Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πολεμικές Δαπάνες: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης 2016

http://www.onalert.gr
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Το πιο "καλό παιδί του ΝΑΤΟ" αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς είναι πρωταθλήτρια στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της. 
Η χώρα μας με βάση τα επίσημα στοιχεία της Συμμαχίας έρχεται δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ,πρώτη ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στο ποσοστό επί του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στις αμυντικές δαπάνες για το 2016.
Πιο συγκεκριμένα, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας είναι στο 2,38% και των ΗΠΑ είναι 3,61%.
Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως το προτεινόμενο ποσοστό από το ΝΑΤΟ είναι οι αμυντικές δαπάνες να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ.
Στην χώρα μας φαίνεται πως παρά τις τεράστιες περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών και τις περικοπές ακόμα και στα κονδύλια για τη συντήρηση, οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν αρκετά υψηλές σε σχέση με το ΑΕΠ.
Στον αντίποδα, πολλές από τις πλουσιότερες χώρες της Συμμαχίας, παρουσιάζουν αμυντικές δαπάνες μικρότερες κατά πολύ του ποσοστού που προτείνει το ΝΑΤΟ.
Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία κλπ βρίσκονται πολύ κάτω από το 2% που προτείνει το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Τουρκία, της οποίας οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 1,56% του ΑΕΠ, ενώ Βέλγιο και Λουξεμβούργο βρίσκονται στο 0,85% και 0,44% αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις απόλυτες τιμές των αμυντικών δαπανών, οι δαπάνες των ΗΠΑ για εφέτος ανέρχονται στα 664 δισ. δολάρια. Οι αντίστοιχες ελληνικές είναι στα 4,155 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια) ενώ της Τουρκίας στα 33,8 δισ. τουρκικές λίρες (περίπου 11,5 δισ. δολάρια).
Δείτε τον σχετικό πίνακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου