Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΒΓΑΛ...“Για να πληρωθείς πρέπει να “κουρευτείς”! Ο “υγιής” ιδιωτικός τομέας κάνει αγριότητες!

ΜΕ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΜΙΣΘΩΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑΥπεγράφη η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση που αντιμετωπίζει την καθυστέρηση πληρωμών στον ιδιοτικό τομέα με κλιμακωτές μειώσεις μισθών! Το "κούρεμα" των αποδοχών ξεκινά από τα 500 ευρώ και πάνω-Σε 1 εκατομμύριο υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται στην ώρα τους
Απρόσμενες εξελίξεις για τους εργαζομένους στον ήδη ταλαιπωρημένο ιδιωτικό τομέα, αφού σύμφωνα με την πρώτη επειχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη και έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, προβλέπεται «κούρεμα» μισθών για εξόφληση δεδουλευμένων.
Συγκεκριμένα, εξόφληση δεδουλευμένων με...αντίτιμο κλιμακωτές μειώσεις μισθών - από 10% η ελάχιστη για αποδοχές πάνω από τα 500 ευρώ έως 21% η ανώτατη για τους υψηλόμισθους - προβλέπει η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των καθυστερήσεων πληρωμών μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και η οποία υπεγράφη στη ΜΕΒΓΑΛ.
Οι μειώσεις

Το «κούρεμα» των αποδοχών, σύμφωνα με την "Ημερησία" ξεκινά από τα 500 ευρώ και πάνω (τα πρώτα 500 ευρώ δεν υφίστανται μείωση) ως εξής:
Στα επόμενα 500 ευρώ επιβάλλεται μείωση 10% (δηλαδή στα 1.000 ευρώ η μείωση είναι 50 ευρώ), τα επόμενα 500 ευρώ για μισθούς άνω των 1.000 ευρώ μειώνονται κατά 20% όπως και τα επόμενα 500 ευρώ για μισθούς πάνω από 1.500 ευρώ, τα επόμενα 500 ευρώ για μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ και τα επόμενα 800 ευρώ για μισθούς πάνω από 2.500 ευρώ.

Τα επιπλέον πέραν των 3.300 ευρώ και μέχρι το σύνολο του μισθού μειώνονται κατά 30%. Οπως τονίζεται στη σύμβαση «αποτυπώνεται η βούληση των δύο μερών να προστατευθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι αποδοχές των χαμηλότερα αμειβόμενων και να συμβάλλουν περισσότερο στο ζητούμενο οικονομικό αποτέλεσμα οι υψηλότερα αμειβόμενοι».

Το χρονοδιάγραμμα

Με βάση τη σύμβαση (διετούς διάρκειας και ρήτρα παράτασης για ακόμη ένα χρόνο) που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και ήδη τέθηκε σε ισχύ, τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου ? Μαίου θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις, από τα τέλη Αυγούστου έως και τον Ιανουάριο του 2017 και μετά τις μειώσεις των μισθών που έγιναν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου.

Η εταιρεία και το σωματείο των εργαζομένων συμφώνησαν «παράλληλα με την καταβολή της τρέχουσας μισθοδοσίας, να καταβληθούν έως το τέλος Αυγούστου τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των μηνών Ιανουαρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2016, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 τα οφειλόμενα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2016 και στις αρχές του 2017 η οφειλόμενη μισθοδοσία του Μαίου 2016».
1 εκατομμύριο δεν πληρώνεται στην ώρα του

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται στην ώρα τους είναι τουλάχιστον 1 εκατ άτομα ενώ 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν δεδουλευμένα 2 έως 3 μηνών που αυξάνονται αν πρόκειται για επιχειρήσεις με οφειλές σε Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου