Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

"ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015": Blitzkrieg στον Έβρο


Αποστολή των Μηχανοκίνητων Μονάδων και κατ’ επέκταση των τακτικών συγκροτημάτων είναι η εμπλοκή και καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων με την χρησιμοποίηση πυρός, κινήσεως και κρούσεως, σε συνδυασμό με τα άλλα όπλα υποστηρίξεως.

Οι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό ευελιξίας (στο πεδίο της μάχης) και ισχύος πυρός. Οι μονάδες αρμάτων έχουν τις παρακάτω ικανότητες :

  1. Διεξαγάγουν επιχειρήσεις, που απαιτούν μεγάλη ισχύ πυρός, ευκινησία, προστασία θώρακος και ψυχολογική επίδραση.
  2. Επίθεσης ή αντεπίθεσης, υπό το εχθρικό πυρ.
  3. Καταστροφής εχθρικών Τεθωρακισμένων, δια πυρός.
  4. Υποστήριξη μηχανοκινήτων Μονάδων και Μονάδων Πεζικού δια πυρός, κινήσεως και ψυχολογικής επίδρασης.
  5. Παροχή υποστήριξης με πυρά.
  6. Διεξαγωγή επιχειρήσεων κάτω από συνθήκες περιορισμένης ορατότητας με τη χρησιμοποίηση συσκευών επιτηρήσεως.
Βολή από Apache

Η πεμπτουσία του πολέμου των ελιγμών έγκειται στα Τακτικά συγκροτήματα αρμάτων- μηχανοκίνητου πεζικού. Οι ΕΜΑ μαζί με τα Μηχανοκίνητα Τάγματα επιχειρούν από κοινού σχηματίζοντας τα λεγόμενα Τακτικά συγκροτήματα. Τα αρμάτα μάχης προσφέρουν μεγάλη ευκινησία, προστασία θώρακα και εύστοχα πυρά. Για να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς χρειάζονται ανοιχτά εδάφη και μεγάλα πεδία βολής. Τα κύρια χαρακτηριστικά των αρμάτων είναι τα ακόλουθα:

1. Ευκινησία. Η ευκινησία των αρμάτων προκύπτει από τις ικανότητες να κινούνται και εκτός δρόμου. Οι δυνατότητες τους περιλαμβάνουν την διέλευση ορυγμάτων, ποταμών, κίνηση εντός πυκνής βλάστησης και άνωθεν μικρών εμποδίων.
2. Ισχύ πυρός. Το κύριο όπλο το άρματος είναι το πυροβόλο του το οποίο είναι αποτελεσματικό σε αποστάσεις έως και 2500 μέτρων. Τα συστήματα σταθεροποίησης του επιτρέπουν βολές με ευστοχία ακόμα και όταν αυτό κινείται. Ακόμα και την νύχτα η ύπαρξη νυχτερινών/ υπέρυθρων σκοπευτικών τους επιτρέπει να επιχειρούν επιτυχώς. Με την ισχύ πυρός του πυροβόλου αλλά και του συζυγές επιχειρούν από κοινού με τα ΤΟΜΠ και τους προσφέρουν υποστήριξη.
3. Προστασία. Το άρμα παρέχει εξαιρετική προστασία. Στο εμπρόσθιο τμήμα του και σε γωνία 60 μοιρών εκατέρωθεν του διαμήκη άξονα το άρμα είναι άτρωτο εκτός από βαριά κατευθυνόμενα αντιαρματικά και το πυροβόλο των άλλων αρμάτων. Όταν το πλήρωμα μάχεται με κλειστές θυρίδες είναι προστατευμένο από ελαφρά πυρά, θραύσματα καθώς και από νάρκες κατά προσωπικού. Η χρήση του καπνού επιτρέπει στο άρμα να γλιτώσει από διάφορες απειλές τυφλώνοντας τες όπως είναι τα επιθετικά ελικόπτερα, τα αντιαρματικά ή ακόμα και αεροσκάφη. Από την άλλη μεριά τα ΤΟΜΠ έχουν μεγάλη ευκινησία, παρέχουν επαρκή προστασία και διαθέτουν αρκετή ισχύ πυρός ώστε να υποστηρίξουν την ομάδα μάχης του πεζικού. Τα ΤΟΜΠ κινούνται πίσω από τα άρματα μάχης με τα τελευταία να «καθαρίζουν» το πεδίο και τα δεύτερα να ακολουθούν μεταφέροντα με ασφάλεια το προσωπικό. Η μεγαλύτερη απειλή για τα ΤΟΜΠ είναι τα φορητά αντιαρματικά και οι νάρκες. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τα ακόλουθα:
1. Ευκινησία. Έχουν παρόμοιες δυνατότητες με τα άρματα.
2. Προστασία. Τα ΤΟΜΠ παρέχουν προστασία από πυρά ελαφρών όπλων καιθραύσματα.3. Ισχύ πυρός. Το κύριο όπλο είναι το πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. Από σταθερή θέση βολής είναι ικανό να εκτελεί επιτυχημένες βολές μέχρι τα 1.800μέτρα. Κατά την βολή εν κινήσει δεν είναι ακριβές και ο πολυβολητής είναιε κτεθημένος στα πυρά του εχθρού. Γενικά υπάρχουν τρείς μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από κοινού άρματα και πεζικό. Η πρώτη αφορά άρματα και μηχανοκίνητο πεζικό να επιτίθεται προς μια κατεύθυνση είτε το προσωπικό είναι επιβιβασμένο είτε αποβιβασμένο, η δεύτερη αφορά άρματα και μηχανοκίνητο πεζικό να επιτίθονται προς δύο ή περισσοτέρων συγκλίνουσων κατευθύνσεων και η τρίτη μέθοδος άρματα και μηχανοκίνητο πεζικό να υποστηρίζουν. Το προσωπικό αποβιβάζεται πλησίον του ΑΝΣΚ και συνήθως δεν  βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των ελαφρών όπλων και των φορητών αντιαρματικών. Η στιγμή της αποβίβασης του προσωπικού από τα ΤΟΜΠ είναι η πλέον ευάλωτη. Παραταύτα τα άρματα και τα ΤΟΜΠ υποστηρίζουν την ενέργεια.
Τα νέα αντικείμενα που έχουν εμπλουτίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 34ης Μ/Κ ΤΑΞ, έχουν διευρύνει και σε μεγάλο βαθμό την γκάμα αποστολών που θα κληθεί να αναλάβει η ταξιαρχία, σε σημείο που να την καθιστούν μια ευέλικτη δύναμη με μεγάλη ισχύ πυρός. Οι βασικότερες αποστολές είναι:
  1. Η υπέρβαση και αντεπίθεση φίλιων δυνάμεων. Η υπέρβαση είναι μια ενέργεια κατά την οποία μια μονάδα επιτίθεται διερχόμενη μέσα από τις γραμμές μιας άλλης μονάδας που βρίσκεται σε επαφή με τον εχθρό. Η υπέρβαση μπορεί να γίνει είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω. Να σημειωθεί πως οι μονάδες είναι ευάλωτες κατά την υπέρβαση. Η  λεπτομερής αναγνώριση και ο συντονισμός είναι κρίσιμα στοιχεία η γρήγορη και ομαλή εκτέλεση της υπέρβασης.
  2. Η περίσφιξη και εξουδετέρωση αεροπρογεφυρωμάτων στα μετόπισθεν των φίλιων δυνάμεων.
  3. Η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Παρατεταγμένα άρματα μάχης

Το αντικείμενο της άσκησης ήταν η εξέταση του Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού (Σ.Μ/Κ ΛΠΖ) σε συνεργασία με Ίλη Μέσων Αρμάτων κατά την υπέρβαση και αντεπίθεση. Όπως αναφέρθηκε και πρωτύτερα ένα από τα βασικά αντικείμενα της άσκησης ήταν η εξέταση των ασκούμενων τμημάτων στην διαδικασία υπέρβασης και αντεπίθεση κατά του εχθρού. Η υπέρβαση είναι μια ενέργεια κατά την οποία μια μονάδα επιτίθεται διερχόμενη μέσα από τις γραμμές μιας άλλης μονάδας που βρίσκεται σε επαφή με τον εχθρό. Η υπέρβαση μπορεί να γίνει είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω. Να σημειωθεί πως οι μονάδες είναι ευάλωτες κατά την υπέρβαση. Η λεπτομερής αναγνώριση και ο συντονισμός είναι κρίσιμα στοιχεία η γρήγορη και ομαλή εκτέλεση της υπέρβασης. Ο υπεύθυνος ασκήσεως έδωσε σαφή εικόνα περί του τακτικού συγκροτήματος ίλης αρμάτων και ΤΟΜΠ μηχανοκίνητου πεζικού. Πρόκειται για συνεργασία μεταξύ των δύο όπλων του πεζικού και των τεθωρακισμένων τα οποία επιχειρούν εκ του σύνεγγυς από κοινού. Έτσι λοιπόν, τα αρμάτα προσφέρουν μεγάλη ευκινησία, προστασία θώρακα και εύστοχα πυρά.

Από τις παρακείμενες συστάδες δένδρων πρόβαλλαν τα πυροβόλα των 120 χλστ των Leopard 2 A4. Οι χειριστές των αρμάτων «χτένιζαν» το πεδίο ασκήσεων με τα σκοπευτικά τους προσπαθώντας να εντοπίσουν τους εχθρικούς στόχους. Πίσω από τα άρματα ακολουθούσαν τα Μ-113 Α1 τα οποία παρά την ηλικία τους είχαν μια ικανοποιητική απόδοση ως αναφορά την ευκινησία τους. Στο αριστερό μέρος της άσκησης δόθηκε επεισόδιο εύρεσής ναρκοπεδίου όπου άρμα μάχης χτυπήθηκε από νάρκη. Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αφενός για την περίθαλψη των τραυματιών του Leopard 2 A4 και αφετέρου για τη διάσπαση του ναρκοπεδίου. Δευτερευόντως, θα περισυλλέγονταν το άρμα μάχης. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο σημείο αφίχθηκε το κατάλληλα τροποποιημένο άρμα διάσπασης ναρκοπεδίων εφοδιασμένο με σύστημα άρσης ναρκοπεδίων roller. Η απόδοση του είναι 90% για νάρκες που λειτουργούν με πίεση και είναι θαμμένες σε βάθος μέχρι 10 εκατοστά. Κάθε κύλινδρος αντέχει περίπου σε 20 εκρήξεις. Για να τοποθετηθεί το σύστημα στο άρμα στο πεδίο της μάχης από το πλήρωμα του απαιτείτε χρόνος λιγότερος από 15 λεπτά.

ÓôñáôéùôéêÞ Üóêçóç «Ðáñìåíßùí 2015» ðáñïõóßá ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá êáé ôïõ õð. ¶ìõíáò ÐÜíïõ ÊáììÝíïõ, ÐáñáóêåõÞ 9 Ïêôùâñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Το σύστημα των κυλίνδρων κινούμενο προκαλεί έκρηξη των Α/Τ ναρκών εκεί όπου κινούνται τα δύο συγκροτήματα. Η ταχύτητα ωθήσεως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μίλια ανά ώρα. Ταυτόχρονα με το επεισόδιο το Τακτικό Συγκρότημα συνέχισε την κίνηση του πλησίον του ΑΝΣΚ. Κατόπιν, αποβιβάστηκαν οι ομάδες μάχης των τυφεκιοφόρων από τα Μ-113 Α1 και με άλματα ομάδων και ημιομάδων προσέγγισαν τον ΑΝΣΚ και εκτέλεσαν την τελική ενέργεια επί αυτού με επιτυχία. Η άσκηση κατέδειξε την επιτυχή συνεργασία μεταξύ του όπλου του Πεζικού και των Τεθωρακισμένων αλλά και την ισχύ πυρός των δύο όπλων.
http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου