Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Αλλαγές στα ΧΩΚ (180 ΜΚ/Β) για τους φαντάρους από την διοίκηση μετά τις συστηματικές διαμαρτυρίες μας

Αυθαιρεσίες από τις ΠΒ με αποτέλεσμα το χώσιμο των φαντάρων

Σοβαρές αλλαγές έγιναν μετά από αγώνες του Δικτύου Ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων για τα ΧΩΚ. Οι εμπλοκές 12 και 20 ή ακόμα και 35 συνεχόμενων υπηρεσιών έδειχναν να σταματούν. Τώρα με τις προβλεπόμενες υπηρεσίες οι συνάδελφοι κανονικά θα έβγαιναν κάθε 3 μέρες. Κανονικά δίνονται πλέον οι φοιτητικές άδειες.

Όλα αυτά βεβαίως δεν έγιναν λόγω κάποιας καλής θέλησης της διοίκησης των ΧΩΚ που εδώ και αρκετά χρόνια έχει συντηρήσει το φαινόμενο εμπλοκής. Καθοριστικό για αυτή την εξέλιξη ήταν η παρέμβαση του Δικτύου Σπάρτακος και άλλων συλλογικοτήτων και φοιτητικών συλλόγων. Αποκορύφωμα της αλληλεγγύης ήταν η κινητοποίηση στο στρατόπεδο του Καπαδριτίου όπου και διεκδικήσαμε την λύση του χρόνιου προβλήματος που επικρατεί στα ΧΩΚ. Ακόμα καθοριστική ήταν η στάση συναδέλφων που είτε εξέφραζαν την δυσαρέσκεια τους στους ανώτερους είτε έβγαιναν παραπονούμενοι όπως συνάδελφος που εδώ και κάποιους μήνες ζήτησε να μεταφερθεί το παράπονό του στον ΓΕΣ μέσω της ιεραρχίας, να βγει δηλαδή Παραπονούμενος στοιν ίδιο τοιν ΑΓΕΣ Τελλίδη, αίτημα το οποίο το ΓΕΣ παράνομα «αγνόησε» πετώντας το μπαλάκι στην διοίκηση. 
Μετά από τις συνεχείς καταγγελίες και τα παράπονα των συναδέλφων λοιπόν η διοίκηση μην έχοντας άλλη επιλογή ξεκίνησε μία προσπάθεια διαμόρφωσης των υπηρεσιών. Αυτή η προσπάθεια έχει πλέον ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα το πρόγραμμα υπηρεσιών να διαμορφώνει μία ανθρώπινη κατάσταση για τους στρατιώτες. 
Τον τελευταίο καιρό όμως τα πράγματα άλλαξαν ξανά. Ενώ το επίσημο πρόγραμμα υπηρεσιών ορίζει την κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω, οι ΠΒ αποφάσισαν να «ανακουφίσουν» τα λίγα στελέχη που έκαναν υπηρεσία θαλαμοφύλακα με αποτέλεσμα το χώσιμο των φαντάρων και την στέρηση των εξόδων για άλλη μία φορά σε μία περίοδο καλοκαιρινή μάλιστα όπου η διαβίωση στο στρατόπεδο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι δύσκολη. 
Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως έγινε αυτό ενώ οι οδηγίες της διοίκησης ήταν σαφέστατες; Η διοίκηση το γνωρίζει; Μετά από συνεχόμενες αναβολές που έχουν πάρει στρατιώτες, έψαξε καθόλου το πρόγραμμα υπηρεσιών;
Καλούμε το ΓΕΣ για άλλη μια φορά να αναλάβει τις ευθύνες του και να στείλει τον απαιτούμενο κόσμο που χρειάζεται η μονάδα σε στελέχη και στρατιώτες. 
Συνεχίζουν και είναι μεγάλες οι ευθύνες του ΓΕΣ που «τιμωρεί» τους συναδέλφους με κοινωνικά κριτήρια που υπηρετούν σε τέτοιες μονάδες. Τελικά για το ΓΕΣ και την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ πρώτη και κύρια έννοια είναι βύσμα. 
Αυτό το προφίλ του ρουσφετιού και του γλειψίματος είναι που αρμόζει στον ΥΠΕΘΑ και όχι το κοινωνικό προφίλ που προσπαθούσε να φτιάξει υποτίθεται με το νομοσχέδιο για την θητεία.
Καλούμε τους συναδέλφους και τους γονείς τους να μην αφήνονται στην ηττοπάθεια και την μοιρολατρία. Υπενθυμίζουμε ότι όσο οι συνάδελφοι έβγαιναν παραπονούμενοι για τις υπηρεσίες, η κατάσταση ήταν ανθρώπινη. Με την απόλυσή-μετάθεσή τους τα πράγματα άλλαξαν εντελώς. 
Αυτό συνάδελφοι δεν είναι τυχαίο. Η αγωνιστική στάση είναι ο τρόπος να αλλάξουν οι καταστάσεις και όχι το βύσμα. Είναι ζήτημα λοιπόν να διεκδικούμε αυτό που πρέπει. Μόνο έτσι κερδίζουμε, αλλάζουν και τα ποιο μαύρα στρατόπεδα.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

diktiospartakos.blogspot.com  

2 σχόλια:

  1. Η συγκεκριμένη Μονάδα είναι η μόνη στην οποία τοποθετούνται στρατιώτες (και όχι φαντάροι) στην Αθήνα. Αυτό απο μόνο του είναι βυσματικό (πως γίνεται η επιλογή στρατιωτών αλλά και στελεχών;) Αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν οι ολίγοι αυτοί εκλεκτοι (του ΥΠΕΘΑ) να ζητήσουν μετάθεση στον Έβρο ή σε κάποιο νησί όπου τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα. Υπάρχουν Μονάδες στον Έβρο που οι υπηρεσίες είναι καθημερινές και οι έξοδοι ΜΟΝΟ με ολιγόωρα υπηρεσιακά. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. (Ευχαριστώ αν και ξέρω ότι δε θα το δημοσιεύσετε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογω ειδικότητας και να ζητήσουν μετάθεση (που έχει γίνει) δεν γίνεται δεκτή. Επίσης κάνεις λάθος για τα βύσματα τουλάχιστον όσον αφορά τους στρατιώτες αφού πολλοί είναι εκεί με κοινωνικά κρητίρια. Αν θέλει το ΥΠΕΘΑ που βολεύει γενικά τους δικούς του αλλά όχι στα ΧΩΚ) ας καταργήσει τα κοινωνικά κρητίρια και όχι να μας το παίζει Μητέρα Τερέζα μπας και τσιμπήσει κανένα ψιφαλάκι. Οσον αφορά το πως γίνεται η επιλογή σε καλώ να ανατρέξεις στο τελευταίο νομοσχέδιο για την θητεία που λέει ότι το 8% θα πηγαίνει να υπηρετεί κοντά στον τόπο κατοικίας του. Το πως γίνεται και οι υπόλοιπες μονάδες στην Αθήνα έχουν 500% πληρότητα ή πως γίνεται και στην Αθήνα οι ΕΠΟΠ κάνουν όλοι ζωάρα, αυτό είναι όντως ένα καλό ερώτημα, μόνο που η απάντηση είναι σε όλους γνωστή...

      Διαγραφή