Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Ο Ερντογάν ομολογεί την εισβολή στη Συρία με στόχο τους Κούρδους


Συρία - Τσαβούσογλου: Σχεδιάσαμε μαζί με τις ΗΠΑ την εισβολή!Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Ο πραγματικός στόχος στην Συρία είναι οι Κούρδοι, ομολόγησε το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Onalert.gr.
Μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση στα όλα τα τουρκικά μέσα, ο Ερντογάν εξήγησε γιατί η Τουρκία εισέβαλε σήμερα τα ξημερώματα στην Συρία.


"Είπαμε ότι η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και εξαπολύσαμε την επιχείρηση στις 4πμ". Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο στόχος είναι τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και οι Κουρδικές δυνάμεις στην Βόρεια Συρία.

"Θα χτυπήσουμε όλους όσους εκπαιδεύουν παιδιά να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Θα μειώσουμε δραστικά όλους όσους απειλούν τη βόρεια Συρία. Η Τουρκία θα πάρει το συριακό στις πλάτες της για να διατηρήσει τα συριακά εδάφη ακέραια", είπε στην ομιλία του ο Ερντογάν, στέλοντας σαφές μήνυμα στους Κούρδους που έχουν ήδη από τον Μάρτιο ανακηρύξει περιοχή στην βόρεια Συρία ως αυτόνομη ότι αυτό δεν θα το δεχθεί.



: “Turkey will take matters into own hands if needed to maintain Syria’s territorial unity” — @RT_Erdogan



Όπως είχε γράψει νωρίτερα το Onalert.gr 
μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας , εισέβαλαν μέσα στην Συρίακαι πραγματοποίησαν επιθετική επιχείρηση, με αντικειμενικό σκοπό να εμποδίσουν τους Κούρδους να κατοχυρώσουν κι άλλα εδάφη. Ο τουρκικός στρατός επίσημα δήλωσε πως η επιχείρηση είχε στόχο την εξουδετέρωση ανταρτικών θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας.

Η επιχείρηση ήταν σε γνώση της Ρωσίας. Όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TRT αναλήφθηκαν επίσης διπλωματικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν πληροφορίες στη Ρωσία όσον αφορά την επιχείρηση.

Παράλληλα από την Κυριακή, όπως είχε γράψει το Onalert.gr η Τουρκία είχε στείλει πράκτορα της ΜΙΤ στη Δαμασκό για το θέμα των Κούρδων. 
Ο βοηθός του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) Χακάν Φιντάν, επισκέφθηκε κρυφά τη Δαμασκό για να συζητήσει με την συριακή κυβέρνηση το κουρδικό ζήτημα, σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας του Λιβάνου «Ας Σαφίρ», που επικαλείται δικές της πηγές.

Σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ θα επισκεφθεί το Ιράν.


Η συνεργασία Ρωσίας, Ιράκ, Συρίας και Τουρκία, έχει κοινό παρονομαστή την στάση που κρατούν απέναντι στους Κούρδους με σκοπό να αποτρέψουν οποιαδήποτε επέκτασή τους και διαμελισμού της Συρίας.

Την ώρα που ο τουρκικός Στρατός εισέβαλε στην Συρία, το αεροσκάφος του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο θέμα των συνομιλιών τους την κρίση στη Συρία.

http://www.onalert.gr

Συρία - Τσαβούσογλου: Σχεδιάσαμε μαζί με τις ΗΠΑ την εισβολή!

«Σκοπός της επιχείρησης είναι να απωθηθεί η οργάνωση ISIS προς τον νότο. Εξ' αρχής αυτό σχεδιάσαμε και το σχεδιάσαμε μαζί με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι εάν η κουρδική οργάνωση PYD δεν μετακινηθεί προς τα ανατολικά του Ευφράτη, θα είναι στόχος της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη δήλωση του ηγέτη του ΡYD Σαλίχ Μουσλίμ ότι «η Τουρκία θα χάσει πολλά στο τέλμα της Συρίας», ο Τσαβούσογλου είπε «η επιχείρηση πραγματοποιείται εναντίον του ISIS. Για ποιο λόγο ανησυχεί το PYD; Η οργάνωση αυτή δεν υποστήριζε μέχρι σήμερα ότι πολεμά εναντίον του ISIS; Στην ουσία πρέπει να τους ευχαριστήσουμε διότι ομολογούν αυτό που αναφέρουμε εμείς εδώ και καιρό στους συμμάχους. Το PYD λέει στην ουσία ότι δεν έχει πρόβλημα με το ISIS και ότι ο στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα καντόνι, ένα κουρδικό κράτος στην περιοχή. Αυτή είναι η κρυφή τους ατζέντα».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δυνάμεις του PYD πρέπει να μετακινηθούν στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη και ότι «αυτή την υπόσχεση έδωσαν και οι ΗΠΑ» στην Τουρκία και σημείωσε: «Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πράξουμε τα δέοντα».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι και το ΡYD είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι «στόχος της Τουρκίας είναι όχι τα κουνούπια, αλλά ο βάλτος. Εάν το PYD έχει κρυφή ατζέντα, τότε θα πρέπει όντως να φοβάται». 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου