Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ Εδωσα τη ζωή μου για την επανάσταση

Ο Αρης Βελουχιώτης | Φωτ.: Σπύρος Μελετζήςhttp://www.efsyn.gr/
Το πιο αυτοβιογραφικό κείμενο του Θανάση Κλάρα –από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας– είναι ίσως το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» στις 9/9/1931

Κρεμάστηκε σε κολώνα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα ο Μοχάμεντ Ραφίκ

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κρεμάστηκε σε κολώνα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα ο Μοχάμεντ Ραφίκ
Σύμφωνα με τηλεφωνική καταγγελία μέσα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, ο Μοχάμεντ Ραφίκ, 24 ετών, πρόσφυγας από το Πακιστάν , κρατούμενος στο Α1, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει γύρω στις 1μμ. Ανέβηκε σε κολώνα για φώς και κρεμάστηκε. Είναι άγνωστο αν κατέληξε η όχι.
Στην αρχή της εβδομάδας κρατούμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας αφού η κράτηση τους είχε ξεπεράσει κατά δύο μήνες το εξάμηνο.
Τι περιμένουν άραγε οι υπουργοί της κυβέρνησης που υποσχέθηκαν ότι θα κλείσουν το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας; Να μετρήσουν και άλλοι νεκροί; Πόσοι άραγε;

Δεύτερη μέρα στις «Αναιρέσεις» (Βίντεο και φωτο)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και 2η μέρα του Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2015, στη Γεωπονική, Αθήνα. Χιλιάδες επισκέπτες περπάτησαν στους χώρους του φεστιβάλ, διάβασαν και είδαν τα περίπτερα και τα αφιερώματα, συμμετείχαν στα workshop και τις συζητήσεις και φυσικά στις συναυλίες στις 2 μεγάλες σκηνές του φεστιβάλ.
Στις 8.00 μ.μ. ξεκίνησε η κεντρική πολιτική εκδήλωση της 2ης μέρας των Αναιρέσεων 2015 με τίτλο «Ρήξη ή υποταγή;» Για την πολιτική αντεπίθεση του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με ομιλητές την Αριάδνη Αλαβάνου, τον Αντώνη Νταλακογεώργο, τη Δέσποινα Κουτσούμπα και το Γιάννη Ελαφρό. 

Συριζαίικη ξεφτίλα ... εκτός συνόρων

ΠΗΓΗ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σχολιάζαμε μια ανιστόρητη (;) άθλια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών με κύριο αποδέκτη το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ.
Φαίνεται όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και η «αγάπη» του καθεστώτος της Αθήνας στο σιωνιστικό κράτος του Τελ Αβίβ εκδηλώνεται με τόσο προκλητικό τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να ξευτελιστεί και .. εκτός συνόρων.
Συγκεκριμένα στις 19-20-21 Ιούνη γίνεται για 8η χρονιά η μεγάλη κινηματική γιορτή του Resistance Festival. (Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ).
Όπως είναι γνωστό το Resistance έχει, ως σταθερό σημείο αναφοράς, να φιλοξενεί κινήματα και οργανώσεις, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο τη συζήτηση και την σύνθεση απόψεων και εμπειριών. Στην προκειμένη περίπτωση είχε την πρόθεση να καλέσει για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ μια πασίγνωστη Παλαιστίνια αγωνίστρια. Εμεινε όμως με την .. πρόθεση.

"ΠΟΝΑΕΙ" ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ 2015



{να θυμίσουμε ότι τα ίδια συνθήματα επεκτατισμού φώναζαν οι ακροδεξιοί ΟΥΚάδες στην Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου, τους οποίους κάλυψε το Πεντάγωνο;} 
Θέλουν να κάνουν και μάθημα στο ΓΕΣ οι φασίστες που προπαγανδίζουν τους ΝΑΖΙ φονιάδες φυγόστρατους της Χρυσής Αυγής! 
ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ...  

Ο ΙΟΣ Οι άνθρωποι από την Ελλάδα

Ιούλιος 1995. Ελληνες εθελοντές, ο ένας τουλάχιστον απ’ αυτούς χρυσαυγίτης (αριστερά), ποζάρουν ως εθνικόφρονες «Ράμπο» στην κατειλημμένη Σρεμπρένιτσα | ΙΟΣ
Ηταν το μαζικότερο έγκλημα που διαπράχθηκε μεταπολεμικά στην Ευρώπη: η ομαδική εκτέλεση περίπου 7.000 Βόσνιων μουσουλμάνων από τον σερβοβοσνιακό στρατό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο από την άλωση της πολιορκημένης Σρεμπρένιτσα (11 Ιουλίου 1995).http://www.efsyn.gr/

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: οι δούλοι φαντάροι της Αστικής Ανάπτυξης-Φοιτητές, εργαζόμενοι, Νεολαία Να ξεσηκωθούν!


«Αγροτικό» κατά τη θητεία για γιατρούς ώστε να καλύπτουν φθηνά  θέσεις εργασίας!
Η πρώτη φορά κυβέρνηση αριστερά αποδεικνύεται όχι απλώς συνέχεια της ταξικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά επιχειρεί να εμβαθύνει την οικονομική-εργασιακή εκμετάλλευση της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας συνολικά. Στην «εθνική ενότητα τους» δρομολογούν τη μετατροπή μας σε καύσιμη ύλη του νέου γύρου καπιταλιστικής ανάπτυξης και κάλυψης των τοκογλυφικών απαιτήσεων!  
Πως θα λυθούν σειρά προβλημάτων στην στελέχωση του Στρατού με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, για να "πουλήσει μούρη" το Υπουργείο Άμυνας με τη ΜΟΜΑ και να καλύψει θέσεις Πολιτικού Προσωπικού; Πως θα προπαγανδίσει ο Π.Καμμένος και ο Κ.Ήσυχος "το κοινωνικό έργο του Στρατού" και θα καλυφθούν δωρεάν οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες που προκάλεσαν τα Μνημόνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δεν προβλέπει την απάντηση τους το νέο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΕΙ ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ISIS BINTEO

IŞİD Şanlıurfa Sınırında
This is terrible, turkey could have given those civilian asylum to escape the battles, but they preferred for ISIS to return those civilians so that they get killed in clashed and then he can blame YPG for arab death.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ 2015 ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

programma-anaireseis-2015-WEBΜετά την σημαντική επιτυχία που γνώρισε η χθεσινή συζήτηση για τον «Πόλεμο κατά των Μεταναστών από τον Στρατό» που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘEΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στο πλαίσιο  Φεστιβάλ «ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2015» όπου παρουσιάστηκε το απαραίτητο για το κίνημα βιβλίο του Αποστόλη Φωτιάδη «ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ. Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ» (εκδόσεις Ποταμός) και καταγράφηκαν συγκλλνιστικές μαρτυρίες φαντάρων από το «Διαρκή πόλεμο του ελληνικού στρατού κατά των μεταναστών από τις αρχές της δεκαετίας του 90’ έως σήμερα».
Σήμερα, Κυριακή 14/6/2015 στις 19.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης. Ιχνηλατώντας την απάντηση του αντιπολεμικού κινήματος».

Ψήφισμα πολέμου από την ΕΕ: "Το ΝΑΤΟ να επιβληθεί στρατιωτικά στη Μ.Θάλασσα"!

Σκληρό ψήφισμα της Ε.Ε. εναντίον της ΡωσίαςΨήφισμα «σχετικά με τη στρατιωτική κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα», το οποίο διατηρεί τους σκληρούς τόνους έναντι της Ρωσίας σε σχέση με την Κριμαία, ενέκρινε στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων interfax.ru.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «σημειώνει με ανησυχία ότι η παράνομη προσάρτηση (ανάκτηση, πάντα ήταν ρωσικό έδαφος και πάντα οι Ευρωπαίοι ονειρεύονταν την αποσπασή της από την Ρωσία καθώς θεωρείται το γεωπολιτικό "τσάκρα" της Μ.Θάλασσας) της Κριμαίας οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στο στρατηγικό τοπίο της Μαύρης Θάλασσας και των γειτονικών περιοχών».

«Σοκάρισε» τους Ουκρανούς η άρνηση των Αμερικανών για όπλα

Ανέλπιστο πλήγμα υπέστησαν οι Ουκρανοί εθελοντές του τάγματος της «Αζοφικής» από την άρνηση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να μην παράσχει στρατιωτική βοήθεια, λόγω του ότι διακατέχονται από ναζιστική ιδεολογία.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του τάγματος στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο Facebook.
«Εκπλαγήκαμε και αγανακτήσαμε από τις δηλώσεις αυτές. Το Σύνταγμά μας στέκεται πάντοτε στις θέσεις του πατριωτισμού και ποτέ δεν προσέγγισε άλλες οποιαδήποτε παγκόσμιες ιδεολογικές τάσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ- H σφαγή συνεχίζεται: Το 2015 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 646 εργάτες

is-cinayetleri-almanagi-2013-620x330Σύμφωνα με την αναφορά που κοινοποίησε το Συμβούλιο Εργατικής Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, το 2015 συνεχίζονται με πλήρη ταχύτητα οι σφαγές εργατών. Σύμφωνα με την αναφορά για τους πέντε πρώτους μήνες του 2015 οι θάνατοι εργατών έχουν ως εξής : Τον Ιανουάριο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 128 εργάτες 
Τον Φεβρουάριο τουλάχιστον 85
Τον Μάρτιο τουλάχιστον 139

Νέα στρατιωτική στρατηγική της Κίνας

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα Λευκή Βίβλος της Κίνας για τη στρατιωτική στρατηγική, αποτελεί μια σαφή ένδειξη τι είδος υπερδύναμης θέλει να είναι η Κίνα.
Νέα στρατιωτική στρατηγική της ΚίναςΠριν από δύο βδομάδες η Κίνα έχει εκδώσει την πρώτη Λευκή Βίβλο για την εθνική στρατιωτική στρατηγική. Πολλοί δυτικοί παρατηρητές θέλουν να βλέπουν σε αυτό το επίσμο έγγραφο μια νέα κινεζική επιθετικότητα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μια προσεκτική ανάγνωση όμως, υποδεικνύει ότι το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί απάντηση στα γεγονότα της ημέρας, αλλά ένα στρατηγικό έγγραφο θεμελιώδους φύσης.

SIPRI: Αυξημένες οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας

SIPRI: Αυξημένες οι στρατιωτικές δαπάνες της ΡωσίαςΤο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με το εμπόριο όπλων και τις παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες, το οποίο διαπίστωσε ότι η Ρωσία αντιπροσώπευε το 4,8% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2014. Αυτό καθιστά την χώρα στην τρίτη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (34%) και την Κίνα (12%).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8,1 % σε σύγκριση με το 2013 και ανήλθανσε 84,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 4,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου με έδρα τη Στοκχόμη σημειώνουν ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια τέτοια αύξηση πριν από την κρίση στην Ουκρανία. Επιπλέον, λόγω της μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας έχει αναπροσαρμοστεί κάτω από 5%.  

400 εκατ. ευρώ: Να μειωθούν οι πολεμικές δαπάνες και όχι οι συντάξεις

Κατά 400 εκατομμύρια ευρώ μειώνονται οι στρατιωτικές δαπάνες λόγω των συντάξεωνΠροφανώς υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση στην ΑΘήνα. Το γραφείο του ΔΝΤ είναι έναντι ενός συμβιβασμού που προετοιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης στην Αθήνα, αναφέρει η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAS) και επικαλείται κύκλους των διαπραγματευτών. Κατά συνέπεια, η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις που ανέρχονται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, και σε αντάλλαγμα να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες κατά το ίδιο ποσό.

Η Πολεμική Αεροπορία μπορεί εύκολα και απλά να εξοικονομήσει χρήματα

Αεροδιακομηδές και αποστολές έρευνας και διάσωσης κοστίζουν πάρα πολύ στη Πολεμική Αεροπορία καθώς εκτός από κρίσιμα πτητικά μέσα απομυζούν σημαντικούς χρηματικούς πόρους για καύσιμα, συντήρηση, εκπαίδευση, πληρώματα κτλ. Αυτά μπορούν να περιοριστούν δραματικά όπως θα διαβάσετε παρακάτω εξοικονομώντας χρήματα για άλλες ανάγκες.  

ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...

Εκπαιδευτικές Βολές Πυροβολικού του Δ΄ ΣΣ


Ο ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ"!

Συμμετοχή του ΠΝ στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Ηλεκτρικό ρεύμα σε τζιχαντιστές δίνει η Τουρκία!

ImageΗλεκτρικό ρεύμα στους μαχητές της ISIL στο Tel Abyad, συριακή πόλη κοντα στα σύνορα με την Τουρκία, δίνει η Αγκυρα, ενώ  η υπόθεση των φορτηγών ΤΙΡ της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας που μετεφεραν κρυφά όπλα στους ανταρτες της Συρια και τους τζιχαντιστές, συνεχίζει να  τροφοδοτεί  με νεα στοιχεία.
Όπως καταγγέλει η εφημερίδα Birgun η Τουρκία παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στους μαχητές της ISIL στο Tel Abyad. Στέλεχος της εταιρίας ηλεκτροδότησης Detas δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπάρχει παροχή ρεύματος χωρίς διακοπές στο Tel Abyad τη στιγμή που η τουρκική πόλη Akcakale απέναντι στην ίδια περιοχή υποφέρει από συνεχείς διακοπές ρεύματος τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα!

"Πανωλεθρία" ΗΠΑ από τους κινέζους χάκερ! Ποια βάση δεδομένων "έσπασαν"

ImageΠανωλεθρία έχουν υποστεί οι ΗΠΑ από την επίθεση των κινέζων χάκερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Washington Post και το πρακτορείο Associated Press οι κινέζοι κατάφεραν να διεισδύσουν στην τράπεζα δεδομένων που περιέχει τους φακέλους σχεδόν όλων των εκατομμυρίων Αμερικανών δημόσιων υπαλλήλων ή προσωπικού που έχει τις τελευταίες δεκαετίες πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, για παράδειγμα στα στρατιωτικά απόρρητα!

11.7.1995: Μην ξεχνάς τη Σρεμπρένιτσα

Η μεγαλύτερη σφαγή που γνώρισε η ήπειρός μας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη, που βρισκόταν υπό την απόλυτη προστασία των Ηνωμένων Εθνών

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα (σημαίνει «Μικρό Ορυχείο»), που έχει χαρακτηριστεί και επίσημα γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1995, μερικούς μήνες πριν από το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Η κατάσταση γύρω από Mariinka

Preamble: This opinion piece was written by its author while the battle for Mariinka was still being fought. Contrary to many assertions that the UAF had retaken the town almost immediately, the NAF have only withdrawn from the positions they seized in Mariinka in the last day or two. The opinions expressed in this piece may well go some way towards explaining the current withdrawal and the air of “phoney war” that surrounded the battle from the beginning. It is for that reason that we have published it below. To round out the discussion, we hope to publish two additional articles on the topic in the near future. [Ed.]
Original: Respublika Translated by Alexander Fedotov / Edited by Gracchus Babeuf

Οι «selfies» του Ποταμιού με την ακροδεξιά και οι μεταναστευτικές ροές. Του Κωνσταντίνου Μυλωνά

Οι «selfies» του Ποταμιού με την ακροδεξιά και οι μεταναστευτικές ροές.
Του Κωνσταντίνου Μυλωνά

Σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός του Ποταμιού ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να διαχειριστεί το φαινόμενο της εισροής μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου, ώστε να μην πληγεί η τουριστική λειτουργία, προτείνοντας κυρίως την ενίσχυση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

ΜΑΤ και χρυσαυγίτες πάλι μαζί, αιματηρή επίθεση στην αναρχική πορεία στα ΕΛΠΕ

Αιματηρή επίθεση των ΜΑΤ σε συνεργασία με χρυσαυγήτες έγινε νωρίτερα το μεσημέρι, όταν πλησίασε τα διυλιστήρια Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ η μεγάλη μοτοπορεία που διοργανώθηκε από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο μετά το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων εργατών και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Το άγος της Σρεμπρένιτσας Θεόφιλος Τραμπούλης


Η ερευνητική ομάδα xyz contagion φέρνει σήμερα στο φως συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με τηνεμπλοκή των Ελλήνων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσας

Ιούνιος 1947: Οι μεγάλες απεργίες στο Ηράκλειο και οι δολοφονίες των ηγετών των εργατών- Μια φωτογραφία ντοκουμέντο

τσαγκαράδες Ηρακλείου 1937 Από τις αρχές του Μάη του 1947 - όταν πλέον και η Κρήτη είναι μέσα στο εμφυλιακό κλίμα- το Ηράκλειο συγκλονίζουν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην κορυφή των εργατικών αγώνων ήταν το σωματείο των τσαγκαράδων.
Λίγο νωρίτερα, την Πρωτομαγιά, το Εργατικό Κέντρο, που είχε επικεφαλής μιας μεγάλη και τραγική μορφή, τον Μικρασιάτη Στρατή Περγαλίδη, οργανώνει μια συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στον Βοτανικό Κήπο. Στο ψήφισμα οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν τον ξένο παράγοντα και την κυβέρνηση ως υπεύθυνους του εμφυλίου. "Να φύγουν αμέσως οι ξένοι.Καμιά δύναμη δεν μπορεί να αναχαιτίσει την εργατική τάξη από την ιστορική της πορεία", αναφέρεται.