Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις ‘γκιουλενιστών’ στρατιωτικών, αστυνομικών, εισαγγελέων, καθηγητών


Εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων είναι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, συνελήφθησαν την Τετάρτη σε έρευνα που έγινε σχετικά με το λεγόμενο «παράλληλο κράτος», οπαδών δηλαδή, του θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, στην ανατολική Τουρκία.
Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες εφόδους στις πόλεις Μπατμάν, Καρς και Σιίρτ και φέρονται ως μέλη «της τρομοκρατικής οργάνωσης της οποίας είναι επικεφαλής ο κληρικός που ζει στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν», εχθρός του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών ή στρατιωτικών που είναι μέλη ή ανήκουν στις τάξεις της οργάνωσης αυτής.
Το τούρκικο δημοσίευμα σημειώνει ότι η «Ομάδα Γκιουλέν» κατηγορείται ότι εργάζεται για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης με τη διείσδυση μελών της στους κρατικούς φορείς.
Το παράλληλο κράτος, λέγεται ότι είναι πίσω από τη δημοσίευση εκτεταμένης διαφθοράς Τούρκων πολιτικών που ήρθε στο φως τον Δεκέμβριο του 2013. 
Δημοσιεύθηκαν, τότε, ηχογραφημένες συνδιαλέξεις Τούρκων πολιτικών όπου έγινε εμφανές το μέγεθος της διαφθοράς στην τουρκική κυβέρνηση, σοκάροντας την τουρκική κοινή γνώμη.
Από τις αρχές του 2014, άρχισε μια εξαντλητική έρευνα από το τουρκικό κράτος για τον εντοπισμό αξιωματούχων, αστυνομικών και στρατιωτικών καθώς και εισαγγελέων που ήταν προσκείμενοι στην ‘Ομάδα Γκιουλέν’, με αποτέλεσμα να έχουν συλληφθεί από τότε εκατοντάδες άτομα (αν όχι χιλιάδες).
Σημειώνεται ότι χθες συνελήφθησαν άλλα 18 άτομα σε εφόδους της τουρκικής αστυνομίας σε οικίες ατόμων που φέρονται προσκείμενοι στον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι έφοδοι έγιναν σε εννέα επαρχίες και συνελήφθησαν καθηγητές, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου