Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν τα iPads είναι …«στρατηγοί» στο πεδίο της μάχης…

Τα iPads έχουν καταστεί σε τέτοιο βαθμό μέρος της εξάρτυσης των Ισραηλινών στρατιωτών, όσο και τα όπλα τους. Η εικόνα ενός Ισραηλινού κατώτερου αξιωματικού με το τυφέκιο M16 στο ένα χέρι και το iPad στο άλλο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη.
Με τον τρόπο αυτό οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες μάχης, σε πραγματικό χρόνο. Όταν δε εντοπίζουν έναν εχθρικό στόχο, μπορεί άμεσα να επικοινωνήσει με το Πυροβολικό ή την Αεροπορία, με σκοπό την άμεση καταστροφή του.
«Αναζητούμε τρόπους να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ του παρατηρητή και του στόχου», αναφέρει ο συνταγματάρχης Γιαρίβ Νιρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυβερνοπολέμου C4I. Η διεύθυνση έχει δημιουργήσει ένα ασύρματο δίκτυο για το σύνολο των κλάδων της IDF.
«Δεν υπάρχει αποστολή που να εκτελείται αποκλειστικά από τις επίγειες δυνάμεις, το Ναυτικό ή την Αεροπορία. Υπάρχει πάντοτε η ανάγκη να έχουν όλοι, κοινή εικόνα και να συνεργάζονται», είπε ο συνταγματάρχης.

Έχουν περάσει οι εποχές όπου οι διοικητές στο πεδίο της μάχης βασιζόταν μόνο στον ασύρματο και τον χάρτη. Σήμερα χρησιμοποιούν iPads και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα για να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να επιχειρούν κατά του αντιπάλου.

Κατά την Επιχείρηση Protective Edge, το καλοκαίρι του 2014, στη Λωρίδα της Γάζας, αξιοποιήθηκαν για πρώτη φορά το κοινό δίκτυο μετάδοσης πληροφοριών, μεταξύ των διαφόρων σχηματισμών και υπηρεσιών της IDF.

Όταν στις 8 Ιουλίου 2014, τρομοκράτες της Χαμάς διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος, ένας Ισραηλινός παρατηρητής τους εντόπισε και αμέσως μετέδωσε την σχετική πληροφορία, σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εξουδετέρωσή τους. Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία έχει και ειρηνική χρήση. Μετά τον σεισμό στο Νεπάλ, οι Ισραηλινοί διασώστες την αξιοποίησαν για σώσουν ζωές.

«Στο μέλλον, ένας αλγόριθμος θα υπολογίζει, αυτόματα, ποιος άνδρας ή μέσο έχει το καλύτερο πεδίο βολής για την εξουδετέρωση ενός στόχου, ή ποιο όπλο είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί, σε μια συγκεκριμένη κατάσταση», αναφέρει ο συνταγματάρχης Νιρ. Στον ταχέως ψηφιοποιούμενο κόσμο, η IDF, παραμένει στην πρωτοπορία των εξελίξεων.http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου