Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Εκατοντάδες Αυστριακοί και Γερμανοί υποδέχονται τους πρόσφυγες που φθάνουν από την Ουγγαρία

a1sx2_Thumbnail1_ger1.jpg
Βιέννη, Αυστρία, 1  Σεπτέμβρη 2015  
Αυστριακοί και Γερμανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφθαναν με τα τρένα  από τα ουγγρικά σύνορα την 1η Σεπτεμβρίου.

Το προηγούμενο βράδυ, η ουγγρική αστυνομία στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης ξαφνικά επέτρεψε στους πρόσφυγες να μπουν στα τρένα που αναχωρούσαν προς τα αυστριακά σύνορα. Μέχρι τότε, οι πρόσφυγες έμεναν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε προσωρινούς καταυλισμούς στην Ουγγαρία.

Ο δημοσιογράφος Christoph Schattleitner περιγράφει πώς το βράδυ της Δευτέρας, από 10μμ, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης,  εκατοντάδες άνθρωποι κατέφθαναν με πράγματα που είχαν αγοράσει από ένα κοντινό σούπερ μάρκετ. Οι ποσότητες νερού,  τροφίμων και ειδών υγιεινής  ήταν τεράστιες, αναγκάζοντας κάποιες πλατφόρμες  να κλείσουν. Οι αρχές τελικά να παρότρυναν τους ανθρώπους να σταματήσουν μα φέρνουν πράγματα.
Όταν οι πρόσφυγες  από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και τη Συρία έφτασαν στη Βιέννη, στην πορεία τους προς τη Γερμανία, καλωσορίστηκαν με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα:

b2ap3_thumbnail_CNwOjgqUEAA4vQB.jpg
b2ap3_thumbnail_CN1rLNRWcAE-1_-.jpg
Η μουσουλμανική νεολαία της Αυστρίας βοηθάει στη μετάφραση των κουτιών με ιατρικό υλικό που παρέχονται σε αραβικά!
 

b2ap3_thumbnail_refugee.png
Αλληλέγγυοι τακτοποιούν τα πράγματα μπροστά από τον κεντρικό σταθμό

Στο Μόναχο στη νότια Γερμανία, πάνω από 3.000 πρόσφυγες έφθασαν το πρωί της Τρίτης. Επίσης στη Γερμανία,  πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του τρένου για να βοηθήσουν φέρνοντας πράγματα και χαιρετίζοντας τους εξαντλημένους πρόσφυγες. Το χάσταγκ #trainofhope  χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση των εθελοντών,  δίνοντας πληροφορίες για τις προμήθειες και τα προϊόντα που χρειάζονταν, και για να πουν στους ανθρώπους πώς μπορούν να βοηθήσουν.
b2ap3_thumbnail_CN1aiCmWIAAym1G.jpg
b2ap3_thumbnail_CN0wQ5oWgAASnD5.jpg

Κάποια στιγμή η αστυνομία στο Μόναχο προέτρεψε τους ανθρώπους να σταματήσουν να φέρνουν πράγματα.
Άλλες οργανώσεις προέτρεπαν τους ανθρώπους στα μαγαζιά του σταθμού να ανοίξουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να το χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες που φθάνουν.
Οι πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό   στην καλοσύνη των πολιτών μέχρι πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση επέκτεινε τις δικές της προσπάθειες. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία  να μείνουν και να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, αντί να τους απελαύνουν  στην πρώτη χώρα εισόδου τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρώπη βιώνει μια τεράστια εισροή προσφύγων λόγω των συγκρούσεων στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και της βίας και αστάθειας  στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Αφρική. Τα επικίνδυνα περάσματα στη Μεσόγειο έχουν επίσης αυξηθεί. Μέχρι στιγμής, οι χώρες στις ακτές, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν λάβει ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Πολωνία έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις για να κατανεμηθούν ισόποσα τα άτομα που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.  
Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες τσακώνονται για το πώς να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους προσπαθώντας να φθάσουν στην ασφάλεια της ηπείρου. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Στα τέλη του Αυγούστου, ένα φορτηγό με  71 νεκρούς ανθρώπους ανακαλύφθηκε στην άκρη ενός αυστριακού δρόμου. Οι αρχές είπαν ότι τα θύματα, οι οποίοι   ήταν πρόσφυγες, πεθαναν από ασφυξία.
Καθώς οι πρόσφυγες έφταναν στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και το δέος τους για το κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών και Αυστριακών:
    Δεν είναι εύκολο να βρεις λόγια για να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους  που βοηθούν τους πρόσφυγες που φτάνουν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή οπουδήποτε αλλού. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου