Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκθέτει Καμμένο για τη "φυματίωση"

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Έκθετο αφήνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο το ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στη Βουλή ότι έχει ενημερωθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ για τους ελέγχους που έγιναν σχετικά με τα πιθανά κρούσματα φυματίωσης σε στρατιωτικούς στο Τσεπέλοβο.
Στις 21 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κρατώντας έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο υποστήριξε ότι είναι απόρρητο, ενημέρωνε τη Βουλή ότι "Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε σχετικά με τη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου με φυματοαντίδραση σε μονάδες της Ηπείρου. Έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν υπάρχει κανείς ασθενής. Όλοι έχουν κάνει το εμβόλιο πριν πάνε να υπηρετήσουν σε μια τέτοια μονάδα".
Βέβαια, όταν ο προεδρεύων της συνεδρίασης Νικήτας Κακλαμάνης του ζήτησε να καταθέσει το έγγραφο, επικαλέστηκε απόρρητα στοιχεία και δεν το κατέθεσε.Ωστόσο οι δηλώσεις του έχουν καταγραφεί και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ με επιστολή του προς την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου, με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2016, υποστηρίζει επίσημα ότι υπήρξε μια προφορική διαβεβαίωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι τις 5 Ιουλίου 2016 στρατιωτικοί που να έχουν ευρήματα συμβατά με φυματίωση, ωστόσο παρά τις συνεχείς οχλήσεις, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση!

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Στις 13/7/2016 το προσωπικό του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω Αναπνευστικού απέστειλε μήνυμα και έγγραφο το ΚΕΕΛΠΝΟ (αρ. πρωτοκ. 653) προς τη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με τα οποία ζητά αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το αποτέλεσμα του προαναφερθέντος διενεργηθέντος ελέγχουκαι συγκεκριμένα:

Τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που ελέγχθηκαν με φυματινοαντίδραση και κλινικά για παρουσία συμπτωμάτων συμβατών με ενεργό φυματίωση.
Τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που είχαν στενή και παρατεταμένη επαφή με ασθενή με ενεργό μεταδοτική φυματίωση, όπως αυτό ορίζεται με βάση τις Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, δηλαδή παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με τον ασθενή με ενεργό φυματίωση για τουλάχιστον 8 ώρες
Τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που βρέθηκαν με θετική φυνατιοαντίδραση
Τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που υποβλήθηκαν σε δοκιμασία απελευθέρωσης ιντερφερόνης-γ (IGRA) καθώς και τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού.
Τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που υποβλήθηκαν σε απεικονιστικό έλεγχο με α/α θώρακος και ενδεχομένως CT θώρακος καθώς και τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού.
Τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που ανέφεραν συμπτωματολογία συμβατή με ενεργό φυματίωση και τα αποτελέσματα του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου αυτών
Τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που διαγνώσθηκαν με ενεργό ή λανθάνουσα φυματική λοίμωξη και τον αριθμό των στρατιωτικών που τέθηκαν σε πλήρη αντιφυματική αγωγή ή σε θεραπεία για λανθάνουσα φυματική λοίμωξη αντίστοιχα.


Μετά την επιστολή του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τη Βουλή ότι έχουν σταλθεί όλα τα στοιχεία στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ το ίδιο το διαψεύδει;

Γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν έχουν ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τα ευρήματα των εξετάσεων;

Και τέλος το πολύ σοβαρό ερώτημα που θέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ και πρέπει να απαντηθεί επίσημα και εγγράφως, αφορά τον "συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που διαγνώσθηκαν με ενεργό ή λανθάνουσα φυματική λοίμωξη και τον αριθμό των στρατιωτικών που τέθηκαν σε πλήρη αντιφυματική αγωγή ή σε θεραπεία για λανθάνουσα φυματική λοίμωξη αντίστοιχα". Υπάρχουν ή όχι στρατιωτικοί που αυτή τη στιγμή υποβάλλονται σε αντιφυματική αγωγή ή σε θεραπεία για λανθάνουσα λοίμωξη;

Επιπλέον θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εξηγήσει ο κ. Καμμένος τα περί εμβολίου που ανέφερε, καθώς το εμβόλιο της φυματίωσης δεν συνηθίζεται γίνεται πλέον στην Ελλάδα, εκτός απο εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω χαμηλής απόδοσης. Εχει άραγε στοιχεία ότι έχουν εμβολιαστεί για την φυματίωση στρατιωτικοί πριν πάνε στην συγκεκριμένη Μονάδα;

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιπρόσθετα στις 21 Ιουλίου 2016 είχε εκδόσει και σχετική ανακοίνωση, την οποία και επικαλέστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στην ανακοίνωση ανέφερε χαρακτηριστικά :

"Αναφορικά με τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες που διακινούνται από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει ότι κανένα κρούσμα φυματίωσης σε στρατιωτικούς δεν έχει καταγραφεί στις ειδικές υπηρεσίες του Οργανισμού αυτή την περίοδο. Παράλληλα, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει ότι η υγειονομική φροντίδα των στρατιωτικών παρέχεται από την Υγειονομική Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία ο Οργανισμός". 

Στην επιστολή με ημερομηνία 27 Ιουλίου πάντως, την οποία και παραθέτουμε, το ΚΕΕΛΠΝΟυποστηρίζει πως δεν έχει λάβει κάποια σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας.

Τι άραγε συμβαίνει; Τι πραγματικά ισχύει;





http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου