Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ομπάμα για Ερντογάν: “Είναι παρανοϊκός”!

Άρθρο του Michael Crowley στην ιστοσελίδα POLITICO.COM περιγράφει πως έχουν επιδεινωθεί σταδιακά οι σχέσεις Ομπάμα – Ερντογάν σε σημείο ο ίδιος να τον αποκαλεί παρανοϊκό σε ιδιωτικές συζητήσεις.
Στην εισαγωγή υπογραμμίζεται ότι ήδη πριν το προχθεσινό πραξικόπημα, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία έκαναν λόγο για συνομωσία των ΗΠΑ να ρίξουν τον Ερντογάν.
Ο ίδιος ο Ομπάμα θεωρεί τον Ερντογάν έναν αυταρχικό ηγέτη που απειλεί τη δημοκρατία εξίσου όπως την απείλησαν οι πραξικοπηματίες. Παρ’ όλα αυτά ο Ομπάμα κατανοεί ότι πρέπει να συνεργαστεί μαζί του ιδίως για θέματα όπως ο πόλεμος εναντίον του ΙSIS.

Αλλά η τεταμένη σχέση μπορεί να επιδεινωθεί εφόσον ο Ερντογάν που γλύτωσε το πραξικόπημα θα προσπαθήσει να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την εξουσία του.

Ο Εric Edelman πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα μεταξύ 2003 και 2005 και αναπληρωτής υπουργός άμυνας επί George Bush υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ έκαναν τα στραβά μάτια στον αυταρχισμό του Ερντογάν και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Άλλωστε οι μονοπρόσωπες εξουσίες δεν είναι σταθερές».

Μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2008 ο Ομπάμα μιλούσε συχνά με τον Ερτντογάν. Μάλιστα σε συνέντευξη του στο TIME ο Ομπάμα συμπεριέλαβε τον Ερντογάν μεταξύ των ηγετών που έχει την πιο στενή σχέση, μαζί με Μέρκελ και Κάμερον.

Ο Blaise Misztal από το Bipartisan Policy Center θεωρεί ότι ο Ομπάμα πίστευε ότι μια ισχυρή Τουρκία στη Μέση Ανατολή θα έδινε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να αποδεσμευθεί από την περιοχή. Η σχέση των δύο ανδρών άρχισε να επιδεινώνεται όσο ο Ερντογάν άρχισε να γίνεται ολοένα και περισσότερο αυταρχικός.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις ο Ομπάμα αποκαλεί τον Ερντογάν παρανοϊκό αλλά δημόσια δεν εκφράζεται για να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα.

Από την πλευρά Ερντογάν η δυσθυμία απέναντι στον Ομπάμα προέρχεται από το γεγονός ότι δεν ανέλαβε δράση εναντίον του Άσαντ καθώς και υποστηρίζει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας.

Το δημοσίευμα καταλήγει με τη φράση Κέρυ στον Τσαβούσογλου ότι υπαινιγμοί για υποτιθέμενο ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα είναι τελείως αναληθείς και βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου