Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

17 Νοέμβρη. Μια ακόμη στοιχειωμένη μέρα…

Αυτό το εικοσάλεπτο video έγινε πέρυσι (2013) από το blog kanali για τη μνήμη των 40 χρόνων από την εξέγερση και καταστολή της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη του 1973. Περιέχει ένα πολύ πλούσιο υλικό αποτελούμενο από κινηματογραφικές σκηνές, πάμπολλες φωτογραφίες, μουσικές και ηχητικά ντοκουμέντα.

Μιχάλης Μυρογιάννης: ένα παλικάρι με διπλωμένα πόδια

Μιχάλης Μυρογιάννης: ένα παλικάρι με διπλωμένα πόδια
Με πυροβολισμούς και εμπρηστικά συνθήματα αποχαιρέτησαν  οι νοσταλγοί της χούντας τον αμετανόητο φασίστα Νικόλαο Ντερτιλή στο Α΄ Νεκροταφείο. Εθνικό ήρωα, σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη τον χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος που τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία. Παρόντες ήταν αρκετοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Π. Ηλιόπουλος), ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Γεωργίου και ο Κωνστ. Πλεύρης.  Ενώ ο Τάσος  Τέλλογλου δεν ήταν εκεί για να εξηγήσει τη θεωρία του ότι ο Ντερτιλής ήταν ένας «καλός αξιωματικός αλλά πολύ δύσκολος άνθρωπος» . Σύναξη Χρυσαυγιτών στην κηδεία Ντερτιλή    

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ

Μεγάλη εξόρμηση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και της ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/11/2014 σε τρία από τα μεγαλύτερα ΚΕΝ. 
Χιλιάδες ενημερωτικά κείμενα μοιράστηκαν στους γονείς και φίλους που σήμερα επισκέφτηκαν τους νεοσύλλεκτους φαντάρους  στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη, στο ΚΕΤΘ Αυλώνα και στο ΚΕΝ Θήβας.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς διατύπωναν συγκεκριμένες καταγγελίες των φαντάρων για την συμπεριφορά των στελεχών, τα καψόνια, την ποιότητα κια ποσότητα του φαγητού κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΕΙΣ ΚΟΝΤΡΟΛ ΑΠΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Αποκλειστική μαρτυρία από τα χθεσινά γεγονότα έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ



Αποκλειστική μαρτυρία από τα χθεσινά γεγονότα έξω από το ΠΑΝΣΥΦΙ ΑΠΟΕΛΓια ευνόητους λόγους θα κρατήσουμε την ανωνυμία του μάρτυρα που ήταν παρόν ψες έξω από το οίκημα του Αποέλ, όπου του επιτέθηκαν αποελίστες, με σιδερολωστούς, σπρέυ και φορώντας τα κράνη τους. Δείτε το τι μας είπε ο μάρτυρας των χθεσινών γεγονότων: Δεν πίστευα ποτέ μου πως θα ζούσα τέτοια εμπειρία. Είδα τους φίλους μου και την μικρή μου αδερφή να τρέμουν και φοβήθηκα και για τον εαυτό μου. Απλά αν είχα ξανά την ευκαιρία, θα αντιδρούσα, γιατί με πληγώνει που αφήσαμε αυτούς τους “ψευτόμαγκες” να κάνουν ότι έκαναν.

Ο Γιάννης Ρίτσος και το "Ημερολόγιο" του Πολυτεχνείου


Ο Γιάννης Ρίτσος και το Πολυτεχνείο
Ο Νοέμβριος του 1973 ήταν γλυκός. Ενα λεπτό, κόκκινο, ζακετάκι πάνω απ’ τη μαθητική ποδιά αρκούσε. Η Ανθούλα σε ξεσήκωσε να πάτε από το Νυχτερινό Γυμνάσιο της Χέυδεν, όπου φοιτούσε (νυν «κατάληψη» και ερείπιο) στο Πολυτεχνείο. Είχε ακούσει πως εκεί λάμβαναν χώρα σπουδαία πράγματα.

Μπουμπουλίνας 18: Η «ένδοξη» αίθουσα βασανιστηρίων

EATESA.jpg--aa

[Αφιέρωμα Νοέμβρης 1973 - 2014]Γράφει η Νατάσα Κεφαλληνού - ΙΣΤΟΡΙΑ - 16/11/2014

Βασανιστήρια, ταράτσα της Μπουμπουλίνας, ΕΑΤ-ΕΣΑ: λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Αμέσως μετά την επιβολή του καθεστώτος χιλιάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν. 

Κουμής – Κανελλοπούλου Η κυβέρνηση περιορίστηκε να εκφράσει την οργή της για τις “οργανωμένες ομάδες αναρχικών και εξτρεμιστικών στοιχείων” που “αμαύρωσαν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο και προκάλεσαν βάναυσα τα δημοκρατικά και ειρηνικά αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού”, διευκρινίζοντας απλώς ότι “για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος νεαρής εργάτριας διετάχθησαν διοικητικές ανακρίσεις”.

Untitled-8_96






Βρέθηκαν 6.000.000 ευρώ σε λογαριασμούς του Καρατζαφέρη



Αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα βρίσκεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των ερευνών των Ορκωτών Λογιστών για λογαριασμό της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Σε λογαριασμούς στο εξωτερικό του κ. Καρατζαφέρη εντοπίστηκαν ήδη περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πλησιάζει η επέτειος της 17ής Νοεμβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου. Όλα τα διαφορετικά ρεύματα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος θα βρεθούν στον τριήμερο εορτασμό. Εμείς που υπογράφουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή θέλουμε να φτάσει στις επετειακές εκδηλώσεις η φωνή της αγωνιζόμενης στρατευμένης νεολαίας
Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Ο σύγχρονος στρατός δε δίνει δεκάρα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για τη σωματική και ψυχική υγεία των φαντάρων, για τα προβλήματα και τις ανάγκες μας. Κόβει τα δωρεάν εισιτήρια, μας δίνει μεταχειρισμένα ρούχα και αρβύλες, αφήνει τα στρατόπεδα να ρημάζουν χωρίς πετρέλαιο για θέρμανση, χωρίς καθαριστικά. Ο συνδυασμός αξιόμαχου και οικονομικών περικοπών φέρνει από εξάντληση και τραυματισμούς μέχρι αυτοκτονίες και θανάσιμα ατυχήματα. Ακόμη συγκλονίζουν οι διηγήσεις από το πιο πρόσφατο περιστατικό στο Βόλο. Η αναλγησία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η εμμονή στις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και η διαρκής πολεμική ετοιμότητα κόστισαν τη ζωή σε τρείς συναδέλφους, σε τρεις νέους ανθρώπους.

Τέλος των προκλήσεων ζήτησε με ψήφισμα το Ε.Κ. από την Τουρκία


Τέλος των προκλήσεων ζήτησε με ψήφισμα το Ε.Κ. από την Τουρκία
Να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου κάλεσε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν στις θαλάσσιες έρευνες που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής. Ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελληνικό αίτημα και εισβολή αρχών στα γραφεία της KMW…

Εισαγγελικό «ντου» πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας KMW (Krauss-Maffei Wegmann) στο Μόναχο της Γερμανίας, μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι ελληνικές ανακριτικές αρχές.

Οι χώροι ερευνήθηκαν εξονυχιστικά, καθώς επίσηςκαι τα σπίτια προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς που συνδέονται με ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο: «Να αποσυρθεί το Barbaros από την ΑΟΖ»

Απόσυρση του σκάφους Barbaros από την κυπριακή AOZ και η ακύρωση της τουρκικής ΝΑVTEX ζητούν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον αμερικανικό πρέσβη Τζον Κόνιγκ.
Σε δηλώσεις του στο  ΡΙΚ, ο πρεσβευτής επεσήμανε πως το ερευνητικό σκάφος «παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομιμότητα».
Ο Τζον Κόνιγκ απέρριψε τη θέση ότι οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις λέγοντας ότι η θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου είναι ξεκάθαρη. Παράλληλα, εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, για αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των τουρκικών ενεργειών.

Ο στρατιώτης που οδήγησε το άρμα στο Πολυτεχνείο, θυμάται...

Η εισβολή του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο, δεν σημάδεψε μόνο τους εξεγερμένους μέσα από τη πύλη που τσακίστηκε από τους τόνους χάλυβα που έπεσαν με ορμή πάνω της. Σημάδεψαν βαθειά τον 20χρονο τότε στρατιώτη που είχε διαταχθεί να οδηγήσει το άρμα μέσα στο Πολυτεχνείο.
Τ΄ όνομά του Α.Σκευοφύλαξ, αλλά μικρή σημασία έχει τ΄ όνομα. Σημαντικές είναι οι αναμνήσεις ενός ανθρώπου, όπως τόλμησε να της πει μία και μοναδική φορά σε συνέντευξή του στο Βήμα, στην επέτειο του 2003.Η ιστορία πολλές φορές κάνει ανθρώπους απλούς πρωταγωνιστές.Κάποιες φορές αρνητικούς πρωταγωνιστές. Όπως εκείνο το 20χρονο παιδί στο άρμα μάχης. Που τότε όπως εξομολογήθηκε, πίστευε ότι έκανε το καθήκον του εναντίον των “εχθρών κομμουνιστών”. Και μετά ,όταν η τραγωδία πέρασε και έγινε πολίτης ψήφισε δυο φορές ΚΚΕ!

Το τεθωρακισμένο 84337 «μορφωμένο» του Πολυτεχνείου και ο οδηγός του

Το άρμα “υπηρέτησε” μέχρι την απόσυρσή του, σε μονάδες του Έβρου, απ΄ όπου και η φωτογραφία που κράτησε για ενθύμιο, ο στρατιώτης. Με αρκετή δόση …μαύρου χιούμορ -κατάμαυρου και ατυχούς- κάποιοι αξιωματικοί είχαν “κολλήσει” στο άρμα μάχης το παρατσούκλι“μορφωμένος”, επειδή είχε μπει στο Πολυτεχνείο!
Τώρα εκτίθεται στο ΚΕΤΘ.
Η “ταυτότητα” του άρματος:
ΑΜΧ-30 Γαλλικής κατασκευής. πολύ ικανό
και δυνατό όπλο κρούσης για εκείνη την εποχή.

Πολυτεχνείο: Ονόματα και φωτογραφίες των θυμάτων - Αυτός είναι ο "χάρτης του θανάτου"


Image
Η προσπάθεια να πληγεί η ουσία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να αποκαθηλωθεί με κάθε τρόπο το μήνυμα αντίστασης ενός λαού έναντι οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος, είναι προσπάθεια που συστηματικά βρίσκεται σε εξέλιξη πάρα πολλά χρόνια τώρα. Και τα “επιχειρήματα” όσων υποστηρίζουν με πάθος ότι το Πολυτεχνείο είναι ένας μύθος και τίποτα παραπάνω εστιάζονται στα εξής δύο: σ΄ όσους απλά εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στην εξέγερση -και οι οποίοι είναι η απόλυτη μειοψηφία- και στην αμφισβήτηση ύπαρξης έστω και ενός νεκρού ως συνέπεια των γεγονότων! 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Όλα τα έγγραφα παρακολουθήσεων αξιωματικών 1974-1986 στο φως!

Image
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

“Σταγονίδια της χούντας”, “αριστεροί”, “αξιωματικοί που είχαν σχέση με “αναρχικούς”,“μυημένοι σε οργανώσεις”, υποθέσεις κατασκοπείας ,όπλα που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο μετά από την εισβολή ακόμη και ερωτικά σκάνδαλα περιλαμβάνει το αρχείο ντοκουμέντο από τις επιχειρήσεις παρακολούθησης αξιωματικών την περίοδο 1974 - 1986. Η πιο γνωστή απ΄ αυτές η επιχείρηση “Βελισσάριος”!
Το Onalert έχει στην διάθεσή του έναν ολόκληρο…τόμο απ΄ αυτά τ΄ αρχεία της ντροπής.Και η ντροπή αφορά πολλούς. Τους φιλοχουντικούς που μέχρι την δεκαετία του 1980 …ονειρεύονταν να γίνουν Παπαδόπουλοι και …Πινοσέτ. Οι προετοιμασίες των πραξικοπημάτων τους είναι για γέλια . Θα διασκεδάσετε διαβάζοντας τις λεπτομέρειες των επίδοξων πραξικοπηματιών που πάντα έτρωγαν …άκυρο την τελευταία στιγμή. Βέβαια μπορεί τώρα εμείς με την ασφάλεια των χρόνων που πέρασαν να …διασκεδάζουμε ,όμως τότε οι άνθρωποι που τα ζούσαν δεν διασκέδαζαν καθόλου . Αντιθέτως. Ούτε οι πολίτες που ανησυχούσαν -κι απ΄ ότι φαίνεται δικαιολογημένα- ότι μπορεί ο …λοχίας να ξανάρθει. 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-Εκτός νατοϊκών ορίων ασφαλείας ο πυροσωλήνας που σκότωσε τους πεζοναύτες; Έγγραφο


Image
Έγγραφο του NATO , προκαλεί ερωτήματα για την τραγωδία με τους τρεις πεζοναύτες στο πεδίο βολής Μαγνησίας. Σύμφωνα με νατοϊκό εγχειρίδιο το οποίο χρονολογείται από το 1987 ο πυροσωλήνας του βλήματος που χρησιμοποιήθηκε στην μοιραία άσκηση δεν “πιάνει” καμία από τις διατάξεις ασφαλείας του NATO!

Όλες οι έρευνες και οι υποψίες στράφηκαν από την αρχή στον πυροσωλήνα του βλήματος. Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε ήταν γιατί ενώ είχαμε παραγγείλει από το 1995 ,1,5 εκατομμύριο νέους πυροσωλήνες διαφορετικής “φιλοσοφίας”, εμείς επιμέναμε να “φοράμε” τους παλιούς. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι τους νέους πυροσωλήνες τους έχουμε για παλαιότερα βλήματα.

Ο φωτογράφος του Πολυτεχνείου περιγράφει την εισβολή του τάνκ! [ΒΙΝΤΕΟ]


Image
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μόνος φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο και μαζί με το φιλμάκι των μόλις 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα ντοκουμέντα και διέψευσαν την αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό».

Οι φωτογραφίες του λίγες ώρες μετά, έκαναν τον γύρο του κόσμου, μέσω του πρακτορείου Associated Press. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή του από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολυτεχνείο: Δύο φοιτητές αφηγούνται: Η θητεία στα χρόνια της χούντας (ΜΕΡΟΣ Α)


Image
Επέτειος του Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές πρωταγωνιστές όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τον Νοέμβριο του 1973 , αλλά και πολύ πριν φθάσουμε σ΄ αυτή. Η χούντα είχε χρησιμοποιήσει πολλά μέσα για να αντιμετωπίσει τη δεδομένη αντίθεσή τους και τις αντιδράσεις τους. Κι ένα από τα σκληρά μέτρα που είχε λάβει ήταν η διακοπή αναβολών φοιτητών και η άμεση στράτευσή τους. Η οποία δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία. Δύο φοιτητές - στρατιώτες αφηγούνται τι έζησαν στον συγγραφέα και απόστρατο αξιωματικό του ΠΝ Αντώνη Κακαρά. Η αφήγηση γίνεται αρκετά χρόνια μετά , το 2002 και έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Συζήτηση με τον Νίκο Καργόπουλο (Κ) και τον Στράτο Ρουμελιώτη (Ρ)  (ΙΑΝ 2002)


Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ

Πολυτεχνείο: Η θητεία στα χρόνια της χούντας (ΜΕΡΟΣ Β)


Image
Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης δυο φοιτητών την εποχή της χούντας, οι οποίοι στρατεύθηκαν για να τιμωρηθούν για τις δραστηριότητές τους κατά του καθεστώτος. Τα όσα αφηγούνται και περιγράφουν είναι συγκλονιστικά . Η θητεία τον καιρό της χούντας σε μια εξομολόγηση στον Αντώνη Κακαρά.

Διαβάστε ΕΔΩ το πρώτο μέρος
-. Τι συνέβη τώρα στον Γάβρο; Για να δούμε.
Ρ. Όταν ξεκινήσαμε από τη Βέροια με τα Ρέο και τα άλλα στρατιωτικά αυτοκίνητα, για να πάμε προς τον Γάβρο, εμείς δεν ξέραμε που πηγαίναμε, ή τουλάχιστον να μιλάω προσωπικά γιατί κάποιοι μπορεί να ξέρανε, να είχαν ακούσει. Περάσαμε από χωματόδρομους, η σκόνη απεριόριστη σε όλη την διαδρομή …. Μάιος του ’74. Δεν θυμάμαι να σταματήσαμε και πουθενά για να φάμε ή να μας δώσουνε κάτι, και φτάσαμε γύρω στις 5 η ώρα το απόγευμα εκεί στο χωριό, στο Γάβρο. Μας πήγανε στο σχολείο το οποίο είναι πλάι στην εκκλησία, και κατεβήκαμε.

ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΠΡΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΕΝΩ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΠΕΙΝΑ.

Από τις πιο χυδαίες εκφράσεις της άσκησης της ακραίας ταξικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την συνδρομή των αστικών κομμάτων εξουσίας ΝΔ-ΛΑΟΣ, τις εργοδοτικές οργανώσεις και των ΜΜΕ, είναι ο τομέας των εξοπλισμών. Πιο συγκεκριμένα, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ενίοτε σε ρόλο «καλού και κακού μπάτσου», έχουν αναλάβει να επιβάλλουν την αγορά εκατοντάδων ρωσικών BMP-3HEL αξίας 1,7 δις ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά όπλων, τη μεγαλύτερη στο είδος της για τον ελληνικό στρατό, αλλά και τη μεγαλύτερη πολεμική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, που ξεπερνά σε κόστος το άθροισμα των μέχρι τώρα αγορών όπλων από τη ρωσική πολεμική βιομηχανία. Ποιες όμως είναι εκείνες οι ανάγκες που ωθούν την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την κολοσσιαία αγορά;