Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Συνάδελφοι Φαντάροι, Τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση των κοριών

Αποτέλεσμα εικόνας για κοριοι φαντΑΡΟΙΜετά τις καταγγελίες συναδέλφων φαντάρων και γονιών για το οξυμένο πρόβλημα με τους κοριούς παίρνουμε την πρωτοβουλία να παρουσιάσουμε ορισμένους τρόπους καταπολέμησης τους, βασιζόμενοι στην πλούσια στρατιωτική εμπειρία και την συσσωρευμένη γνώση που προσφέρει το internet!
Τα ζωύφια στο στρώμα, οι κοριοί εξοντώνονται από τους ειδικούς, αν το τσίμπημα του κοριού έχει ερεθιστεί πολύ τσίμπημα-μελανιά-πρήξιμο-πόνος και έχει πύον πρέπει να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο. Η προσπάθεια αντιμετώπισης, καταπολέμησης ή απώθησης και ή οικολογική αντιμετώπιση του κοριού που περιγράφουμε πιο κάτω, είναι μια προσπάθεια να λύσουμε το πρόβλημα με τους κοριούς χωρίς χημικά. Ο κοριός είναι έντομο που κάνει ελαφρό τσίμπημα (γεύμα) τη νύχτα και μερική άνθρωποι δεν τα αισθάνονται τα τσιμπήματα από κοριούς.
Περιγραφή των κοριών. 
Οι κοριοί είναι μικρά παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα, χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά. Οι κοριοί – cimicidae είναι αιμομυζητικά έντομα, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, της τάξης Hemiptera. Το σώμα του κοριού έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως τις ψείρες, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα η τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν.
Τα περισσότερα από τα 91 γνωστά είδη των κοριών είναι παράσιτα πουλιών και/ή νυχτερίδων και μόνο δυο είδη, Cimex Iectularius και C. Hemipterus, είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το πρώτο από αυτά είναι κοσμοπολίτικο και το μόνο που απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα. Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.
Οι κοριοί κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους, όπως είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες η τα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων.
Η υγειονομική σημασία των κοριών:
Τα νύγματα του κοριού προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό. Δεν έχει τεκμηριωθεί ο ρόλος των κοριών ως μηχανικών η βιολογικών διαβιβαστών παθογόνων οργανισμών στον άνθρωπο. Για την ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν η μοναδική λοίμωξη , για την οποία υπάρχει υπόνοια ότι συμμετέχουν σε κάποιο βαθμό για την μετάδοση της. Το σάλιο πάντως του κοριού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, με συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο, διάρροια, ναυτία, ακόμα και πυρετό. Είναι όμως εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα τσιμπήματά τους, διότι είναι σε μία σειρά, συνήθως 2-3 μαζί σε μία ευθεία. Επίσης, ενδέχεται στα σεντόνια να υπάρχουν μικρές σταγόνες αίματος (από τα μικρά βαμπίρ). Για τη μετάδοση του HIV οι κοριοί δεν παίζουν κανένα απολύτως ρολό. Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή του με αυτόν, αφού το είδος Cimex Iectularius, έκτος από σπάνιες εξαιρέσεις, χρησιμοποιεί μόνον αυτόν ως ξενιστή για την διατροφή του.
Βιολογικός κύκλος.
Ο βιολογικός κύκλος των κοριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση – αυγό, νύμφη, ενήλικο.
Το θηλυκό του κοριού γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι περίπου 12 μήνες . Τα αυγά του κοριού εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες μετά από επώαση 4-10 ημερών και αφού υποστούν 5 εκδύσεις, μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενηλίκου – αρσενικό, θηλυκό κοριός.
Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του κοριού απαιτεί 5-10 εβδομάδες, διάρκεια που εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την παρουσία ή μη ξενιστών.
Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες , παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον.
Οι κοριοί έχουν τη χαρακτηριστική ικανότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα , υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε απομύζηση και λεκιάσουν τα σεντόνια και στρώματα, είναι μια από της ένδειξης ότι στο χώρο υπάρχουν κοριοί. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον , η παρουσία των κοριών γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαιτέρα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.
Οι κοριοί εξέρχονται από τα κρησφύγετα τους κυρίως τις βράδυνες ώρες σε αναζήτηση ξενιστών , που στην περίπτωση του είδος κοριού Cimex Iectularius είναι ο άνθρωπος. Το είδος του κοριού αυτού μπορεί να τραφεί και από τα αλλά θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι. Στις διατροφικές του συνήθειες οι κοριοί μοιάζουν με τους μαλακούς κρότωνες. Οι κοριοί είναι παράσιτα σύντομων γευμάτων με επισκέψεις σε ξενιστές, που είναι αδρανοποιημένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου οπός ο άνθρωπος. Και τα 5 στάδια της νύμφης του κοριού απαιτούν λήψη αίματος για να μεταμορφωθούν στο επόμενο στάδιο με αύξηση του σωματικού τους μεγέθους και τελικό προορισμό το στάδιο του ενηλίκου.
Στην Ελλάδα παλαιότερα οι κοριοί αποτελούσαν αρκετά συχνά πρόβλημα σε σπίτια, ξενοδοχεία και ιδρύματα.
Τα τελευταία 2-3 χρονιά παρατηρείται μια έξαρση των κοριών παγκόσμιος, αλλά και στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος και καταπολέμηση, αντιμετώπιση, εξολόθρευση του πληθυσμού του κοριού.
Στο στρατό έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για την αντιμετώπιση των κοριών. Το πετρέλαιο και τα παράγωγα του όπως η ναφθαλίνη είναι αποθετικά εντομών, απωθούν τους κοριούς δεν τους εξοντώνουν.
Η καταπολέμηση των κοριών γίνεται με επανειλημμένες εφαρμογές υπολειμματικών ψεκασμών σε σημεία που είναι εν δυνάμει καταφύγια κοριών όπως τα κρεβάτια και οι ραφές των στρωμάτων και όλη η οικία γιατί τα αυγά βρίσκονται παντού στο σπίτι.
Ο περισσότερος κόσμος (στην Ελλάδα) στρέφεται σε απολυμαντικές εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν ισχυρά τοξικά φάρμακα για να ψεκάσουν τους προσβεβλημένους χώρους. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο οικολογικό εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό, που να μην είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι υγιεινοί, φυσικοί και οικολογικοί τρόποι καθαρισμού και αντιμετώπισης του προβλήματος των κοριών.
Καταρχήν καλύπτουμε προσεκτικά τυχόν τρύπες ή χαραμάδες. Καλό θα είναι αν το κρεβάτι μας ακουμπά σε τοίχο να το απομακρύνουμε, για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες επισκέψεις όσων κοριών υπάρχουν σε τυχόν χαραμάδες ή ακόμα και την πιθανότητα να υπάρχουν αυγά κάτω από ταπετσαρίες τοίχων που να βγάλουν νέους κοριούς.
Στη συνέχεια κάνουμε μία καλή εκκαθάριση και πετάμε ό,τι άχρηστο υπάρχει στο σπίτι, ούτως ώστε να μειώσουμε τα μέρη όπου θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα φωλιά.
Οικολογική καταπολέμηση κοριών.
2. Σειρά έχει η καθαριότητα.
Πλένουμε καλά τα σκεπάσματά μας και καθαρίζουμε την ηλεκτρική σκούπα όλο το κρεβάτι (από το στρώμα έως και το πλαίσιο). Μάλιστα, επειδή οι κοριοί δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, μία λύση είναι να σιδερώσουμε το στρώμα με το σίδερο ατμού.
Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά καλύμματα (αν και όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό, τόσο καλύτερα. Πάντως υπάρχουν καλύμματα και από ανακυκλώσιμο πλαστικό) για τα στρώματα και τα μαξιλάρια, ούτως ώστε οι κοριοί να πεθάνουν από ασφυξία.
Βγάζουμε επίσης (αν βοηθάνε οι καιρικές συνθήκες) το στρώμα μας έξω στον ήλιο να αεριστεί. Άπαξ πάντως και εντοπίσουμε κοριούς στο σπίτι καλό θα ήταν να καθαρίζουμε πολύ πιο συχνά από ό,τι συνηθίζουμε.
Σε περίπτωση που έχουμε σκούπα ατμού, καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τα έπιπλα, τα χαλιά, τις κουρτίνες (είπαμε, αντέχουν έως τους 60 βαθμούς, μετά εξαφανίζονται). Αν δεν έχουμε τέτοια σκούπα, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης από τις εταιρείες καθαρισμού χαλιών.
3. Αρκετά καλή λύση είναι να βάλουμε λίγο teatree αιθέριο έλαιο σε πιατάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Το teatree και η ναφθαλίνη είναι ένα πολύ καλό υγιεινό και βιολογικό απωθητικό για τους κοριούς.
4. Ένα πολύ καλό φυσικό απωθητικό για τους κοριούς είναι επίσης το αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Αναμιγνύουμε 4 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας με 120ml περίπου νερό και έχουμε ένα μείγμα με το οποίο μπορούμε να ψεκάζουμε τόσο το σώμα μας όσο και τα ρούχα μας, τα σκεπάσματά μας και ό,τι άλλο επιθυμούμε. Μπορούμε ακόμα να το χρησιμοποιήσουμε για το τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων ή να ψεκάζουμε τα ρούχα σας όταν τα σιδερώνουμε. Σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το μείγμα άμεσα, αντί για νερό βρύσης βάζουμε αποσταγμένο νερό και προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βότκας.
Λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορούμε να ρίξουμε και την ώρα που κάνουμε αφρόλουτρο, προκειμένου το δέρμα μας να μυρίζει εύμορφα για μας και εντελώς απωθητικά για τους κοριούς.
Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς. Παίρνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντα, προσθέτουμε και λίγο δεντρολίβανο, τα βάζουμε σε τούλινα σακουλάκια και οι κοριοί εξαφανίζονται. Στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε κλωναράκια ευκαλύπτου και μερικά γαρύφαλλα (το μπαχαρικό).
5. Άλλο ένα καλό μείγμα με αιθέρια έλαια είναι το εξής:
Αναμιγνύουμε πολύ καλά σε ένα μπουκάλι 1 φλιτζάνι νερό, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Με το περιεχόμενο ψεκάζουμε αντίστοιχα ό,τι θέλουμε.
6. Τέλος, στην απώθηση των κοριών βοηθά επίσης η κατανάλωση σκόρδου, καθώς δεν αντέχουν τη μυρωδιά του.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι:
Οι κοριοί είναι μικρά παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα (ναι, καλά διαβάσατε!), χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά.
Εμφανίζονται κατά κανόνα στους κοιτώνες των στρατοπέδων. Γι’ αυτό και οι φαντάροι διαμαρτύρονται συνεχώς (αλλά, όπως συνήθως, ουδείς πράττει τίποτα). Τους αρέσει να φωλιάζουν στα στρώματα των κρεβατιών, σε σχισμές κιβωτίων, σε ντουλάπες, σε σχισμές τοίχων ή πατωμάτων. Γενικά προτιμούν μέρη σκοτεινά και δροσερά.
Οι περισσότεροι μπερδεύουμε το τσίμπημα του κοριού με αυτό του κουνουπιού. Επειδή μάλιστα μερικοί δεν εμφανίζουμε κανένα σύμπτωμα από τα τσιμπήματα – σε αντίθεση με άλλους που φαγουρίζονται μέχρι θανάτου  και πρήζονται  – , οι κοριοί βρίσκουν την ευκαιρία και πολλαπλασιάζονται χωρίς να τους παίρνουμε είδηση…
Το σάλιο πάντως του κοριού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, με συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο, διάρροια, ναυτία, ακόμα και πυρετό. Είναι όμως εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα τσιμπήματα τους, διότι είναι σε μία σειρά, συνήθως 2-3 μαζί σε μία ευθεία. Επίσης, ενδέχεται στα σεντόνια να υπάρχουν μικρές σταγόνες αίματος (από τα μικρά βαμπίρ).
Δοκιμάστε τους παραπάνω απλούς οικολογικούς τρόπους απώθησης ή εξολόθρευσης κοριών και πιστεύουμε πως θα βρείτε κάποια διέξοδο στο πρόβλημά σας. Καλή θητεία παιδιά.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ"

Τηλ. Επικ. 6932955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου