Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Από τον Νίκο Κατσιαούνη, φοιτητή στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου λάβαμε το παρακάτω άρθρο σχετικά με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.
Τον ευχαριστούμε δημόσια και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα σχέδια του.
Στη δημόσια συζήτηση η νέα “αριστερή” κυβέρνηση του σύριζα έχει ανακινήσει, ως κυβέρνηση πια, έντονα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τα ξίφη βγαίνουν απ' τις θήκες τους, ενώ οι υπουργοί και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί είναι έτοιμοι να δώσουν έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα για τη διεκδίκηση τους. Τι και αν απειλούνται τα “επιτεύγματα” του κ. Βαρουφάκη στην Ευρώπη έτσι; 

Ενάντια και πέρα απ’ τη ρητορική του (αντι)bullying

LEAPFROG_2587643bTου Ανδρέα Βατσινά
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική πραγματικότητα μια τάση θεραπευτικοποίησης της εκπαίδευσης, η οποία αντανακλά ευρύτερες δυτικές τάσεις και θεσμοθετημένες κρατικές πολιτικές. Ορισμένα στοιχεία της είναι η εισαγωγή κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία ως μέρος των προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων, η εμφάνιση σεμιναρίων, ομιλιών και διαλέξεων σε καθηγητές και δασκάλους για τη σημασία της διαχείρισης και της έκφρασης των συναισθημάτων, και γενικότερα μια έμφαση στη ‘ψυχική/συναισθηματική υγεία’ και ‘ευεξία’ των παιδιών. 

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου για τον αγώνα της BIOME Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Εργαζόμενοι, αλληλέγγυοι και νομικοί απαντούν σε μια εκτενή και εφ' όλης της ύλης συνέντευξη γύρω από το αγώνα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.

Η σφαγή του Σάρπβιλ

Σας σήμερα, 21 Μάρτίου, το 1960, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ περίπου 300 αστυνομικοί πυροβολούσαν προς το συγκεντρωμένο πλήθος (5.000 άτομα) έξω από τα δημοτικά γραφεία της πόλης.
Έξι χρόνια μετά τη σφαγή στο Σάρπβιλ, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Ειρηνική διαμαρτυρία

Αυτοί είναι οι Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία [Πίνακας]


Είκοσι οκτώ βασικές ομάδες, από νοικοκυρές και δημόσιους υπαλλήλους μέχρι εφοπλιστές και βιομήχανους, συνθέτουν τη λίστα των 2.148 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε ελβετικές τράπεζες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται από δημόσιους υπάλληλους, βιομήχανους, και εφοπλιστές έως και αγρότες, νοικοκυρές, γιατρούς, σπουδαστές και άτομα που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία επαγγελματική ιδιότητα. Η κατηγορία με τις μεγαλύτερες καταθέσεις είναι αυτή των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων, στην οποία εμφανίζονται 236 εκατ. δολάρια σε 67 λογαριασμούς, ενώ άλλοι 35 εμφανίζονταν μηδενικοί.

The Jews and Europe



[Antisemitic demonstration by members of poland's right-wing nationalist party giving the nazi salute, Jewish district of WarsawMax Horkheimer
Zeitschrift für Sozialforschung
December 1939

.
Whoever wants to explain anti-Semitism must speak of National Socialism. Without a conception of what has happened in Germany, speaking about anti-Semitism in Siam or Africa remains senseless. The new anti-Semitism is the emissary of the totalitarian order, which has developed from the liberal one. One must thus go back to consider the tendencies within capitalism. But it is as if the refugee intellectuals have been robbed not only of their citizenship, but also of their minds. Thinking, the only mode of behavior that would be appropriate for them, has fallen into discredit. The “Jewish-Hegelian jargon,” which once carried all the way from London to the German Left and even then had to be translated into the ringing tones of the union functionaries, now seems completely eccentric. 

21 Μάρτη Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Μέρα αγώνα κατά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού- Μέρα Εργατικού Διεθνισμού
Καλούμε σε Μαζική Μαχητική συμμετοχή στις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινητοποιήσεις
Μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης τα γεγονότα και οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν έρχονται να επισφραγίσουν ακριβώς ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός είναι το άλλο πρόσωπο του ίδιου του συστήματος που τα γεννά ,αυτό του καπιταλισμού. 

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ 22χρονο ΦΑΝΤΑΡΟ ΣΤΟ ΚΕΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

Φόρτωσαν τον άτυχο 22χρονο φαντάρο στο ΚΤΕΛ Σπάρτης και τον έστειλαν να πεθάνει στο 401 Σ.Ν.
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΕΚΠΟΜΠΗ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5
Δεν την χωράει ανθρώπου νους τόση παλιανθρωπιά και αδιαφορία. Όπως αυτή που κυριαρχεί στον Στρατό.
Σύμφωνα με τις οργισμένες καταγγελίες των συναδέλφων του άτυχου 22χρονου, η διοίκηση του ΚΕΝ Σπάρτης και οι Υγειονομικές αρχές της μονάδας αντί να μεταφέρουν με ασθενοφόρο και συνοδεία τον Νικήτα, τον έστειλαν με ΚΤΕΛ, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.   

Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά…, του Στρατή Μπουρνάζου

eggonopoylos 2 (3)Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά,
να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά!
Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα βαριά
να τα κάνουμ’ εργαλεία, να δουλεύει η εργατιά!
 Τι το θέλουν τον «Αβέρωφ», τι το θέλουν το «Κιλκίς»
να τα κάνουμε τραχτέρια, να οργώνουμε τη γης!
Σε όσους έχουμε μεγαλώσει με άσματα όπως τα παραπάνω, η απόφαση για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης μετά βαΐων και κλάδων μάλιστα, την 25η Μαρτίου, μάς έπεσε κάπως βαριά. Όπως και σε όσους, όλα τα προηγούμενα χρόνια διαμαρτυρόμασταν ενάντια στις παρελάσεις, ως ενσάρκωση του μιλιταρισμού, του εθνικκισμού κ.ο.κ. Όπως και να το κάνουμε το ότι η (αριστερή) περιφέρεια Αττικής και η (αριστερή) κυβέρνηση οργανώνουν κανονικότατα τη δοξολογία με όλο το τυπικό και μετά τη στρατιωτική παρέλαση, δημιουργεί, τουλάχιστον, αμηχανία. 

“Το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι” γέμισε… σβάστικες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το… «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι», δεν είναι μόνο το γνωστό άντρο των οικονομικών εκβιαστών, των Μνημονίων, των τραπεζιτών και των επιτρόπων που μας εύχονται «καλό κουράγιο Έλληνες».
Είναι και… λίκνο της «δημοκρατίας». Εκείνης της «δημοκρατίας» που αρμόζει στους «θεσμούς», στους Σόιμπλε, στους Ντάισελμπλουμ και στους Ντράγκι. Ορισμένα παραδείγματα:

Ποιοι χρησιμοποιούν το σύμβολο της μεραρχίας των SS του Διστόμου;


ImageΗ φωτογραφία είναι από το υλικό που έχει χρησιμοποιήσει για διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τις γερμανικές θηριωδίες, ο δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος. Είναι ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας SS που ήταν υπεύθυνη για το Ολοκαύτωμα στο Δίστομο. Δίπλα είναι το έμβλημα της Μεραρχίας. Τι είναι το εντυπωσιακό;
Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι το ίδιο  έμβλημα "πλαγιαστ'α" χρησιμοποίησαν στην Χρυσή Αυγή, όταν ακόμη ήταν “μη ανιχνεύσιμη” στην ελληνική κοινωνία,αλλά και ο ακροδεξιοί ουκρανοί τους οποίους η ΕΕ με περισσή… αλληλεγγύη στήριξε και τους έκανε κυβέρνηση στην Ουκρανία!