Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Η Σαουδική Αραβία στο σφυρί; Νέες εξελίξεις

Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Οι στιγμές που η Σαουδική Αραβία ήταν πάμπλουτη, με τους πρίγκηπές της να μοιράζουν χρυσά ρολόγια και εκατονταδόλαρα, μάλλον αποτελούν τμήμα των Ελληνικών κωμωδιών. Οι  πρίγκηπές της ψάχνουν τώρα απεγνωσμένα λεφτά, από ομόλογα, ή ξεπουλώντας όσο-όσο ότι ανήκει στο λαό της, για να μείνουν στην εξουσία. Θα τα καταφέρουν, ή οι ηγέτες της θα έχουν την τύχη του Kαντάφι;
Μέχρι πρόσφατα, η λέξη Σαουδική Αραβία ήταν συνώνυμη του αμύθητου πλούτου, σαν βγαλμένη από παραμύθι. Θα έλεγε κάποιος ότι οι ηγέτες της είναι σαν να είχαν το λυχνάρι του Αλαντίν και για κάθε επιθυμία τους για πλούτο αρκούσε να αγγίξουν το λυχνάρι και γίνονταν πραγματικότητα. Όμως οι μεγάλες αυτές στιγμές φαίνεται ότι αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι πρίγκηπες της Σαουδικής Αραβίας, που ελέγχουν αυταρχικά τη σημαντική αυτή χώρα, μετά την απεγνωσμένη προσπάθεια να εκδώσουν ομόλογα και την απόφαση να βγάλουν στο σφυρί τις πετρελαιοπαραγωγικές εταιρίες που ελέγχουν, ώστε να καλύψουν ανάγκες από την τεράστια τρύπα που έχει ανοιχτεί στον προϋπολογισμό της, τώρα προσπαθούν να ανοίξουν τις αγορές της στους ξένους, ώστε να εκποιήσουν και τις υπόλοιπες εταιρίες της χώρας, και να βρεθούν χρήματα για να διασωθούν.
Η «βασιλική οικογένεια» της Σαουδικής Αραβίας, που έχει εγκαταστήσει το πιο οπισθοδρομικό, και πλέον ιμπεριαλιστικό καθεστώς στη Μέση Ανατολή, όχι απλά έχει υποχρεώσει τις γυναίκες να φοράνε μπούρκες και τους απαγορεύει ακόμη και να οδηγούν αμάξια, και εκτελεί τους πολιτικούς της αντιπάλους στις κεντρικές πλατείες της πόλης, αλλά φαίνεται ότι και άτυπα πρωταγωνιστεί, με κομμάτι εγχώριων επιχειρηματιών, στη  χρηματοδότηση των ισλαμοκαννίβαλλων, στην εξαγωγή της ισλαμικής τρομοκρατίας  σε όλο τον κόσμο! Εκστρατεία που, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ξεκινάει από την πρόσληψη μισθοφόρων για να πολεμάνε στις γειτονικές χώρες, τη δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης  ισλαμοκαννίβαλλων στην Αφρική και την Ασία αλλά και την απροκάλυπτη-άμεση- επέμβαση σε τρίτες χώρες. Αυτή είναι μια ακριβή επιχείρηση! Η αποτυχία του «master plan» του αυταρχικού όμως αυτού καθεστώτος να ελέγξει  πλέον τις σαφέστατα δημοκρατικότερες άλλες χώρες, σε συνδυασμό με την πτώση των εσόδων λόγω πτώσης της τιμής πετρελαίου, του κύριου προϊόντος της χώρας, οδηγεί τη χώρα σε παραλογισμό.
Αφενός οι Σαουδάραβες αποφάσισαν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΠΕΚ, να αυξήσουν και άλλο την ποσότητα παραγωγής, στα 10,67 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, πάνω από την ως τώρα παράγωγη, και σχεδόν 50% πάνω από τα 7 εκατομμύρια που παρήγαγαν πριν 4 χρόνια, ουσιαστικά οδηγώντας μοιραία σε πτώση των τιμών πετρελαίου μακροπρόθεσμα (είναι η σημαντικότερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο), πριονίζοντας τα ίδια τα πόδια της χώρας!
Αφετέρου συνεχίζουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση βομβαρδισμού και ένοπλης επέμβασης στην γειτονική Υεμένη, παρότι αυτό κοστίζει στη Σαουδική Αραβία 6 δισ. δολάρια κάθε μήνα, διευρύνοντας την τρύπα του προϋπολογισμού της, και αναμένεται να οδηγήσει σε πτώχευση τη χώρα σε λιγότερο, πλέον, από 30 μήνες, καθώς θα μηδενιστούν τα, αμύθητα, παλιότερα, διαθέσιμα!
Παρότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη δηλώσει ότι 6.400 άνθρωποι, κυρίως απλοί πολίτες, έχουν δολοφονηθεί από την ένοπλη επέμβαση των Σαουδαράβων στη γειτονική Υεμένη,  το Αμερικάνικο Πεντάγωνο ενέκρινε την πώληση σε αυτήν πριν λίγες μέρες 153 τανκς αξίας 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι πρωτοφανές οι ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση πολεμικού εξοπλισμού σε αυταρχικά καθεστώτα, είναι μάλλον ο κανόνας, εξάλλου η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη τους! Εκείνο που είναι πρωτοφανές είναι η απίστευτη ανταλλαγή που τώρα γίνεται. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά προμηθεύουν όπλα στους Σαουδάραβες, βοηθώντας τους να επεκτείνουν έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αφετέρου η χώρα αγοράζοντας όπλα θα ξεμείνει από μετρητό, και θα ξεπουλήσει όσο-όσο σε λίγο τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, για να ξεχρεώσει!
Η Σαουδική Αραβία μάλιστα αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην χρηματιστηριακή της αγορά, επιτρέποντας στους ξένους επενδυτές, που τώρα κατέχουν μόλις 1% της αγοράς, αξίας  390 δις δολαρίων, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, αυξάνοντας σε 10% το ποσοστό συμμετοχής (ήταν 5%) και μειώνοντας την απαίτηση να έχουν κεφάλαια σε 1 δισ. μόλις (ήταν 5 δισ), και μάλιστα, το κυριότερο, αντί να εφαρμοστούν αυτά από τα τέλη του 2017, θα εφαρμοστούν από 4 Σεπτεμβρίου!

Όμως, παρότι το άνοιγμα της αγοράς είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, είναι αμφίβολο ότι θα πετύχει τον στόχο, που είναι η εισδοχή σημαντικών κεφαλαίων στην αγορά. Αυτό θα γίνει μόνο με απόλυτο άνοιγμα της αγοράς, που να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά ελέγχεται από την «βασιλική οικογένεια». Αν η βασιλική οικογένεια θα προλάβει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να σώσει τον εαυτό της είναι το ένα. Αν όμως θα καταφέρει να σώσει το πλήρες στέγνωμα των μετρητών της χώρας από μετρητά, και την υπαγωγή της στο ΔΝΤ, είναι το δεύτερο. Όσο η χωρά συνεχίζει την κακοδιαχείριση και τον επιθετικό πόλεμο, φαίνεται ότι τα περιθώρια στενεύουν, και τότε μέσω των προγραμμάτων του ΔΝΤ, θα παραχωρηθεί στο όσο-όσο όχι μόνο κάποια ποσοστά εταιριών στην χρηματιστηριακή αγορά, αλλά σταδιακά οι σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χωράς, κυρίως το πετρέλαιο!

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου