Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ερντογάν: Η Τουρκία σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης! Τι σημαίνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε οτι η Τουρκία ειναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρείς μήνες, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian oι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατα την διάρκεια συνέντευξης τυπου μετα την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Άγκυρα που διήρκησε πέντε ώρες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συναντήθηκε για πρώτη φορά σημερα μετα το πραξικόπημα της 15ης. 
Το Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά απο μέτρα σχετικά με την σταθεροποίηση της χώρας στο πλαίσιο της εν εξελίξει εκκαθάρισης των κρατικών θεσμών από τους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο σκοπός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης "είναι να είναι σε θέση να λάβει τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα για την άρση της απειλής όσο το δυνατόν συντομότερα".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δικαίωμα να επικρίνουν την απόφαση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο στην ψήφιση νέων νόμων και να περιορίσει ή να αναστείλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όπως θα κρίνουν αναγκαίο, γράφει η εφημερίδα Independent.

Στην ομιλία του, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε «τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη» του προς τους πολίτες οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της αναταραχής στη χώρα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνησή.
Περιέγραψε εκείνους που σκοτώθηκαν πολεμώντας ενάντια στο πραξικόπημα ως "μάρτυρες", επαινώντας την "ηρωική γενναιότητα" τους.

Ενώ οι σύμμαχοι της Τουρκίας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την κυβέρνηση κατά του πραξικοπήματος, εκφράζουν επίσης ανησυχίες για την κλίμακα και την ταχύτητα της καταστολής και κάλεσαν την Άγκυρα να τηρήσει τις δημοκρατικές αξίες. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από χίλιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της Παρασκευής. 

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera πως πιστεύει ότι ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.
«Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
«Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ/Hurriyet/ Independent/ euronews/ Guardian

Τι σημαίνει η "Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης"
Η απόφαση του Ερντογάν να κηρύξει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες για το τι ακριβώς πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Στο «Νόμο περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κηρύσσεται η εν λόγω «κατάσταση», εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση ορίζεται ως «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».

Η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με βάση τον εν λόγω νόμο, κηρύσσεται, λαμβανομένης υπόψη της γνώμης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τμηματικά ή σε ολόκληρη τη χώρα, για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.

Ωστόσο η εθνοσυνέλευση μπορεί να παρατείνει συνεχώς την ισχύ της «κατάστασης». Αυτό ακριβώς είχε συμβεί με την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» που είχε κηρυχθεί σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1987. Παρότι σταδιακά άλλαζαν οι νομοί όπου ίσχυε η «κατάσταση», αυτή ίσχυσε μέχρι το 2002, με παράταση που έδινε κάθε έξι μήνες η τουρκικής εθνοσυνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου