Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Προ των πυλών η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία

Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας (Φωτό ΑΡ)

Το ΝΑΤΟ, «εξετάζει το ενδεχόμενο» να συμμετέχει στους βομβαρδισμούς στη Συρία, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Πενταγώνου Άστον Κάρτερ, μία εξέλιξη που αν υλοποιηθεί, φέρνει προ των πυλών την προοπτική μίας γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης.
«Χάρη στην ηγεσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξετάζουμε το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να ενταχθεί στο συνασπισμό με την ιδιότητα του πλήρους μέλους» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης με τους ομολόγους του από τις 49 χώρες που επιχειρούν στη Συρία.
«Ως νέο μέλος το ΝΑΤΟ θα προσφέρει μοναδικές δυνατότητες» στο συνασπισμό, όπως επίσης «την εμπειρία του στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των εταίρων (αποστολές εκπαίδευσης και καθοδήγησης), στην εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων και την σταθεροποίηση» μετά τον πόλεμο, τόνισε ο Κάρτερ.

Ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι οι Σύμμαχοι θα συζητήσουν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» για τον «κατάλληλο ρόλο» που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει στους κόλπους του συνασπισμού που διεξάγει εδώ και 18 μήνες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους εταίρους τους να συνεισφέρουν περαιτέρω σε όπλα, εξοπλισμούς, στρατεύματα και σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί το «σχέδιο της στρατιωτικής εκστρατείας» του συνασπισμού, που στοχεύει σε πρώτη φάση στην «ανακατάληψη» της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και της Ράκας, του προπυργίου του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην έναρξη των συνομιλιών.
Για «παγκόσμιο πόλεμο» προειδοποιεί ο Μεντβεντεφ

Την ίδια ώρα πάντως ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριζε ότι μια χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων στη Συρία θα μπορούσε να πυροδοτήσει «έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις οδηγούν γενικά στη μονιμοποίηση ενός πολέμου», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». «Όλες οι πλευρές πρέπει να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να ξεκινήσουν ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο», συνέχισε.

«Οι Αμερικανοί και οι Άραβες εταίροι μας πρέπει να το σκεφτούν καλά: θέλουν ένα μόνιμο πόλεμο;», είπε.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον πρέπει να ασκήσουν πιέσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός. 

http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου