Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

DNC Leaks: Πώς να «στήσεις» μια εκλογική διαδικασία

Η διαρροή περίπου 20.000 email του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ από το Wikileaks απέδειξε κάτι που πολλοί υποπτεύονταν εδώ και μήνες: Το κόμμα προσπαθούσε να προωθήσει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και να υπονομεύσει αυτήν του Μπέρνι Σάντερς, ιδιαίτερα μέσω της Εθνικής του Επιτροπής (Democratic National Committee, DNC). Η DNC θεωρητικά θα έπρεπε να είναι «ουδέτερη και αμερόληπτη». Στην πράξη όμως υποστήριζε με κάθε (αθέμιτο) τρόπο την Χίλαρι Κλίντον
Το ThePressProject ανοίγει τον φάκελο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος, που διέρρευσε το Wikileaks. Η διαρροή αποτελεί συνέχεια της αποκάλυψης των email της Hillary Clinton η οποία οδήγησε στην έρευνα της υποψηφίου για την προεδρία από το FBI. Οι σχετικές αποκαλύψεις πάντως θα έχουν και συνέχεια τις επόμενες ημέρες με 3ο μέρος δημοσιεύσεων.

του Θάνου Καμήλαλη

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια φαίνεται ότι έπαιξε η Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς, επικεφαλής της Επιτροπής. Η Σουλτς ήταν «ύποπτη» για μεροληψία υπέρ της Χίλαρι Κλίντον από το ξεκίνημα της διαδικασίας, με το στρατόπεδο του Μπέρνι Σάντερς να καταφέρεται αρκετές φορές εναντίον της καθόλη τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης. Πρόκειται άλλωστε για το ίδιο πρόσωπο που ήταν επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας της Κλίντον απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Σχεδόν αμέσως μετά την παραίτηση της, λόγω των αποκαλύψεων του Wikileaks, η Κλίντον εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει την Σουλτς ως «χρόνια φίλη» και της προσφέρει τη θέση της επίτιμης προέδρου της προεκλογικής της εκστρατείας.

Πολλά από τα emails που διέρρευσαν δίνουν μια σαφή εικόνα της καθολικής υποστήριξης που έλαβε η Χίλαρι Κλίντον από τα στελέχη της Επιτροπής και της προσπάθειας να υπονομευθεί η υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς, που κόντρα στα προγνωστικά βρέθηκε να διεκδικεί σοβαρά το χρίσμα του κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Για να προωθήσει την Κλίντον, το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθούσε να στρέψει την ατζέντα σε ζητήματα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον Γερουσιαστή του Βερμόντ (όπως τα θρησκευτικά του πιστεύω) και να ελέγξει την εικόνα που προβάλλουν μεγάλα ΜΜΕ της Αμερικής για την Κλίντον (δείτε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ). Οι αποκαλύψεις δείχνουν εμπλοκή υπέρ της Κλίντον τόσο από υψηλόβαθμα στελέχη της DNC, όσο η Σουλτς ήταν πρόεδρος, όσο και από την ίδια.

Χαρακτηριστική είναι η ενημέρωση που αποστέλλει ένας ερευνητής της DNC, ο Τζέρεμι Μπρίνστερ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής, στις 24 Απριλίου. Η ενημέρωση εστιάζει σε σημεία που «πονάει» η υποψηφιότητα της Κλίντον, όπως οι επιθέσεις που δεχόταν για το «Ίδρυμα Κλίντον» και η διαρροή των emails της από το Wikileaks όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Σάντερς «κάνει ζημιά χτυπώντας την στην εμπιστοσύνη, την τιμιότητα, την αυθεντικότητα και την κρίση» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Μπρίνστερ.

Εκείνο που προκαλεί περισσότερη εντύπωση πάντως είναι πώς τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών γνώριζαν ότι μία «Υπερ-Επιτροπή Πολιτικής Δράσης» (Super PAC), πλήρωνε άτομα για να «αντιμετωπίζουν διαδικτυακά τους υποστηρικτές του Σάντερς»






#DNCLeaks: "Yes, Super PAC paying young voters to push back online on Sanders supporters" https://wikileaks.org/dnc-emails/emailid/8351 …#FeelTheBern



Παράλληλα τον ίδιο μήνα, ενώ η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του χρίσματος ήταν ακόμα αμφίρροπη, στελέχη της επιτροπής των Δημοκρατικών διακινούσαν ηλεκτρονικά μηνύματα προς τη βάση του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι «η εκλογική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί». Το παρακάτω είναι ένα μήνυμα του Έρικ Ρέιφ, από το τμήμα Επικοινωνίας της Επιτροπής, που αναφέρει ότι «το κόμμα ετοιμάζεται για το τέλος των προκριματικών και την αρχή των προεδρικών εκλογών». Μάλιστα περιέχει και προσχέδιο του μηνύματος της Σουλτς προς τον Σάντερς, στο οποίο… τον ευχαριστεί για τη συμμετοχή. Φαίνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα βιαζόταν να ανακηρύξει το τέλος των εκλογών και να δώσει το χρίσμα στην Κλίντον.


Σε άλλο email, ο επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας της Επιτροπής, Λουίς Μιράντα, που σε αρκετά μηνύματα φαίνεται ότι δρούσε μεροληπτικά, δίνει εντολή να προωθηθεί ένα άρθρο αρνητικό για την υποψηφιότητα το γερουσιαστή του Βερμόντ και των υποστηρικτών του.

Όμως οι αποκαλύψεις δεν αφορούν μόνο υφιστάμενους της Σουλτς όσο ήταν πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά και την ίδια. Βασική κατηγορία των υποστηρικτών του Σάντερς έναντι της Σουλτς είναι πως αντιστάθηκε σθεναρά στη διεξαγωγή πολλών debate μεταξύ των υποψηφίων. Τα emails που διέρρευσαν επαληθεύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Στις 13 Μαϊου το αμερικανικό δίκτυο Fox πρότεινε τη ζωντανή τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων στην Καλιφόρνια. Η Σουλτς απέρριψε την πρόταση, τασσόμενη στο πλευρό της Κλίντον, που ήθελε να αποφύγει τη διαδικασία.

Εκτός όμως από την προσπάθεια «προστασίας» της Χίλαρι, η Σουλτς φαίνεται ότι είχε και τη συνήθεια να αντιδράει επιθετικά στην κριτική μερίδας των ΜΜΕ εναντίον της για την στάση της απέναντι στον Σάντερς. Ενδειτκική είναι η αντίδραση της στα σχόλια μιας παρουσιάστριας του MSNBC, της Μίκα Μπρεζίνσκι που σχολίαζε την μεροληπτική αντιμετώπηση του Σάντερς από την Επιτροπή. Η διαδοχικά emails η Σουλτς αναφέρει ότι «αυτή ήταν η τελευταία σταγόνα» και ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει», ενώ επικοινωνεί τόσο με τον αρχισυντάκτη της εκπομπής, όσο και με τον ιδιοκτήτη του καναλιού, ζητώντας να σταματήσει την κριτική η Μπρεζίνσκι και «να ζητήσει δημόσια συγγνώμη».


Τα emails επίσης δείχνουν ότι εκτός του ρεπόρτερ της Politico (περισσότερα στο προηγούμενο ρεπορτάζ) και μία πολιτική αναλύτρια του CNN έστειλε κείμενο της στην NDC για έγκριση, πριν το δημοσιεύσει.

Τελικά οι προσπάθειες της Σουλτς και των άλλων στελεχών της NDC στέφθηκαν από επιτυχία. Η Κλίντον έχει κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ και ο Σάντερς, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, προσέφερε την στήριξη του στην υποψηφιότητα της. Το πρόβλημα είναι ότι μοιάζει πολύ πιθανό πλέον το ενδεχόμενο οι αδιαφανείες αυτές ενέργειες του Δημοκρατικού Κόμματος να οδηγήσουν σε μια ταπεινωτική του ήττα, τον ερχόμενο Νοέμβριο από κάποιον...Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου