Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Συρία: Η Τουρκία στέλνει πράκτορα της ΜΙΤ στη Δαμασκό για τους Κούρδους

ImageΤην ώρα που οι Κούρδοι στην Συρία έθεταν υπό τον έλεγχό τους το 90% της πόλης Χασάκα, έβγαινε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση ότι αξιωματούχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ πήγε στην Δαμασκό και έκανε επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, για το Κουρδικό.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι συμμαχίες αλλάζουν πολύ γρήγορα. 
Ο βοηθός του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) Χακάν Φιντάν, επισκέφθηκε κρυφά τη Δαμασκό για να συζητήσει με την συριακή κυβέρνηση το κουρδικό ζήτημα, σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας του Λιβάνου «Ας Σαφίρ», που επικαλείται δικές της πηγές.
Η αναφορά γίνεται από το πρακτορείο «salamnews» του Αζερμπαϊτζάν που σημειώνει ότι ο βοηθός του Φιντάν, του οποίου το όνομα δεν δημοσιοποιείται, έφθασε στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, την Κυριακή.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τούρκος μυστικός πράκτορας είχε συναντήσεις με υψηλούς αξιωματούχους των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας και συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα, στην περιοχή δηλαδή που οι Κούρδοι ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν κηρύξει ως αυτόνομη ομοσπονδία. 
Επωφελούμενοι από τον πόλεμο, οι Κούρδοι της Συρίας, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού, ανακήρυξαν τον Μάρτιο μια "ομόσπονδη περιοχή" στην οποία περιλαμβάνεται και η Χάσακα. Όμως η κυβέρνηση του Ασαντ εξακολουθεί να ασκεί κάποιον έλεγχο στη ζώνη αυτή. 
«Η συζήτηση που έγινε αφορούσε την ομοσπονδοποίηση των Κούρδων και Τούρκοι και Σύριοι για πρώτη φορά μετά το 2011 συζήτησαν μέσω των μυστικών καναλιών το ζήτημα», αναφέρει το δημοσίευμα του Λιβάνου.
Η επαφή αυτή του Τούρκου πράκτορα με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας έγινε σχεδόν παράλληλα με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ, ότι θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του για μια μεταβατική περίοδο, κάτι που συνιστά σαφή αλλαγή της τουρκικής στάσης.

Η στάση της Τουρκίας είναι «πολύ καθαρή – δεν επιτρέπουμε στη Συρία να διαιρεθεί, διατηρούμε την εδαφική ακεραιότητά της και δεν επιτρέπουμε οποιοδήποτε σχηματισμό που θα δώσει πλεονεκτήματα σε οποιαδήποτε [εθνοτική] ομάδα», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Tο Σάββατο ο τούρκος πρωθυπουργός είχε για πρώτη φορά αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής παραμονής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μία μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, δήλωση που συνιστά ξεκάθαρη απομάκρυνση από την έως τώρα τουρκική γραμμή, που ήθελε άμεση απομάκρυνση του κ. Άσαντ.

Οι συγκρούσεις στην Χασάκα ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου και είναι οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στη Συρία, πριν από πέντε χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά θέσεις των Κούρδων στη Χάσακα.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε τις συγκρούσεις. Την Κυριακή, μια πηγή του συριακού στρατού κατηγόρησε τους Κούρδους ότι παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ρώσων επειδή αρνήθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος να περάσουν από τις ζώνες τους για να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στην πόλη Καμισλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου