Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πραξικόπημα και στο Βόρειο Ιράκ εναντίον του Μπαρζανί από ΡΚΚ και ΗΠΑ

Προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Μπαρτζανί στο ιρακινό Κουρδιστάν από το ΡΚΚ με την συμμετοχή των ΗΠΑ, μέσω του στρατηγού Βότελ, υποστηρίζει πως πραγματοποιήθηκε η εφημερίδα Yeni Safak, που πρόσκειται στον Ερντογάν και το ισλαμιστικό AKP.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του ιρακινού Κουρδιστάν, αναφέρει ότι αντιπροσωπεία του ΡΚΚ συναντήθηκε με το Κίνημα Γκόραν, ένα από τα μεγαλύτερα κουρδικά πολιτικά κόμματα και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) στα όρη Καντίλ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Μπαρτζανί με το ΡΚΚ, αλλά και το Ιράν δεν είναι καλές, καθώς ο Κούρδος ηγέτης έχει επικρίνει τους την κουρδική οργάνωση και την Τεχεράνη.
Ο Μπαρτζανί είχε καλέσει το ΡΚΚ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Τουρκίας και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν. Είχε επίσης επικρίνει το PYD των Κούρδων της Συρίας, χαρακτηρίζοντάς την οργάνωση αυτή πιο επικίνδυνη από τον Άσαντ! Επίσης επέκρινε την Τεχεράνη για τις εκτελέσεις Κούρδων.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το σχέδιο ανατροπής του Μπαρτζανί προέρχεται από τον Αμερικανό επικεφαλής της US CENTCOM στρατηγό Βότελ ο οποίος είχε μυστικές επαφές με το PYD στο Καμισλί τον περασμένο Μάιο. Μετά την συνάντηση οι κουρδικές οργανώσεις παρείχαν πληροφορίες στους Αμερικανούς.

Στην συνάντηση στο Καντίλ πάντως παρευρέθη και ο Τσεμίλ Μπαγίκ, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΡΚΚ. Εκεί, κατά τους Τούρκους, αποφασίστηκε η ανατροπή Μπαρτζανί, ο οποίος θεωρείται προδότης του κουρδικού λαού. Την κυβέρνηση Μπαρτζανί θα αντικαθιστούσε μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη.

Επίσης, αποφασίστηκε η εκτέλεση επίθεσης κατά της τουρκικής βάσης στη Μπάσικα του Ιράκ. Το ΡΚΚ θεωρεί τον Μπαρτζανί ως εμπόδιο για τη δημιουργία του μεγάλου Κουρδιστάν που θα περιλαμβάνει το ιρακινό, συριακό και τουρκικό Κουρδιστάν.

Σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, το ΡΚΚ σκόπευσε την σύνδεση των εδαφών που ελέγχει το PYD με αυτά του ιρακινού Κουρδιστάν με σκοπό τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Καθώς το PYD διατηρεί καλές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν, οι κουρδικές οργανώσεις ελπίζουν να πείσουν Άσαντ και Τεχεράνη για την ανάγκη δημιουργίας κουρδικού καντονιού στη βόρεια Συρία επί των συροτουρκικών συνόρων.

ΠΗΓΗ: ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ

1 σχόλιο:

  1. Εε για ονομα του θεου....καποιος ας βοηθησει λιγακι!! Οι Κουρδοι απο την μια πολεμουν τους αμερικανοτροφοδοτουμενους ISIS και απο την αλλη τα κιμιαζουν και γινονται κολληταρι με τον αμερικανο ταδε;;; Δηλαδη ανθρωπος που δεν ειναι στα μεσα και στα εξω των σκοτεινων διαδρομων,δεν μπορει να καταλαβει τιποτα!! Οι διεθνολογοι μας,εχουν καμια εξηγηση....ενα κατι.... για ολο αυτο το ....αντε μην εκφραστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή