Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

«Θα τα σφάξουμε, τα κουμμούνια!», δίκη Χρυσής Αυγής, Δευτέρα 25 Ιουλίου

Κείμενο-φωτογραφία: Katja Lihtenvalner
«Μην τους αφήνετε να πάνε μέσα. Θα τα σφάξουμε, τα κουμμούνια!», φώναζαν άντρες μετατουάζ με μαίανδρο έξω από το Εφετείο σήμερα το πρωί. Ένιωθες την τεταμένη ατμόσφαιρα ήδη από την αρχή, όταν το ακροατήριο, χωρισμένο στα δύο, άρχισε να συγκεντρώνεται στην αίθουσα του Εφετείου για την τελευταία συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής πριν την καλοκαιρινή διακοπή.
Η δίκη συνεχίστηκε με άλλον ένα αυτόπτη του φόνου του Παύλου Φύσσα, τον Αναστάσιο Τσολακίδη, επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, ήταν παρούσα στη διάρκεια της δολοφονίας.

«Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας στρίβω δεξιά στην Παύλου Μελά. Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας υπήρχαν κάποια άτομα και πιο μέσα στην Π. Μελά ήταν γύρω στα 20-30 άτομα πεζή σε πηγαδάκια. Ήταν μαυροντυμένοι και στέκονταν, μαύρη μπλούζα πάνω και σκούρα παντελόνια. Υπήρχε μια κινητικότητα στα χέρια. Τα χέρια τους δεν ήταν ελεύθερα. Κρατούσαν κάτι: μακριά μεταλλικά αντικείμενα, μπορεί να ήταν οτιδήποτε απο σιδηρομπουνιές έως γκλομπς», εξήγησε εισαγωγικά.

Αυτή ήταν, επίσης, η μόνη περιγραφή του τάγματος εφόδου της Χ.Α. Στην υπόλοιπη κατάθεση δεν παρείχε καμία άλλη λεπτομέρεια. Και όχι μόνο αυτό. Διαρκώς απέφευγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Χρυσή Αυγή», ακόμα κι όταν, σύμφωνα με τη δική του κατάθεση, ένα άτομο τον πλησίασε και «μου είπε ότι είναι συνάδελφος και μου είπε πως είναι αναρχικοί και χρυσαυγίτες κι ότι το διαλάνε τώρα». Στην κατάθεσή του, ωστόσο, μπορούσε να δει μόνο μια ομάδα. «Εγώ αναρχικούς δεν είδα. Ούτε διακριτικά της Χ.Α. είδα. Δεν υπήρχε δεύτερη ομάδα», συνέχισε.

Ένας από την ομάδα τους προσπέρασε τρέχοντας και φωνάζοντας: «“Πού πάτε ρε μουνόπανα, κότες;”. Δεν είδα σε ποιους τα απηύθυναν αυτά». Σύμφωνα με τον Τσολακίδη, η ομάδα των συναδέλφων του έσπευσαν, τότε, να δράσουν. Άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν πίσω από την «άγνωστη ομάδα» αντρών στα μαύρα, που έφεραν ρόπαλα. «Αυτοί φέρονταν σαν να μην υπάρχουμε. Φωνάζαμε “Ελάτε εδώ!”, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Μας αγνόησαν τελείως». Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ρώτησε γιατί οι τρεις αστυνομικοί δε σταμάτησαν έστω έναν από τους είκοσι που πέρασαν από μπροστά τους. «Δε γινόταν», απάντησε ο Τσολακίδης.

«Είδα 4-5 άτομα να συμπλέκονται. Δεν καταλάβαμε ποιος μάλωνε με ποιον. Ο Φύσσας φωνάζει εξοργισμένος: “Εμένα, ρε παιδιά;! Αυτός με μαχαίρωσε!”, και δείχνει τον Ρουπακιά μέσα στο αμάξι». Η πρόεδρος ρώτησε τότε τον Τσολακίδη πώς είναι δυνατόν, αν είχε δει μια συμπλοκή, να παρενέβη σε ένα μόνο άτομο: «Πού εξαφανίστηκαν όλοι οι άλλοι;». «Απλώς εξαφανίστηκαν», της απάντησε. Εξήγησε, ωστόσο, ότι εμπόδισαν τον Ρουπακιά να φύγει από τη σκηνή του εγκλήματος: «Ρώτησα τον Ρουπακιά τι έκανε και μου είπε “περαστικός είμαι”. Τον βγάζω από το όχημα, ήρεμος ήταν, ψυχρός και ψύχραιμος».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε λίγη υπομονή με άλλον ένα αστυνομικό, ο οποίος ήταν παρών στη δολοφονία του Φύσσα και δε συνέλαβε ούτε ένα μέλος της Χ.Α.

Πρόεδρος: Με τους 50, κατά το σήμα, με τους 20 κατά την εκτίμησή σας, με τους 30, που ανέβαιναν προς τα πάνω, ασχολήθηκε κανείς;

Τσολακίδης: Ήρθε η ΔΙΑΣ.

Πρόεδρος: Έκαναν προσαγωγές;

Τσολακίδης: Δε θυμάμαι.

Πρόεδρος: Άρα αυτοί που φώναζαν ανεβαίνοντας, κάποιους κυνηγάγανε, όπως λέτε φώναζαν «ελάτε εδώ». Πήγατε να δείτε ποιους κυνηγάνε;

Τσολακίδης: Πήρα στο κέντρο.

Πρόεδρος: Ποιες ήταν οι δύο πλευρές, λοιπόν;

Τσολακίδης: …

Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας λέτε «βλέπω δύο άτομα να πλακώνονται». Τι εννοείτε;

Τσολακίδης: …

Πρόεδρος: Και στην κατάθεσή σας γιατί λέτε «έβλεπα μηχανάκια»;

Τσολακίδης: Δεν το θυμάμαι.

Πρόεδρος: Τι θα έπρεπε και τι μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά;

Τσολακίδης: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Κάναμε το καλύτερο.

Πρόεδρος: Ο πολίτης θα νιώσει ασφαλής με την παρουσία σας;

Τσολακίδης: Θα νιώσει.

Πρόεδρος: Πώς το λέτε αυτό;

Τσολακίδης: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε.

Όταν ο Τσολακίδης πέρασε το ακροατήριο στην αίθουσα σήμερα, ο θείος του Παύλου Φύσσα του φώναξε: «Η φίλη του Παύλου ζήτησε τη βοήθειά σου και δεν έκανες τίποτα!», ο Τσολακίδης, χαμογελώντας και συνοδεία αστυνομικών, εγκατέλειψε το δικαστήριο.

Η σημερινή συνεδρίαση τελείωσε διαφορετικά από ό,τι συνήθως. «Ένας είναι ο δρόμος λαέ για να νικάς, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ», φώναξε στα μέλη των νεοναζί και τους υποστηρικτές τους άγνωστη ομάδα στο Εφετείο.

Μετά την καλοκαιρινή διακοπή, η δίκη της Χρυσής Αυγής θα συνεχιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου με τη συνέχιση της κατάθεσης του αστυνομικού Τσολακίδη.

Μετάφραση: Γιάννης Κοντός

http://www.hitandrun.gr/tha-ta-sfaxoume-ta-koummounia-diki-chrisis-avgis-deftera-25-iouliou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου