Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-Θέατρο Ερντογάν το πραξικόπημα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης;

Γράφει ο Στέφανος Αλυσανδράτος.
Το πραξικόπημα αρχίζει με τρεις κινήσεις:
1) Tη σύλληψη των πολιτικών αντιπάλων
2) Tη συσκότηση (έλεγχο ερτζιανών-διακοπή επικοινωνιών και, σήμερα, του διαδικτύου)
3) Tην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Τι είχαμε εδώ; 
- Ένα "ελαφροϊσκιωτο" πραξικόπημα που προαναγγέλονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς σχεδιασμό και υποστήριξη, με εντολές να μην κάνουν χρήση βίας.
- Στρατιωτικοί που δεν εξουδετερώνουν πρώτα τους πολιτικούς αντιπάλους τους. 
- Στρατιωτικοί που βγαίνουν στους δρόμους και δεν πυροβολούν το πλήθος - πλην λίγων περιπτώσεων - ενώ ο Σουλτάνος παίρνει το αεροσκάφος του και φεύγει άρον - άρον για να ζητήσει άσυλο σε όλη την Ευρώπη που τον διώχνουν από παντού ενώ ο ίδιος δηλώνει πως δεν έφυγε ποτέ από την τουρκία.
- Η βιασύνη του Σουλτάνου να ομολογήσει πως... "δεν ελέγχει την χώρα" με ταυτόχρονη, "ηρωϊκή" και προφητική δήλωση του πως: "Η δημοκρατία θα αποκατασταθεί στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα πετύχει. Οποια πραξικοπήματα έχουν γίνει στην Τουρκία έχουν αποτύχει και οι πραξικοπηματίες έχουν τιμωρηθεί. Καλώ τον λαό να βγει στο δρόμο".
- Ένα μήνυμα facetime σε iphone - πόσα iphone υπάρχουν στην τουρκία πια; - σε μια χώρα που μάχεται Ίντερνετ και τηλεόραση και κινητοποίησε τόσο άοπλο κόσμο ενάντια σε πάνοπλους στρατιώτες;
Όλοι αυτοί που βγήκαν στους δρόμους ήταν σαν έτοιμοι από καιρό για την σκηνή που θα πρωταγωνιστήσουν μόνο και μόνο για να δείξουν την τεράστια αγάπη στο πρόσωπο του Σουλτάνου Ερντογάν ο οποίος διακήρυξε με πάθος το: «καμία δύναμη δεν βρίσκεται πάνω από την εθνική βούληση».Μήπως άραγε είναι και οι ίδιοι που πριν 3 μήνες που βγήκαν στους δρόμους τους είχε αποκαλέσει προδότες...;
- Οι Κούρδοι που μάχονται χρόνια και χρόνια δεν αντιδρούν και λένε - βλέποντας το θέατρο - πως αποδέχονται τον Ερντογάν και θέλουν να τον παλέψουν μέσω εκλογών; 
Το κέρδος του Ερντογάν από την φιέστα του πραξικοπήματος; 
Ο Ερντογάν ως τώρα έχανε από παντού. Γινόταν στόχος τρομοκρατίας του ISIS. 
Ερχόταν σε σύγκρουση με τους πολίτες της Ιωνίας που έχασαν πελάτες κατηγορώντας τον για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό, ερχόταν σε σύγκρουση με Αμερική, Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτο. Ξεκίνησε να τα βρίσκει με όλους και έπρεπε να φτιάξει και το προφίλ του εντός της χώρας του.

Αυτού του τύπου η επίδειξη δύναμης σε όλους τους εχθρούς του, η τοποθέτηση εντελώς δικού του επιτελάρχη στην ηγεσία του στρατού, οι μαζικές εκκαθαρίσεις στον στρατό χωρίς καμία αντίδραση, αλλά και η πλήρης αποδοχή των άλλων ηγετών πλέον είναι δεδομένη. Αυτό αποτυπώθηκε ή στις δηλώσεις Αμερικανών και άλλων ηγετών οι οποίοι δηλώνουν πίστη στον Σουλτάνο. 

Και φυσικά το μεγάλο τέλος του Κεμαλισμού στην Τουρκία και η απόλυτη κυριαρχία του Ερντογάν. 2.000 δικαστικοί και 3.000 στρατιωτικοί. Ξήλωμα του βαθέους τουρκικού κράτους, με τόσο συνοπτικές διαδικασίες από δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί. 

Εξάλλου, μετά από την συμφιλίωση με Πούτιν, με Ισραήλ, με Αίγυπτο κλπ δεν αφήνει καθόλου περιθώρια αμφισβήτησης στην περιοχή.


Αυτά είναι μια σειρά ερωτημάτων που διαμορφώνονται και μια σειρά ερωτημάτων που διαμορφώνονται και θα καταθέσουμε αφού διασταυρώσουμε μια σειρά από γεγονότα, μας πείθουν πάντως ώρα στην ώρα πως κάτι δεν κουμπώνει σε αυτό το "πραξικόπημα".


Ο αντίλογος μας σε όσους πουν πως εκκαθαρίζει τον στρατό, αυτό το έκανε και τις τελευταίες εβδομάδες.


Ιδού: «Οι προδότες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε ο σουλτάνος - Στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων ανώτατοι στρατιωτικοί. Μέχρι στιγμής 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί από μια ομάδα στρατιωτών του Ερντογάν, ενώ πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολήν του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.


Όπως έγινε γνωστό υπό τον έλεγχό τους πήραν οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση το αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όμως μικρές ομάδες πραξικοπηματιών εξακολουθούν να αντιστέκονται και ελέγχουν κάποια στρατιωτικά ελικόπτερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο. 


Ανέφερε ακόμη ότι οι επιθέσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει. 


Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο τις πρώτες πρωινές ώρες διασώθηκε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που κρατούνταν όμηρος κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.


Μέχρι στιγμής, στους 65 ανέρχονται οι νεκροί στην Άγκυρα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000 από τις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των πραξικοπηματιών, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ.



























http://www.unpolitical.gr/2016/07/1563.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου