Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΧΟΥΝΤΑ και Διωγμοί στην Τουρκία: 15200 εκπαιδευτικοί απολύθηκαν σήμερα ως “αντικυβερνητικοί”!

Στην Τουρκία έχει επιβληθεί χούντα κι ας απέτυχε το πραξικόπημα των στρατιωτικών.Το καθεστώς Ερντογάν με μεθόδους πέρα για πέρα αντιδημοκρατικές προχωρά σε μαζικούς διωγμούς!
Το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι απέλυσε 15.200 από το προσωπικό της αρμοδιότητάς του , συμπεριλαμβανομένων 1.577 πανεπιστημιακών,τους οποίους θεωρεί ύποπτους για συμμετοχή σε ομάδες που σχετίζονταν με το πραξικόπημα!!! 
Αν 15.200 ήταν κατά του Ερντογάν μόνο σ΄ ένα τομέα του κρατικού τομέα,μήπως πρέπει να ξανασκεφθούν στην Άγκυρα ποια είναι η αποδοχή τους στους πολίτες;

Τουρκία: Διευρύνονται οι διώξεις στον δημόσιο τομέα

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και αστυνομικοί έχουν καθαιρεθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών καθαιρέθηκαν, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα σε δημοσίους υπαλλήλους.

Σαρωτικό κύμα διώξεων στην Τουρκία UPD

turkey-coup-2.jpg

AP Photo/Lefteris Pitarakis


Συντάκτης:
efsyn.gr


Απολύσεις, διαθεσιμότητες και κάθε άλλου είδους διώξεις χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του στην προσπάθεια εκκαθάρισης του τουρκικού δημόσιου τομέα -και ίσως όχι μόνο αυτού- από όσους χαρακτηρίζει εχθρούς του κράτους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχετίζονται με οιονδήποτε τρόπο με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet εκτιμάται ότι 49.321 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα.

Μόνο στον στρατό έχουν συλληφθεί και προσαχθεί περίπου 6.000 αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των περισσότερων σωμάτων στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

Σήμερα, στη λίστα των στρατιωτικών που διώκονται προστέθηκε και ο υπασπιστής του Τούρκου προέδρου, Ερκάν Κιβράκ, ο οποίος συνελήφθη ενώ κρυβόταν με πλαστή ταυτότητα σε ξενοδοχείο στη νότια Αττάλεια.

Εκτός καθηκόντων τέθηκαν 100 εργαζόμενοι της ΜΙΤ, ενώ σε διαθεσιμότητα 257 εργαζόμενοι στην πρωθυπουργία. Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 3.000 δικαστικοί.

Επίσης, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους 492 εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ενώ από χθες σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, τη Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς, του υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά και στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που υπηρετούν στα κατεχόμενα στην Κύπρο.
«Σάρωσαν» την εκπαίδευση

Οι διώξεις σήμερα επικεντρώθηκαν στον εκπαιδευτικό τομέα, καθώς αποπέμφθηκαν περίπου 36.200 υπάλληλοι του υπουργείο Παιδείας -μεταξύ τους και εκπαιδευτικοί.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Παιδείας απαίτησε τις παραιτήσεις 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ με επίσημη απόφαση ανέστειλε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολεία του ιδιωτικού τομέα.

Όπως υποστήριξε αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, οι «άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ανακληθεί. Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη».

Το μένος κατά των πραξικοπηματιών και όσων κατηγορούνται ότι με οιονδήποτε τρόπο μετείχαν σε αυτό, φαίνεται και από το γεγονός ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα τελεστούν κηδείες για πραξικοπηματίες που σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Στην ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων τονίζει πως «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».
Και στον ιδιωτικό τομέα

Διώξεις σημειώνονται και στον ιδιωτικό τομέα, αφότου το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που εκτιμάται ότι σχετίζονται με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, το RTÜK έλαβε την απόφαση ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίασή του μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Επίσης, μεγάλοι όμιλοι επιχειρήσεων σπεύδουν με ανακοινώσεις των διοικητικών συμβουλίων τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah, να καταδικάσουν την απόπειρα πραξικοπήματος και να δηλώσουν πίστη στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.
Και εξεταστική στη Βουλή...

Αλλά δεν σταματούν εκεί. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατέθεσε αίτημα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Στο αίτημα που υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος, αναφέρεται πως ζητούν να διερευνηθεί «το πραξικόπημα που οργάνωσε τρομοκρατική οργάνωση η οποία διείσδυσε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».
«Ένα σημαντικό μήνυμα»

Επιπλέον η τουρκική ηγεσία, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο Ερντογάν, εξακολουθεί να συντηρεί το ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και αυτές της αντιπολίτευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως αύριο, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, θα ανακοινωθεί μια «σημαντική» απόφαση.

Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή θα σχετίζεται με την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Αστάθεια και αντικρουόμενες πληροφορίες

Η τρίτη ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος χαρακτηρίστηκε και από αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς οργανώθηκε το πραξικόπημα και την τύχη των οργανωτών του.

Δημοσίευμα των βρετανικών «Times« ανέφερε ότι 14 τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν εν πλω μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και θεωρούνταν «απόντα» μέχρι και χτες το βράδυ για τις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, ανέφερε πως οι διοικητές τους μπορεί να σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο σε άλλη χώρα (μάλλον στη Ρωσία), καθώς είναι ή θεωρούνται ότι ανήκουν στην ομάδα των συνωμοτών.

Λίγες ώρες αργότερα η Άγκυρα, μέσω του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, διέψευδε τις πληροφορίες, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωνε στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία φέρονταν να αγνοούνταν.

Ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωνε επίσης ότι «δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία σε ρωσικά λιμάνια».
Τι συζήτησαν Ομπάμα-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ομπάμα επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, υποσχέθηκε -αν χρειαστεί- βοήθεια στις έρευνες για το αποτυχημένο πραξικόπημα, και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να πραγματοποιήσει τις έρευνες αυτές, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το καθεστώς παραμονής του Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ, απασχόλησε τους δύο άνδρες.

Έγινε γνωστό πως η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε το υλικό που αφορά την πιθανή εμπλοκή του κληρικού στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει το υλικό αυτό το οποίο υπεβλήθη ηλεκτρονικά και ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν αποτελεί επίσημο έτοιμα έκδοσης.
Το αίτημα έκδοσης Γκιουλέν

Το θέμα της έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν δεν θα μπορούσε να λείψει από τη σημερινή επικαιρότητα, αφού αργά το βράδυ κατατέθηκε επισήμως το επίσημο αίτημα για την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία έχει ετοιμάσει τέσσερις φακέλους με αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την προσωρινή κράτηση και στη συνέχεια έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς των βαρύνουν οι κατηγορίες ότι ήταν ο υποκινητής και διοργανωτής της απόπειρας πραξικοπήματος.
Ο Γκιουλέν καλεί τις ΗΠΑ να απορρίψουν το αίτημα της Τουρκίας

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσε την Ουάσιγκτον να απορρίψει κάθε αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, μια οργάνωση που συνδέεται με τον ίδιο.

«Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση να απορρίψει κάθε προσπάθεια κατάχρησης της διαδικασίας έκδοσης που στοχεύει να εξυπηρετήσει πολιτικές βεντέτες», δήλωσε ο Γκιουλέν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Πιέσεις και προς την Ελλάδα

Συνεχίζονται και οι πιέσεις προς την Ελλάδα για την έκδοση των 8 αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα.

Αυτήν τη φορά, μετά την πολιτική ηγεσία της γείτονος, σειρά είχε και ο πρέσβης της Τουρκία στην Αθήνα, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μεταξύ άλλων σημείωσε πως εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην έκδοσή τους, «αυτό θα ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου