Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Νέες κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα και επέκταση των παλαιών

Την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) επέβαλλαν κυρώσεις κατά της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας εξαγωγών εξοπλισμών Rosoboronexport και τεσσάρων αμυντικών βιομηχανιών – συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών MiG- με την κατηγορία πως παραβίασαν το καθεστώς απαγόρευσης μεταβίβασης στρατιωτικών εξοπλισμών και τεχνολογίας.
 Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε τις κυρώσεις με ανακοίνωση του στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες είκοσι τρεις εταιρείες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών οντοτήτων που εδρεύουν στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παραβιάσει το Νόμο περί απαγόρευσης μεταβίβασης στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (Iran, North Korean an Syria Nonproliferation Act: INKSNA).
 «Oι εν λόγω επιχειρήσεις δέχθηκαν κυρώσεις βάσει αξιόπιστων πληροφοριών που δεικνύουν ότι έχουν εμπλακεί στην μεταβίβαση ή απόκτηση υλικών, υπηρεσιών και τεχνολογιών προς και από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία που είναι καταγεγραμμένες στους καταλόγους των διακρατικών ελέγχων εξαγωγών, τους καταλόγους Εθνικών ελέγχων των ΗΠΑ, ή άλλων υλικών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν έμπρακτα στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής ή τον πολλαπλασιασμό των πυραύλων,» είπε ο εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Μόσχα, Γουίλ Στίβενς.
 Η κίνηση αυτή αποτρέπει την οποιαδήποτε αμερικάνικη εταιρεία ή κυβερνητική υπηρεσία να εκτελέσει επιχειρηματικές δραστηριότητες με τις τιμωρημένες ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες στις οποίες περιλαμβάνεται και ο κρατικός οργανισμός αμυντικών εξαγωγών της Ρωσίας, Rosoboronexport. H Rosoboronexport είναι η πύλη ανάμεσα στην ρωσική αμυντική βιομηχανία και τους διεθνείς πελάτες.
 Η υπηρεσία διατείνονταν πέρυσι ότι είχε παραδώσει 13,2 δις $ σε στρατιωτικές εξαγωγές και στην αεροπορική έκθεση MAKS την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι ανεκτέλεστες υπό παραγγελία εξαγωγές της αγγίζουν τα 40 δις $. Η γνωστή εταιρεία αεροσκαφών MiG ήταν ανάμεσα σε εκείνες τις ρωσικές εταιρείες που ξεχώρισαν στην τελευταία απόφαση των κυρώσεων –οι οποίες συνέπεσαν μαζί με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου με την οποία αρχίζει ένας νέος κύκλος οικονομικών κυρώσεων ως αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη σύγκρουσης στην Ουκρανία.
 Οι άλλες τρεις εταιρείες στην λίστα ήταν ο κατασκευαστής οπλικών συστημάτων ακριβείας Σχεδιαστικό Γραφείο Οργάνων (KBP) Tula, ένα γραφείο σχεδίασης πυραύλων και ρουκετών κοντά στην Μόσχα γνωστό ως NPO Mishinostroyenia –το ίδιο γραφείο που σχεδίασε τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) της Σοβιετικής Ένωσης SS-19, και η βιομηχανία Katod στο Νοβοσιμπίρσκ. Η Katod, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, κατασκευάζει διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης που πωλούνται και στις ΗΠΑ, οι κυρώσεις απομονώνουν την εταιρεία από την αγορά.
 Στις παρατηρήσεις που έγιναν την Τετάρτη από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο διευθύνων σύμβουλος της Katod, Βλαντιμίρ Λοκτιόνοφ χλεύασε τις εις βάρος της εταιρείας κυρώσεις λέγοντας ότι είναι ένα σημάδι φόβου των ανταγωνιστών από τις ΗΠΑ προς την ρωσική τεχνολογία νυχτερινής παρατήρησης. «Επομένως, η Ρωσία δεν αντλεί μόνο πετρέλαιο, μπορεί επίσης να κατασκευάσει κάτι που μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικάνικες βιομηχανίες,» είπε ο Λοκτιόνοφ, αντιπαραθέτοντας τον οποίο αντίκτυπο που θα μπορούσε να υπάρξει ισχυριζόμενος ότι η πλειοψηφία των πελατών του είναι από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ή τις χώρες BRICS.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξοργίστηκε με τις κυρώσεις –και των Κρατικών και Εμπορικών τμημάτων- απαντώντας με μια δήλωση αργότερα την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν «να μας τιμωρήσουν για την ακούραστη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μας, και για την ελεύθερη επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας και Σεβαστούπολης,» να προσαρτηθούν στην Ρωσία το περασμένο έτος.
 Σε μία παράλληλη εξέλιξη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή άφησε να διαρρεύσει πως υπάρχει πολιτική συμφωνία να επεκταθούν και οι κυρώσεις της Ε.Ε προς τη Μόσχα για άλλους έξι μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του επομένου έτους.
 Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε 150 πρόσωπα και 40 εταιρείες και νομικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και πολλοί συνεργάτες και φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον ρόλο τους στην ουκρανική κρίση και την στήριξή τους στους ρωσόφιλους αυτονομιστές, ενώ ως αντίποινα η Μόσχα έχει επιβάλει την απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων.
 Οι κυρώσεις που έχουν επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη ρωσική οικονομία, η οποία πλήττεται και από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αναμένετε να επεκταθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, η οποία είναι και η ημερομηνία λήξης του υφισταμένου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε.

1 σχόλιο: