Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Πώς βγήκαν τα τανκς στις γέφυρες του Βοσπόρου κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος - Η κατάθεση του ταξιάρχου της 2ης ΤΘ Ταξιαρχίας


Πολίτες φωτογραφίζονται με φόντο τανκ που βγήκε σε γέφυρα του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: STR)
Ενώπιον του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει αναλάβει τις ανακρίσεις για το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο διοικητής της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Οζκάν Άιντογντου, παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν που έδωσε την εντολή ώστε τα τανκ της ταξιαρχίας του να καταλάβουν τις γέφυρες του Βοσπόρου.
O διοικητής της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατέθεσε στον εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης.
«Την Τετάρτη 13 Ιουλίου με επισκέφθηκε ο υποδιοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με έδρα το Καραμάν Μαράς, ο συνταγματάρχης Ουζάι Σαχίν. Εκείνος ήταν που μου ανέφερε το Σχέδιο “Γιλντιρίμ”, που αφορούσε την Επιχείρηση “Ειρήνη στην Πατρίδα”», φέρεται να έχει πει στην κατάθεσή του ο ταξίαρχος Οζκάν Άιντογντου.
H Milliyet παρουσιάζει την κατάθεση του ταξίαρχου Οζκάν Άιντογντου για τη νύχτα του πραξικοπήματος
Με βάση ρεπορτάζ της Milliyet, κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης έμαθε ότι το σχέδιο είχε την έγκριση της ιεραρχίας, και ενημερώθηκε για τις αποστολές που θα έπρεπε να αναλάβει η ταξιαρχία του. «Οι αποστολές που μου ανέφερε ο συνταγματάρχης ήταν οι ίδιες με τις αποστολές του σχεδίου που εστάλη από το ΓΕΕΘΑ, στις 15 Ιουλίου», αναφέρει ο Οζκάν Άιντογντου.
Στη συνέχεια, περιγράφει πώς την ημέρα του πραξικοπήματος έλαβε ένα σήμα ασφάλειας, ακύρωσε όλες τις άδειες εξόδου, και πήρε μέτρα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης. Ένα μέρος του προσωπικού της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας διατέθηκε ως δύναμη ενίσχυσης. Παράλληλα, ο ταξίαρχος Οζκάν Άιντογντου έδωσε εντολές στον διοικητή της επιλαρχίας, αντισυνταγματάρχη Ιρφάν Αράκ, και στον αντισυνταγματάρχη Σακί Τσινάρ.
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
«Οι αποστολές της ταξιαρχίας μου, με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έλαβα, ήταν ο έλεγχος του αεροδρομίου “Σαμπιχά Γκιοκτσέν”, ο έλεγχος της ανατολικής πλευράς σε δύο γέφυρες του Βοσπόρου, η ευθύνη της δύναμης στο Σκούταρι [σ.σ. τουρκικά: Ουσκουντάρ], η ενίσχυση της Διοίκησης της 1ης Στρατιάς, ο έλεγχος της περιοχής στην Ουμρανίγιε [σ.σ. στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου, θεωρείται συνοικία Αριστερών], και ο έλεγχος των κτηρίων της Telekom στο Ατζιμπαντέμ», τονίζει.
Ο ταξίαρχος Οζκάν Άιντογντου αποκάλυψε ότι το σχέδιο έφτασε στα χέρια του, με σφραγίδες, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 18:30. Δεν είχε πρωτογενή υπογραφή, είχε βαθμό και αριθμό απορρήτου, και αποστολέα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Με το που πήρε το έγγραφο έδωσε εντολές στις μονάδες.
Σε κάθε άρμα παραδόθηκαν 9 ή 10 βλήματα και 200 σφαίρες για MG3, ενώ στα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης δόθηκαν συνολικά 165 βλήματα. Κάθε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) πήρε 500 σφαίρες.
Σε κάθε γέφυρα του Βοσπόρου εστάλησαν δύο άρματα και δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Στο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν» πήγαν τέσσερα άρματα, δύο τεθωρακισμένα άρματα μάχης και δύο ΤΟΜΠ, ενώ για την ασφάλεια της Διοίκησης της 1ης Στρατιάς διατέθηκαν τέσσερα τεθωρακισμένα άρματα μάχης.
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
«Όταν μου ανέφεραν οι διοικητές ότι ανεβαίνει ο κόσμος στα άρματα έδωσα εντολή να πυροβολήσουν στον αέρα και όχι πάνω σε ανθρώπους. Όσο για τη διαταγή που εκτέλεσα, εγώ θεωρώ ότι έπραξα αυτό που επιβάλλει το καθήκον μου. Πήρα γραπτή διαταγή από την ιεραρχία για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και αυτό έπραξα», καταλήγει στην κατάθεσή του ο διοικητής της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Οζκάν Άιντογντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου