Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Συναγερμός στην Αλβανία για το παιχνίδι με τη Σερβία -Βγάζουν το στρατό στους δρόμους

alvania708_1
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ EURO
Ενα ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι, λένε τα υγιώς σκεπτόμενα μυαλά. Ομως τις τελευταίες μέρες όλοι στα Τίρανα γνωρίζουν πως η αναμέτρηση της Αλβανίας με τη Σερβία για τα προκριματικά του EURO 2016 ξεφεύγει από τα στενά όρια του αθλητισμού.

Τα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Βελιγράδι με το drone, το οποίο προκάλεσε τα εκτεταμένης έκτασης επεισόδια, δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η απόφαση της UEFA να τιμωρήσει με μηδενισμό τους Σέρβους δίνοντας τους τρεις βαθμούς της νίκης στην Αλβανία, είναι το σημείο κλειδί που φοβούνται στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
Τα αντίποινα και τα προβοκάτσια αποτελούν τον εφιάλτη των Αλβανών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντι Ράμα έστειλε πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ώστε να δώσει το «παρών» στο Ελμπασάν όπου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση όμως αυτός απέφυγε να απαντήσει.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας δεν έβγαλε τα εισιτήρια προς διάθεση του κοινού. Προτίμησε να τα μοιράσει σε πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες, προσωπικότητες του αθλητισμού. Προτιμά να χάσει σε δύναμη έδρας αλλά να εκμηδενίσει τις πιθανότητες επεισοδίων.
Την ίδια ώρα, οι Κοσσοβάροι απειλούν ότι θα κατέβουν στα Τίρανα μαζικά την ημέρα του αγώνα και το κράτος έδωσε εντολή εκτός από τους 2,500 αστυνομικούς, να υπάρχει και η παρουσία του στρατού ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη μετάβαση των Σέρβων στο γήπεδο.
Το κλίμα στα Τίρανα μυρίζει… μπαρούτι την τελευταία εβδομάδα και το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο. Οι Αλβανοί τονίζουν διαρκώς ότι ο κόσμος που θα βρεθεί στο γήπεδο ή γύρω από αυτό δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που ίσως δημιουργήσουν οι Σέρβοι ενώ οι τελευταίοι αποφεύγουν οποιαδήποτε δήλωση θα δυναμίτιζε το κλίμα περισσότερο. Το μόνο που ζήτησαν οι φιλοξενούμενοι είναι να μην υπάρχουν στο γήπεδο πανό με σύμβολα αλλά και να μην επιτραπεί η είσοδος στον Ισραήλ Μορίνα, τον άνθρωπο που προέκυψε να κρύβεται πίσω από το drone με την αλβανική σημαία στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.
Για ακόμη μια φορά, αναπόφευκτα ο αθλητισμός συνδέεται με την πολιτική και αποκτά προβλήματα που δεν λύνονται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Ολα αυτά, υπό την τυπική επίβλεψη της UEFA, η οποία πονοκεφαλιάζει εδώ και αρκετές ημέρες για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση νίκης, η Αλβανία θα είναι αγκαλιά με την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, οι Σέρβοι είναι ουραγοί και αποκλεισμένοι.
 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου