Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

H απίστευτη κινητοποίηση του τουρκικού λαού υπέρ του Ερντογάν -Εικόνες


Μια ομάδα στρατιωτικών ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι πήρε τον έλεγχο της Τουρκίας. 
Αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν ανέτρεψε την κατάσταση, βοηθούμενος από τους χιλιάδες πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους.
Καμιά λέξη δεν είναι αρκετά δυνατή για να περιγραφεί η νύχτα που έζησε η Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο.
Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου στις 20:30 το βράδυ, στρατιώτες με τανκς μπλόκαραν δύο γέφυρες στον Βόσπορο στην κατεύθυνση Ασία-Ευρώπη. Ηταν η πρώτη πράξη μιας επιχείρησης την οποία ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ αρνήθηκαν να αποκαλέσουν «πραξικόπημα». Το αποκάλεσαν «απόπειρα», «εξέγερση», «προδοσία».
Παρά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και τις συκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις, χιλάδες Τούρκοι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, την δράση του στρατού. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδειχναν εικόνες πολιτών να ξαπλώνουν στα τανκς ή να ορθώνονται μπροστά τους ή να συλλαμβάνουν πραξικοπηματίες για να τους παραδώσουν στον κόσμο.


Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στο δρόμο. «Στηρίζω και εμπιστεύομαι τον πρόεδρό μας» δηλώνει ένας έμπορος της Κωνσταντινούπολης στην Le Figaro. «Είμα σίγουρος ότι θα τους λυώσει και θα συντρίψει για πάντα όλους τους πράκτορες του Γκιουλέν που παρεισέφρησαν ανάμεσα στο στρατό μας. Θα έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα, γιατί αυτοί είναι ο επικίνδυνοι», προσθέτει.
Ο Μουράτ Ζαν, μηχανικός στο επάγγελμα, δεν είναι θαυμαστής του Ερντογάν. «Αλλά υποφέραμε πολύ από όλες αυτές τις συνωμοσίες στο εσωτερικό του στρατού. Στη δημοκρατία, όσοι εκλέγονται στην κάλπη πρέπει να φεύγουν και με την κάλπη. Εκτός κι όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Ερντογάν», δηλώνει.
Η Εσρα Σίμσεκ τρέμει πίσω από το ταμείο του μαγαζιού της. «Φοβάμαι πολύ. Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ το βράδυ», δηλώνει.
Η Μπόρα Ερντέμ, ιδιοκτήτρια καφέ στην Κωνσταντινούπολη δηλώνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. «Δεν σηκώνω τα μάτια μου από το τηλέφωνο και την τηλεόραση. Πίστευα ότι η Τουρκία είχε τελειώσει οριστικά με την εποχή των πραξικοπημάτων», λέει.
iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/278518/h-apisteyti-kinitopoiisi-toy-toyrkikoy-laoy-yper-toy-erntogan-eikones#ixzz4EYWAXazB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου