίτσα της Κατοχής

Η περίοδος της τριπλής Κατοχής της Ελλάδας (από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Βουλγάρους) μεταξύ των ετών 1941-1944 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τα χρόνια αυτά υπήρξαν ο καταλύτης μιας σειράς γεγονότων που στιγμάτισαν ανεξίτηλα όχι μόνο την εξέλιξη του ελληνικού κράτους και των μηχανισμών του, αλλά και τη συλλογική μνήμη ενός ολόκληρου λαού.

H Ελληνική Αντιφασιστική Γελοιογραφία (1940-41) -Μέρος Α'

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ασύρματος"
στις 28/10/1940.
Η στρατιωτική εισβολή της φασιστικής Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας, σχεδόν ταυτόχρονα με την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά τα ξημερώματα της 28/10/1940, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση του ελληνικού λαού, έναν πρωτοφανή πατριωτικό ξεσηκωμό.

H Ελληνική Αντιφασιστική Γελοιογραφία (1940-41) -Μέρος B'

Tου Ν. Καστανάκη,
από το "Έθνος" της 2/11/1940.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αυτοί ή εμείς;

pros-metopo
Μια αναδρομή σε τίτλους εφημερίδων της εποχής για να διαπιστώσει κανείς ποιός είναι με ποιόν! Ποιοί χαρακτήριζαν το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη «επαίσχυντον πράξιν» και ποιοί καλούσαν τον ελληνικό λαό «Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ».
Τότε υπήρχαν κι αυτοί:

Έλληνες δωσίλογοι και φιλοναζιστές. Λίστα ατόμων και οργανώσεων



Παραθέτουμε μια λίστα με Έλληνες δοσίλογους, γερμανόφιλους και φιλοναζιστές που έδρασαν στην περίοδο της κατοχής. Για να μπορέσουμε να τη φτιάξουμε, χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο και ψάξαμε σε διάφορα ιστορικά βιβλία, ώστε να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε. Η συγκεκριμένη λίστα δωσιλόγων αποτελείται από άτομα και από οργανώσεις. Δεν είναι πλήρης και δεν θα μπορούσε να είναι. Είναι όμως ενδεικτική και είναι η μεγαλύτερη λίστα που θα μπορούσατε να βρείτε. Είναι σχεδόν απίθανο να βρείτε άλλη σε κάποιο βιβλίο ή στο internet, που να περιλαμβάνει τόσα πολλά ονόματα και τόσες πολλές πληροφορίες. Επικεντρώσαμε την προσοχή μας κυρίως σε άτομα που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο. Δεν δώσαμε μεγάλη έμφαση στους οικονομικούς δωσίλογους. 

Κατοχικές κυβερνήσεις 1941-1944

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Μεταξά, στις 29 Ιανουαρίου 1941,ο βασιλιάς Γεώργιος ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Αλέξανδρο Κορυζή, διοικητή της Εθνικής Τραπέζης και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Μεταξά. Στις 18 Απριλίου 1941, ο Κορυζής αυτοκτονεί, και ο Γεώργιος καλεί από την εξορία τον Τσουδερό, παρ΄ότι ήταν ευνοούμενος των Άγγλων, αφού κανείς δεν αναλάμβανε την πρωθυπουργία. Στις 6 Απριλίου εκδηλώνεται η επίθεση της Γερμανίας και της Βουλγαρίας κατά της Ελλάδας. Στις 8-9 Απρίλη οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Στις 27 Απριλίου μπαίνουν στην Αθήνα. Πρωθυπουργός  διορίζεται ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου.Στις 2 Δεκεμβρίου του 1942 τον διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και στις 7 Απριλίου του 1943, αναλαμβάνει ως πρωθυπουργός ο Ιωάννης Ράλλης. Οι κυβερνήσεις αυτές έμειναν γνωστές ως κυβερνήσεις κουϊσλινγκ ή ως δοσίλογες κυβερνήσεις.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ: ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ, ΕΝΩ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Ο ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΚΡΑΤΑ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΑΣΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Η SIEMENS, H DEUTSCHE BANK ΚΑΙ Η Ε.Τ.Ε ΤΟ 1941 
Οι «φιλικές συμφωνίες» της κατοχής
 

Η διαπλοκή της Siemens, της Deutsche Bank και της Εθνικής Τράπεζας τις πρώτες μέρες της κατοχής, μέσα από τα ντοκουμέντα της Ανακριτικής Επιτροπής των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής.

 

Στο περιθώριο των αποκαλύψεων για τα μαύρα ταμεία της Siemens που στοιχειώνουν την ελληνική πολιτική ζωή έχει επισημανθεί και το ιστορικό προηγούμενο με παλιά σκάνδαλα της ίδιας εταιρείας και τη διαπλοκή στελεχών της με παράγοντες του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα. Ομως δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Η Siemens έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική πραγματικότητα και η σχέση της με το ελληνικό δημόσιο έχει σημαδέψει τις πιο κρίσιμες καμπές της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα. 

Και το κόστος των στρατιωτικών παρελάσεων;

Στο τεράστιο κόστος των κατασταλτικών μέτρων θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος της ίδιας της διεξαγωγής αυτών των ακραίων εθνικιστικών και μιλιταριστικών επιδείξεων. Μάλιστα, για να αποδείξουμε τα σοβαρά οικονομικά βάρη που ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος φορτώνει στο λαό μας, για λόγους προσωπικής πολιτικής ματαιοδοξίας αλλά και για ψηφοθηρικούς λόγους –καθώς ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ντύνουν το μυθικό τους SUCCES STORY με τον ήχο της ερπύστριας, επιδιώκοντας να εγκολπωθούν και την ψήφο των ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής-, θα θυμίσουμε την απάντηση  του τότε ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου στους ακροδεξιούς βουλευτές του ΛΑΟΣ .
Η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το κόστος (οικονομικό και περιβαλλοντολογικό) των  στρατιωτικών παρελάσεων (μόνο για τα μηχανοκίνητα τμήματα) Φ.900α/7673/10739/01 Μαρτίου 2010
Σε απάντηση της υπ’ αρ. 6104/12 Φεβ 2010 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κκ. Αθανάσιος Πλεύρης και Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα το κόστος της συμμετοχής των μηχανοκίνητων τμημάτων στις παρελάσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπ’ όψιν μου τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Όταν η λογική αναζητείται στις μεταθέσεις στρατιωτών! Απίστευτη μετάθεση σε άρρωστο στρατιώτη


Image
Τα γρανάζια της “στρατιωτικής γραφειοκρατίας” δεν είναι καλύτερα από του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Ενδεικτικό το παράδειγμα νεοσύλλεκτου, όπως την κατήγγειλε στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων , η μητέρα του.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα υποστηρίζει ο γιός της παρουσιάστηκε στο ΚΕΝ Μεσολογγίου στις 8/10/2014 και “αμέσως γνωστοποίησε στους αρμόδιους ότι αντιμετωπίζει από την παιδική του ηλικία σοβαρό πρόβλημα υγείας: μόλις κρυώσει εκδηλώνονται κρίσεις άσθματος και απαιτείται χορήγηση οξυγόνου και κατάλληλη θεραπεία”.
Ο νεοσύλλεκτος ασθένησε την τρίτη μέρα της παρουσίας του στο ΚΕΝ Μεσολογγίου και αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Πως ένας αριστερός Τούρκος έδωσε την ζωή του για να σωθεί το Κομπανί


Ενώ πάνω από το Κομπανί, ξεδιπλώθηκε η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας, Ουάσικγτον, Ισλαμικού Κράτους και Συρίας, η μαχητική αντίσταση των Κούρδων και  η συμμαχία του PYD και του PKK,  φαίνεται πως διαμορφώνει μια διαφορετική κατάσταση για το κούρδικο ζήτημα και εντός της Τουρκίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του  έγκλειστου στη φυλακή Τούρκου ακτιβιστή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Κενάν Κιρκάγια, σε πρόσφατο κείμενό του για την περιοχή: «οι κουρδικές επαρχίες της βόρειας Συρίας φιλοξενούν πραγματικά επαναστατικό πείραμα, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές δομές. Αν το δημοκρατικό πείραμα αυτό πετύχει, θα προσελκύσει εκατομμύρια βασανισμένους ανθρώπους από όλη την περιοχή».

Οι δοσίλογοι της κατοχής, δίκες παρωδία (ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 Στις 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ του 1944 στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα "σκάει" μια είδηση σαν "βόμβα" ...
Στον Μελιγαλά ο ΕΛΑΣ νίκησε τους Ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου και οι Πελοποννήσιοι έδωσαν μια πρώτη "προκαταβολή" στους δωσίλογους της περιοχής τους. Οι φήμες, οι οποίες έφταναν στην Αθήνα, ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικές. Οι πολίτες της Πελοποννήσου με τσεκούρια, κόσες και δικράνια ξεπάστρεψαν πολλούς από εκείνους, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν —ως συνεργάτες των Ναζί— σκότωναν και ρήμαζαν στη Λακωνία και τη Μεσσηνία ...
Ούτε καν με σφαίρες και μαχαίρια ...Με τσεκούρια και δικράνια, για να υποφέρουν, όπως στις ταινίες τρόμου. Μόνον που ο τρόμος εκείνος ήταν πραγματικός και δεν περιοριζόταν στο πανί της κινηματογραφικής αίθουσας ...
Ένας τρόμος, ο οποίος πλησίαζε από την Πελοπόννησο σαν "βιαστικό" και απειλητικό "σύννεφο", έτοιμο να "ξεσπάσει" την οργή του πάνω στους λόφους της Πρωτεύουσας.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» στην εποχή του «ναι»


Γράφει ο Χρήστος Κάτσικας*

Οσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στις σχολικές αίθουσες γνωρίζουν καλά ότι πολλές φορές οι σχολικές γιορτές  γι΄ αυτή ή την άλλη εθνική επέτειο μόνο χασμουρητά προκαλούν σε όσους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουν. Ισως γιατί η κυρίαρχη πολιτική προωθεί την άγνοια του παρελθόντος καθώς γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν.

Ένας χάρτης που δείχνει τη συμμετοχή του ουκρανικού λαού, στις εκλογές-παρωδία που οργάνωσαν οι φασίστες και οι υποστηρικτές τους, χθες στις 26.10.2014

Οι δυνάμεις πεσμεργκά δεν πέρασαν στην Κομπάνι


Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, είχαν δημοσιεύσει ότι οι πρώτες μονάδες των δυνάμεων πεσμεργκά θα έφθαναν την Κυριακή στην πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας, αλλά η πληροφορία αυτή σήμερα αμφισβητήθηκε. 

Ο γενικός γραμματέας του κουρδικού υπουργείου Πεσμεργκά, της περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης στο Ιράκ, διέψευσε τις ειδήσεις αυτές. 

«Οι πληροφορίες που δίνονται πότε οι δυνάμεις πεσμεργκά, θα περάσουν στην Κομπάνι είναι λανθασμένες. Τις διαψεύδουμε, ανεξάρτητα από το ποια ήταν η πηγή ενημέρωσης, είπε ο Τζαμπάρ Γιαουάρ στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. 

Η προετοιμασία για άμυνα της VIII μεραρχίας κατά της Ιταλικής επίθεσης και η ιστορική νύχτα της 27ης προς 28η Οκτωβρίου 1940 στον τομέα ευθύνης της

γράφει ο Φιλίστωρ 

Πρόλογος - Το ελληνικό αμυντικό δόγμα στα βόρεια σύνορα
Το Μεσοπολεμικό Ελληνικό αμυντικό δόγμα ως το καλοκαίρι του 1939 προετοίμαζε τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για μια πιθανή επίθεση από την Βουλγαρία, που παρέμενε η μοναδική σταθερά αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.
Όλα τα αμυντικά κονδύλια που είχαν εγκριθεί, διατέθηκαν για την οχύρωση της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου - την περίφημη γραμμή Μεταξά - μια αλυσίδα απόρθητων φρουρίων που λίγο έλειψε να σταματήσουν ακόμη και τις πανίσχυρες Γερμανικές τεθωρακισμένες μεραρχίες στην εισβολή του 1941. Για τον τομέα των συνόρων με την Αλβανία δεν υπήρχε πρόβλεψη αμυντικής θωράκισης καθώς η γειτονική χώρα, ασχέτως φιλοδοξιών και προθέσεων δεν αποτελούσε ρεαλιστικό επιθετικό κίνδυνο για την Ελλάδα.
Η Ήπειρος προμαχούσα έναντι της Ιταλικής απειλής

Δείτε τι έλεγαν τα πρωτοσέλιδα της 28ης Οκτωβρίου 1940


ImageΔείτε πώς παρουσίασαν οι εφημερίδες της εποχής την έκτακτη επικαιρότητα της ιστορικής 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο και πρόσβαλε τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Ο Χίτλερ συναντά στην Φλωρεντία τον Μουσολίνι ο οποίος του ανακοινωνει: «Φύρερ, προελαύνουμε» 
Οι πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, είναι δραματικές, καθώς ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού, το περίφημο «ΟΧΙ», ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα. 

Μια εκτέλεση στα αζήτητα!

Ακροπολις 29_10_1947_λεπτομερεια
του Νίκου Θεοδοσίου

«Ανήμερα στις 28 Οκτωβρίου του 1947 ετοιμαζότανε το εκτελεστικό απόσπασμα να σκοτώσει τέσσερα παιδιά από το Περιστέρι – που οι γονείς τους ή οι συγγενείς τους ήταν οι δημιουργοί του μεγάλου έπους μαζί με τους άλλους ηρωικούς πολεμιστές», γράφει ο Μιχάλης Σταφυλάς στο χειρόγραφο σημείωμα που συνοδεύει κάτι κιτρινισμένα αποκόμματα μιας εφημερίδας.

Η ομηρία 5 Ιταλών πιλότων απο ένα Κρητικό αγροφύλακα! Ντοκουμέντο


Image
Δείτε μια σχεδόν άγνωστη υπόθεση που εξελίχτηκε στην Κρήτη, με την ομηρία πέντε Ιταλών πιλότων, το καλοκαίρι του 1940, λίγο πριν τον τορπιλισμό της «Έλλης» και πριν την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Κρήτη βιώνει τις πρώτες πολεμικές εμπειρίες αρκετούς μήνες πριν από το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Το περιστατικό που ακολουθεί, αφορά τους πρώτους (ανεπίσημα) αιχμαλώτους πολέμου που βρέθηκαν στο ηρωικό νησί. 
Καθώς αερομαχίες και ναυμαχίες λάμβαναν χώρα νότια της Κρήτης, στην περιοχή του Λιβυκού πελάγους, οι Κρητικοί βρίσκονταν σε σημείο κλειδί μεταξύ των Συμμαχικών δυνάμεων και των Ιταλικών. Αιτία των συγκρούσεων αποτελούσε το γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα, βρίσκονταν ακόμα υπό ιταλική κατοχή. (Τα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με τη μητέρα Ελλάδα στις 27 Ιουνίου 1946) Από την άλλη, νότια της Κρήτης είχαν αναπτυχθεί σημαντικές βρετανικές νηοπομπές. 

"Αυτές οι Γυναίκες, οι Ηπειρώτισες"! Ένα βίντεο για εκείνες που μάτωσαν το 40


Image
Σε είδα, γυναίκα της Πίνδου στο ξεροχώραφο, σκυφτή με το τσαπί, να ανοίγεις αυλάκι με τα ροζιασμένα χέρια σου που γίνηκαν τρυφερή αγκαλιά που ανάστησε παιδιά κι εγγόνια.
Σε είδα να δεματιάζεις το χορτάρι μαζί και το όνειρο για προκοπή.
Σε είδα μάνα Ηπειρώτισσα, γυναίκα της Πίνδου, να κουβαλάς αγόγγυστα τα πυρομαχικά στους αγωνιστές στα βουνά της Πίνδου.
Σε είδα να πλέκεις ασταμάτητα τα τσιουρέπια και τις φανέλες του στρατιώτη που αγωνίζονταν στο μέτωπο για μια Ελλάδα λεύτερη, χωρίς κατακτητές, κηδεμόνες και αφεντικά.
Σε είδα να κουβαλάς ασταμάτητα πέτρες για τις ξερολιθιές, για να μπαζώσεις τις ρίπες και να φτιάξεις καινούριο χωραφάκι.
Σε είδα να σε ξεριζώνουν από το χωριό σου.