Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (συνεχής ενημέρωση)

Απόπειρα πραξικοπήματος από το στρατό σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία- 
Ο Tούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση // Δείτε τις εξελίξεις σε liveblog



Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργά σήμερα πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV .

«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».

Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.


  Ισχυρή έκρηξη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ
Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτή του.
  Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ
Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτές του επί τόπου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι αεροσκάφη έπληξαν την πλατεία Ταξίμ, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
  Στρατιώτες μπήκαν στο στούντιο του CNN Turk, διακόπτεται η μετάδοση
 Υπάρχουν αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τον κόσμο στην 'Αγκυρα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τόνισε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα έχει απαγορευτεί στις πτήσεις. Μεταδίδονται πληροφορίες για σύλληψη τουλάχιστον πενήντα στρατιωτικών.
  Τουλάχιστον 100 οι συμμετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος. Αρκετοί έχουν συλληφθεί
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, μερικοί των οποίων έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και 13 που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
  Τουλάχιστον δύο νεκροί σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολh
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
  Επέστρεψε στη θέση της η παρουσιάστρια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης
  Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνει ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο», το TRT ξανά στον αέρα
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο».
Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση.

Εξάλλου το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT είναι ξανά στον αέρα.
  Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.


02:56 Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να πάνε στους στρατώνες τους



Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να πάνε στους στρατώνες τους, βάζοντας πάνω απ όλα το έθνος!"



Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ "η Τουρκία δεν είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, ούτε της Αφρικής» (Χουριέτ)

  Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, βόμβα έπληξε το κτήριο του κοινοβουλίου της Τουρκίας στην Άγκυρα.
  «Το πραξικόπημα απετράπη», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Associated Press
  Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανώτες του συλλαμβάνονται δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης
Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

  Ανακοίνωση της ΜΙΤ για την απόπειρα
Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.













BREAKING: Bomb hits Turkish parliament in Ankara: State-run Anadolu Agency - http://reut.rs/29JrPM2 
  Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.
  Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

  Οργάνωση που πρόσκειται στον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, με ανακοίνωση της
Η μη κυβερνητική οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε με ανακοίνωση της την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του για την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική επέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας», ανέφερε η οργάνωση.
  Ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ κάλεσε τους στρατιώτες να μην υπακούουν σε παράνομες διαταγές και να επιστρέψουν στις μονάδες τους .
Κατά των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την Ζαμάν, τάχθηκε ο αρχηγός του ναυτικού και της χωροφυλακής.
  Συνελήφθησαν οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ
Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

  Παρά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αποστολές κατά του ΙΚ συνεχίζονται κανονικά από τη βάση Ιντσιρλίκ
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν κανονικά τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
  Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε: «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να ξαναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες. Διατηρούμε με πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών , που είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία».
  Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Άγκυρα

Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
  Τουρκία: Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καλεί τους στρατιώτες να παρακούσουν τις διαταγές των πραξικοπηματιών
Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκ κάλεσε πριν από λίγο τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Δεν θα παραδώσουμε την δημοκρατία μας, θα αγωνιστούμε ως την τελευταία μας πνοή», ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

  Το σκίτσο του Carlos Latuff για το πραξικόπημα στην Τουρκία

  Μετά τον Ερντογάν και ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, απευθύνθηκε live στο λαό μέσω social media ζητώντας και εκείνος με τη σειρά του τη συμπαράσταση των πολιτών



















  Τουρκία: Άρματα μάχης περικύκλωσαν την τουρκική εθνοσυνέλευση, άνοιξαν πυρ

Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
  Πληροφορίες για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μεταδίδει το Reuters.
  Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV
Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

  Στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ στην Άγκυρα

Sτρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ ενώ πετούσε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.
  Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην Άγκυρα, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα
Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
  Eλικόπτερα πετούν πάνω από την Άγκυρα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

  Διαδηλώσεις στους δρόμους
Δεκάδες υποστηρικτές του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους της Τουρκίας και διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος.

  Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
  Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ανθρώπινες απώλειες, δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.
Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

  Διακόπηκε πριν από λίγο η εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT
  Εικόνες από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

  Δήλωση Ερντογάν για απόπειρα πραξικοπήματος
Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».
Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».


  Με μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεναλί Γιλντιρίμ προειδοποιεί με αντίποινα

00:29 Ο Ερντογάν βρίσκεται ακόμη στην εξουσία, δηλώνει πηγή προσκείμενη στην προεδρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της δημοκρατίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.



00:25 Ο Ερντογάν απευθύνει διάγγελμα



00:24 Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος



Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε πριν από λίγο σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας. Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.


  Πηγή προσκείμενη στην ΕΕ θεωρεί ότι η απόπειρα πραξικόπηματος είναι σοβαρή και δεν τη διευθύνουν απλά «μερικοί συνταγματάρχες»

Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην ΕΕ, ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη.

  Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια. Κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

  Ο Κέρι ελπίζει ότι «θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Τουρκία», ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρόφ καλεί να αποφευχθεί η αιματοχυσία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.
Turkish military block access to the Bosphorus bridge, which links the city's European and Asian sides, in Istanbul, Turkey, July 15, 2016. © Stringer

  Στρατιώτες εντός του κτιρίου του TRT. Η πρόσβαση σε Facebook, Twitter αποκλείστηκε
Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.




  Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως ανέλαβε την εξουσία. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ουδείς μέχρι στιγμής δεν επικαλείται κάποια πηγή. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου δεν είναι δυνατή.
  Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους
Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας στρατιωτικού πραξικομήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

  Ενας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν
  Ένας δημοσιογράφος του NTV ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη
  Γιλντιρίμ: Είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως πραξικόπημα
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, τονίζοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πάντως πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.
Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
Τόνισε δε ότι όσοι ευθύνονται για τα γεγονότα, θα πληρώσουν το τίμημα.
  Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου