Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Το νερό ως όπλο στη Συρία & ο θανάσιμος κίνδυνος επιδημιών


Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Γι’ αυτό αξιοποιήθηκε ως «όπλο», από την αρχαιότητα, κυρίως σε πολιορκητικές επιχειρήσεις. Καθώς όμως η Ιστορία επαναλαμβάνεται, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα, στη Συρία…
Καθώς το συριακό δίκτυο υδροδότησης έχει καταρρεύσει από τους βομβαρδισμούς, οι κίνδυνοι εξάπλωσης επιδημικών ασθενειών, όπως ο τυφοειδής πυρετός ή, ακόμα χειρότερα, η χολέρα, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, σύμφωνε με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.
Εκατομμύρια Σύρων, ειδικά στις περιοχές του Χαλεπιού και της Δαμασκού, δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ακόμα και για μέρες, κατά περίπτωση. Αυτό συμβαίνει διότι οι αντιμαχόμενες πλευρές αποκλείουν την παροχή νερού στις περιοχές που επιθυμούν να καταλάβουν.
Ο Ερυθρός Σταυρός είχε βοηθήσει στην αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης, ακριβώς λόγω του φόβου των επιδημιών. Τώρα όμως υπάρχουν φόβοι οριστικής διακοπής της υδροδότησης, με ότι αυτό συνεπάγεται, ανέφερε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

«Στη Συρία, συχνά, το νερό καθίσταται εργαλείο στα χέρια των αντιμαχόμενων παρατάξεων. Αυτοί που υποφέρουν όμως περισσότερο, είναι οι άμαχοι», δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Παρά την κατάρρευση του συστήματος υγείας, μέχρι τώρα δεν έχουν ξεσπάσει επιδημίες, διότι ο πληθυσμός είχε πρόσβαση σε νερό. Τώρα όμως θα υπάρξει τεράστιας έκτασης επιδημία, αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου