Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Οι δρόμοι του Κιέβου παίρνουν τα ονόματα συνεργατών των ναζί

1021262803Σύμφωνα με το νόμο για την «αποκομμουνιστικοποίηση» της Ουκρανίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ουκρανική βουλή προβλεπόταν η μετονομασία εκατοντάδων δρόμων στο Κίεβο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας προκειμένου να μην υπάρχει καμία ανάμνηση του σοβιετικού/κομμουνιστικού παρελθόντος της χώρας. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια η «αποκομμουνιστικοποίηση» βαδίζει χέρι-χέρι με τον εκφασισμό και την εθνικιστική «ουκρανοποίηση» της χώρας. Έτσι, μεγάλοι δρόμοι του Κιέβου δανείζονται πλέον την ονομασία τους από συνεργάτες των ναζί κατά τον Β’ΠΠ. 
Αυτή είναι για παράδειγμα η περίπτωση της οδού Kyrylo Osmak. Ο Osmak υπήρξε μέλος της «Ουκρανικής Κεντρικής Επιτροπής», μίας φιλοναζιστικής οργάνωσης με κέντρο την Κρακοβία (στη σημερινή Πολωνία), η οποία συμμετείχε στην ίδρυση και στελέχωση της ταξιαρχίας των SS της Γαλικίας, κομματιού των γερμανικών Waffen-SS.
Στην περίπτωση της οδού όπου στεγάζεται η ρωσική πρεσβεία το ουκρανικό καθεστώς αντλεί απ’ τη σύγχρονη φασιστική παράδοση της χώρας καθώς αποφάσισε να τη μετονομάσει σε οδό «Εθελοντικών Ταγμάτων» αποδίδοντας έτσι τιμή στον Δεξιό Τομέα, το τάγμα Αζόφ και Αϊντάρ που δολοφονούν τον λαό του Ντονμπάς εδώ και δύο χρόνια…
Στις πόλεις της δυτικής Ουκρανίας όπου ήδη υπήρχαν δρόμοι αφιερωμένοι σε εγκληματίες συνεργάτες των ναζί όπως ο Στεπάν Μπαντέρα κι ο Ρομάν Σούχεβιτς αυτοί θα μετονομαστούν σε οδό «Ήρωα Στεπάν Μπαντέρα», «Ήρωα Ρομάν Σούχεβιτς» κ.ο.κ.
Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη αναμένεται να μετονομαστούν 122 δρόμοι στο Κίεβο και 350 στο Ντνιεπροπετρόφσκ. Χαρακτηριστικό του παροξυσμού είναι ότι ο υπουργός πολιτισμού της Ουκρανίας διέταξε τη διάλυση/αποσυναρμολόγηση όλων των μουσειακών εκθεμάτων που αναφέρονται στη σοβιετική εποχή. Η πολιτική του εκφασισμού, του εθνικισμού και της βίαιης εθνικής ομογενοποίησης της πολυεθνικής Ουκρανίας βρίσκεται εν εξελίξει…
Φάρσα αποκαλεί την ψήφιση του νόμου για αποκέντρωση της Ουκρανίας ο πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο
Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, αποκάλεσε την ψήφιση του νόμου για την αποκέντρωση της Ουκρανίας που πέρασε το ουκρανικό κοινοβούλιο ως φάρσα. Κατά τον Ζαχαρτσένκο, ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε και προκάλεσε τις αντιδράσεις της ακροδεξιάς στην Ουκρανία δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις της Συμφωνίας Μινσκ-2 για απόδοση ειδικού καθεστώτος στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η Ουκρανία βάσει της Συμφωνίας Μινσκ-2 είναι υποχρεωμένη ως το τέλος του έτους να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση παραχωρώντας δικαιώματα ευρείας αυτονομίας στις δύο αποσχισθείσες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά μερίδα της αστικής τάξης της Ουκρανίας αλλά και οι ΗΠΑ αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο και προκρίνουν μια δυναμική επίλυση του ζητήματος. Οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Κίεβο ανάμεσα σε ακροδεξιούς και την αστυνομία υποδηλώνουν αυτές τις αντιτιθέμενες τακτικές στην ουκρανική κυβέρνηση. 
Απ’ την πλευρά τους οι Λαϊκές Δημοκρατίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκλογές τον Οκτώβριο και το Νοέμβρη του ’15 εκλέγοντας νέες κυβερνήσεις και κάνοντας άλλο ένα βήμα νομιμοποίησης της εξουσίας τους.
solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου