Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Λιάνης και Ψυχάρης στα χρόνια της Χούντας

(Φωτό πάνω: Ο Σταύρος Ψυχάρης στο καιρό της χούντας στο πλευρό του υπ. τύπου Βύρωνα Σταματόπουλου ο οποίος μάλιστα έγινε και κουμπάρος του.)
Γράφει ο Φέλιξ Ακούω όσα λέγονται για τον ξεπεσμό του συμβολισμού του Πολυτεχνείου. Άκουγα και όσα λέγονταν επί χρόνια πως την εποχή εκείνη όλα ήταν μπερδεμένα και υπήρχε μια σύγχυση. 

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΗΣ ΗΤΑΝ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ -Ε-Ε. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Αστυνομοκρατία και στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία με δακρυγόνα και ξύλο -

Δακρυγόνα στην ανθρώπινη αλυσίδα που είχε σχηματιστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ, και μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ. Άγριος ξυλοδαρμός διαδηλωτών. 
20:59: Εγνατία με Αγίας Σοφίας η κεφαλή της πορείας.

17 Νοέμβρη 2014: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν παρά την αστυνομοκρατία - Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία (συνεχής ενημέρωση - φωτογραφίες)

Περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές στην μαζική πορεία για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά τον αποκλεισμό, τους κλειστούς σταθμούς μετρό, την αστυνομοκρατία. Απρόκλητη επίθεση των «ανεξέλεγκτων» διμοιριών των ΜΑΤ στην πορεία, στο ύψος του Χίλτον. Αστυνομική εισβολή στα Εξάρχεια. Τουλάχιστον 36 προσαγωγές. Αστυνομικός κλοιός και επίθεση στην πορεία και στη Θεσσαλονίκη. 

Οι οικογένειες που συνεργάζονταν με τη χούντα

παπαδόπουλος
Οι σχέσεις των οικογενειών Βαρδινογιάννη, Ωνάση, Λάτση, Νιάρχου, Μποδοσάκη, Γουλανδρή κ.α με τους δικτάτορες. Δείτε το απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
 Α.Ε

Επεισόδια αυτή την ώρα στην πλατεία Εξαρχείων (συνεχής ενημέρωση) Αποπνικτική η ατμόσφαιρα και έξω από την αμερικανική πρεσβεία

ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ 41çò ÅÐÅÔÅÉÏÕ ÔÏÕ ÐÏËÕÔÅ×ÍÅÉÏÕ
Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΝΟΣ ΣΕΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΤΟΥ ε.α. ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


https://www.youtube.com/watch?v=f-BLdWtVOPw

Η χούντα δεν ξεκίνησε το ‘67-Του Πιτσιρίκου-Εξαιρετικό

Εγώ νομίζω πως βλέπω και γλώσσα.Τον ρούφηξε.Αμα υπάρχει αγάπη...

Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για την χούντα των συνταγματαρχών. Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να αντιληφθώ, η δικτατορία του Παπαδόπουλου έχει μετατραπεί σε μέτρο σύγκρισης και «δημοκρατικότητας» για όλες τις κυβερνήσεις, ενώ η λέξη «χούντα» είναι στα στόματα όλων. Βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναρτά φωτογραφία του ηθοποιού Κώστα Βουτσά να τσουγκρίζει αυγό με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, για να απαντήσει στις κατηγορίες του Κώστα Βουτσά εναντίον της Χρυσής Αυγής. Η στάση συγγραφέων, ποιητών, ηθοποιών, καλλιτεχνών αλλά και των απλών ανθρώπων –στην διάρκεια της χούντας- έχει συζητηθεί πολύ. Από την φωτογραφία του Μάνου Χατζιδάκι με τον Μακαρέζο μέχρι τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Βίκυ Μοσχολιού που τραγούδησαν τον ύμνο της «Επαναστάσεως». 

Και οι Χούντες εκσυγχρονίζονται... (βίντεο)


"Είναι ακραίο και προσβλητικό για το πολίτευμα να λες ότι έχουμε χούντα. Τα λες αυτά γιατί δεν έζησες χούντα για να ξέρεις πως είναι. Αν είχαμε χούντα δε θα μπορούσες να λες τη γνώμη σου ελεύθερα"
Το παραπάνω αποτελεί τον μόνιμο αντίλογο στην ορθολογιστική διαπίστωση ότι η "Δημοκρατία" του Αντώνη Σαμαρά το 2014 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Δικτατορία του Γεωργίου Παπαδόπουλου επί επταετίας. Το γεγονός ότι συνεχίζουμε και ψηφίζουμε δε λέει απολύτως τίποτα. Το ότι μπορείς να βγεις στο δρόμο και να φωνάξεις ότι ο Σαμαράς και το κυβερνητικό σκυλολόι του είναι φασίστες και να μη συλληφθείς επίσης δε λέει τίποτα.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Επέτειος της 17ής Νοεμβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου. Όλα τα διαφορετικά ρεύματα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος θα βρεθούν στον τριήμερο εορτασμό. Εμείς που υπογράφουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή θέλουμε να φτάσει στις επετειακές εκδηλώσεις η φωνή της αγωνιζόμενης στρατευμένης νεολαίας

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2014: OI ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ-H "'ΘΕΣΜΙΚΗ' ΕΑΑΣ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ, Ο ΥΕΘΑ Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;

Σε μια εποχή που η ηγεσία της ναζιστικής δολοφονικής συμμορίας είναι κλεισμένη στη φυλακή και ο εισαγγελέας τους στέλνει να δικαστούν με ένα τεράστιο πόρισμα που αποκαλύπτει δολοφονίες, κλοπές, προστασία σε μαγαζιά, ξυλοδαρμούς, βιασμούς και εκμετάλλευση γυναικών, διατυπώνοντας σαφείς υπόνοιες για το βαρύ οπλισμό τους, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ζητά την στήριξη της Χρυσής Αυγής!
Δεν πρόκειται για καταγγελία αντιφασίστα αγωνιστή, αλλά για ανακοίνωση της “θεσμικής” Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού για την συνάντηση που είχε με την Χρυσή Αυγή, και πιο συγκεκριμένα με τους ευρωβουλευτές της και άλλα στελέχη της, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ.

ΓΙΑΤΙ ΧΤΥΠΑΣ ΡΕ ΜΑΛ...:Πολυτεχνείο 1973: Οι ΛΟΚατζήδες που έσωσαν τους εξεγερμένους από τη μανία των δυνάμεων καταστολής και η εκτέλεση από το Δερτιλή!

Image
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θέλοντας να τιμήσει την τεράστια προσφορά της νεολαίας και την ΕΞΕΓΕΡΣΗ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, αλλά και την στάση ηρωικών φαντάρων που αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις δολοφονικές διαταγές των ακροδεξιών Χουντικών, σώζοντας φοιτητές από τη μανία των Ασφαλιτών. Την ίδια στιγμή βεβαίως που ο φασίστας στρατιωτικός δολοφονούσε εν ψυχρώ με το υπηρεσιακό του περίστροφο.
Δημοσιεύουμε κείμενο ενός εξίσου σεμνού, αλλά κυριολεκτικά σημαντικού αγωνιστή και διανοούμενου, του απόστρατου του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά όχι του κινήματος, Αντώνη Κακαρά.
Γράφει ο Αντώνης Κακαράς*

"Πραξικόπημα 1ης Ιουνίου 1981"! Οι λοχαγοί που θα μας "έσωζαν" από τον "σοσιαλισμό" - Έγγραφα

Image

Καλοκαίρι του 1981. Η Ελλάδα ζει στους ρυθμούς της “Αλλαγής” του Ανδρέα Παπανδρέουπου ετοιμάζεται να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Οι “πυρήνες” χουντικών στο στράτευμα δεν άντεχαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που είχε νομιμοποιήσει και το ΚΚΕ. Κατανοητό λοιπόν ότι είχαν πάθει υστερία στην προοπτική ανόδου στην εξουσία ενός κόμματος που στην ταμπέλα του εμφανιζόταν ως σοσιαλιστικό.

Από τα έγγραφα των παρακολουθήσεων που αποκαλύπει σήμερα το Onalert.gr προκύπτει ότι την 1η Ιουνίου 1981, ομάδα αξιωματικών ήταν έτοιμη να μας…σώσει από τον σοσιαλισμό! Τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα προκύπτουν από δύο πηγές. Από εκείνους που παρακολουθούσαν διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους απ΄ έξω καταγράφοντας ποιοι μπήκαν,βγήκαν και που πήγαν και από αξιωματικό που βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα και ανέμενε μαζί με άλλους την εντολή “για να κινηθούν”. Τελικά δόθηκε…άκυρο και έφαγαν…μπιφτέκια . Οι συνομιλίες μέσα στο διαμέρισμα έχουν ενδιαφέρον ,όπως μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σημασία που έδιναν στην Σχολή Ευελπίδων.

Πολυτεχνειο: Η ιστορία της Σημαίας – Συμβόλου

Image
Πως το σύμβολο του Πολυτεχνείου κατέληξε στα χέρια της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ
Η γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου και μια ματωμένη σημαία που βρέθηκε κάτω από τις ερπύστριες του τανκ έγιναν όπως σημειώνει η Καθημερινή, το “υπερβατικό σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς νέων που όρθωσαν το ανάστημά τους στο δικτατορικό καθεστώς”. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η ματωμένη σημαία, που οδηγεί κάθε χρόνο την πορεία μνήμης στην επέτειο των δραματικών γεγονότων του Πολυτεχνείου, φυλάσσεται από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ, παρά τη σωρεία διαμαρτυριών και τις υποσχέσεις της οργάνωσης να παραδοθεί προς φύλαξη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Το ιστορικό της Σημαίας 


Ντοκουμέντο: Πορεία για το Πολυτεχνείο προς Βάση Καυσίμων Αντικυρας το '80!

Κάποτε πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γίνονταν και προς στρατιωτικές βάσεις , συνδεδεμένες κατά κάποιο τρόπο με το ΝΑΤΟ. 

ImageΜια από αυτές μας την θυμίζει με ανάρτησή του στο FACEBOOK ο λογοτεχνης Γιώργος Θεοχάρης, 'έγινε, από τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου προς την ''αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ, στην Αντίκυρα κάποια χρονιά τη δεκαετία του 1980''. Εννοεί την Βάση Καυσίμων Αντικύρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανήκει στην ΔΑΚ και είχε γίνει , και είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του '50 με σχέδια και χρηματοδότηση ΝΑΤΟ.
Να θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Θεοχάρης για το έργο του ''Δίστομο - 10 Ιουνίου 1944 το ολοκαύτωμα'', εκδ. Βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Έκφραση", τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο 2011 στην κατηγορία Χρονικό–Μαρτυρία.

Πολυτεχνείο: Τι έλεγαν τα πρωτοσέλιδα μετα την 17η Νοεμβρίου 1973

Image"Εδώ Πολυτεχνείο"....  
Μεσάνυχτα και τα τανκς περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο
Έχουν διαταγές να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση που είχε ξεσπάσει κατά της δικτατορίας. 
Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. 
Ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη.
Υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.  Η χούντα ανακοινώνει 16 νεκρούς, ενώ επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη. 
Την επόμενη μέρα, ο ελληνικός τύπος δημοσίευσε άρθρα σε κατάσταση...πολιορκίας! Από τη μια η λογοκρισία της Χούντας, από την άλλη ο κοινή αντίληψη και του πιο αρχάριου δημοσιογράφου περί της ιστορικότητας της στιγμής. Ιδεολογία, θέση, αντίληψη, φόβος για την προσωπική ακεραιότητα και φυσικά η λογοκρισία "σμίλεψαν" τους τίτλους εκείνης της ημέρας. Τα γεγονότα παρουσιάστηκαν, όμως, δίχως καμία κριτική ενάντια του δικτακτορικού καθεστώτος.

Γιατί το όνομα “Μουστακλής” πείραξε τον Μπαρμπαρούση;

Εντύπωση -αν και δεν είναι δύσκολη η εξήγηση- προκαλεί η νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής Κ.Μπαρμπαρούση . Οπως γνωστοποίησε στα ΜΜΕ ο κ. Μπαρμπαρούσης κατέθεσε Ερώτηση σχετικά με την ονομασία στρατοπέδου του Μεσολογγίου ζητώντας να μάθει για ποιους λόγους πραγματοποιήθηκε η αλλαγή  ονομασίας του  και από «Στρατόπεδο Οπλαρχηγού Χρήστου Καψάλη», προς τιμή του θρυλικού οπλαρχηγού της Ρούμελης (“που συγκίνησε όλο τον κόσμο με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης όταν έγινε η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου” όπως αναφέρει) εδώ και μερικά χρόνια το στρατόπεδο μετονομάστηκε σε «Στρατόπεδο Αντιστρατήγου Σπύρου Μουστακλή.

“Η ηγεσία του υπουργείου θεώρησε την ηρωική μορφή του Χρήστου Καψάλη κατώτερη από αυτή του Μουστακλή;Με ποια κριτήρια προτιμήθηκε να δοθεί το όνομα του στρατοπέδου στον Σπύρο Μουστακλή;” ρωτά επίσης ο Κ  Μπαρμπαρούσης . Ωστόσο η ερώτηση προκαλεί θυμηδία στο Μεσολόγγι καθώς όπως λέγεται  η προγενέστερη  ονομασία του Στρατοπέδου ήταν “Δημήτρης Βλαντούσης” και εν συνεχεία μετονομάστηκε σε “Σπύρου Μουστακλή”. Αντιθέτως η ονομασία   Χρήστου Καψάλη είχε δοθεί στο στρατοπεδο που εν συνεχεία στέγαζε τη Στρατολογία στην είσοδο της πόλης.

Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ: Όταν μια ΟΝΝΕΔίτισσα παραληρεί για το Πολυτεχνείο και τους "ανύπαρκτους νεκρούς"

"Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του"
Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό του Γιώργου Κουμουτσάκου και μέλος της ΟΝΝΕΔ, Έλλη Παπαγγελή, στον προσωπικό της λογιαριασμό στο Facebook, έκανε μια παραληρηματική ανάρτηση για το Πολυτεχνείο, η οποία συγγενεύει άμεσα με την Χρυσαυγίτικη παραφιλολογία για την εξέγερση του 1973. Το μέλος της ΟΝΝΕΔ αναφέρει πως  γύρω από το Πολυτεχνείο στήθηκε ένα πλέγμα θρύλων, ρητορικών υπερβολών και ασύστολων ψευδών, που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά.

Αναπαράγουμε αυτούσιο όλο το παραλήρημα της κυρίας Παπαγγελή:     
«Το “Πολυτεχνείο” είναι ο θεμέλιος λίθος της απόλυτης ιδεολογικής ηγεμονίας που άσκησε η αριστερά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ιδίως μετά το 1981, όταν ο καταστροφικός παπανδρεϊσμός ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, οδηγώντας την στον εκτροχιασμό.

Γιατί το Ποτάμι είναι τόσο φιλοχουντικό;

Jungle Report Το Ποτάμι Θεοδωράκης Mega Μπόμπολας ΨυχάρηςΔεν χρειάζεται φυσικά να μπει κανείς στον κόπο να εξηγεί στον “δημοσιογράφο – πλυντήριο της Χρυσής Αυγής”, Σταύρο Θεοδωράκη, ότι στα χρόνια της δικτατορίας δεν υπήρχαν πολιτικά κόμματα.
Το πρόβλημα άλλωστε δεν εντοπίζεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αλλά στην πορεία την οποία ακολούθησε ο δημοσιογράφος – πολιτικός σε μέσα ενημέρωσης στα οποία είχε κυρίαρχο πολιτικό λόγο, όπως το Protagon.