Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Τρελές Μητέρες της Αργεντινής

Οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη- Οκτώβριος 2006 | Roblespepe/ Wikipedia
Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου
Ξεκίνησαν πριν από ακριβώς 2.000 Πέμπτες μια άνιση μάχη διεκδικώντας να μάθουν την τύχη των παιδιών τους που «εξαφανίστηκαν» από τη δικτατορία στην Αργεντινή.
Οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και κουράγιου, περισσότερα από 40 χρόνια μετά, συναντήθηκαν ξανά την περασμένη Πέμπτη στην Πλατεία, με την πρόεδρό τους Εμπέ ντε Μποναφίνι στην πρώτη γραμμή, για να περπατήσουν με τις άσπρες τους μαντίλες: σύμβολο της πάνας που κάποτε φορούσαν στα αγνοούμενα πλέον παιδιά τους, έμβλημα ενός ομφάλιου λώρου αγάπης και φροντίδας που καμιά κρατική τρομοκρατία δεν κατάφερε να κόψει.
«Μητέρες της Πλατείας, ο λαός σάς αγκαλιάζει», φώναζαν τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην ιστορική επέτειο, στήνοντας έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από την Μποναφίνι.

Προστατευτικό κυριολεκτικά, καθώς η συγκέντρωση έγινε μία εβδομάδα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης και βίαιης προσαγωγής της Μποναφίνι.

Γιατί; Για να καταθέσει σε δικαστική έρευνα για παρατυπίες στη διαχείριση δημόσιων πόρων που έλαβε το Ιδρυμα Μητέρες της Πλατείας του Μάη προς υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής στέγης για φτωχούς. 

Το ένταλμα σύλληψης κατά μιας γυναίκας που αποτελεί παγκόσμια αναφορά των κινημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν μια προκλητική κίνηση της νέας Αργεντινής του δεξιού προέδρου Μάκρι.

«Δεν ξέρουν τι να κάνουν με εμάς, θέλουν να μας εξαφανίσουν. Εδώ και 40 χρόνια μάς φυλακίζουν, βρεθήκαμε σε σκοτεινά κελιά, πλάι σε νεκρούς. Αν θέλουν να μας φυλακίσουν, ας έρθουν να μας πάρουν, εδώ είμαστε, δεν φοβόμαστε αυτούς τους πουτάνας γιους», έλεγε μπροστά στα πλήθη που απέτρεψαν τη σύλληψή της. 

Η υπόθεση τελικά έληξε με τον δικαστή να πηγαίνει να της παίρνει κατάθεση.

Αλλά ο πρόεδρος Μάκρι, ενοχλημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει «διαταραγμένη» αυτή τη γυναίκα που έχασε δύο γιους και μία νύφη στη διάρκεια της δικτατορίας.

Οπως ακριβώς «τρελές» τις αποκαλούσαν οι χουντικοί, του θύμισε η 87χρονη Μποναφίνι: «Είμαστε τρελές από αγάπη, τρελές από πόνο, τρελές από δίψα για δικαιοσύνη κι αυτή η τρέλα δεν θα γιάνει έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη».

Οι τρελές που αποτελούν παράδειγμα πνευματικής υγείας γιατί σε καιρούς αμνησίας αρνήθηκαν να ξεχάσουν, όπως έγραψε ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο. 

Οι «τρελές» που διαμήνυσαν μέσω της προέδρου τους: «Είμαστε Μητέρες των δρόμων και των πορειών αντίστασης. Οταν ήρθε ο Νέστορ Κίρτσνερ σταματήσαμε αυτές τις πορείες γιατί στο Προεδρικό Μέγαρο κάθισε ένα δικό μας παιδί. Αλλά τώρα εκεί βρίσκεται ο εχθρός. Γι' αυτό και καλούμε ξανά σε πανεθνικές πορείες αντίστασης, με πρώτες στις 26 και 27 Αυγούστου».

2 σχόλια:

  1. Πρωι-πρωι Παραεκευης ,διαβαζω αυτο το αρθρο!! Και σκευτομαι ''τρελες απο αγαπη''ειναι ολες οι μανες του κοσμου.Σε ενα σημειο μπορει να διαφερουν μεταξυ τους. Εκεινο το σημειο που λεει ''τρελες απο διψα για δικαιοσυνη''!!! Και ειναι αυτα τα σημεια που κανουν ολη την διαφορα .Βεβαια θα πει καποιος,πως ολα αυτα χτιζονται και απο τις εμπειριες ενος λαου......Οχι!!! Δεν θα προχωρησω σε αυτη την λογικη.Οτι ζουμε,εδω και ποσα χρονια ,σε πολυ μεγαλο βαθμο,ειναι αποτελεσμα της παραιτησης αυτου του λαου απο το δικαιο!Τονοι αναλυσεων εχουν γραφτει, γιατι ο κοσμος δεν επαναστατει και δεν αντιδρα!! Ας σιωπησουμε λιγο και ας σκευτουμε,να θυμηθουμε μια,μα εστω και μια πορεια που διοργανωθηκε ποτε,με μοναδικη διεκδικηση....το δικαιο!Ποτε η ελληνιδα μανα βγηκε στο δρομο ,με μοναδικη απαιτηση την δικαιοσυνη, ως το υψιστο αγαθο για τα παιδια της!!Παρακολουθησαμε ποσες και ποσες συλληψεις,''αλλων'' παιδιων....(ακομα και προσφατα) τσακισμενων απο το ξυλο,φωτογραφιες βασανισμων.....!!Σε μια χωρα που το κοινοβουλιο της,ψηφιζει τις φυλακες Γ τυπου για αυτα τα ''αλλα παιδια'',δημιουργει στρατοπεδα συγκεντρωσης για αυτους τους ''αλλους'' λαους,επιβαλλει παρανομα, σωματικες ερευνες και κολπικους ελεγχους στις συντροφους των φυλακισμενων.....κυριες μου,δεν αρκει να πληρουμε σωματικα την ικανοτητα να γεννουμε ''ζωη'' !!Πρωτιστως, πρεπει να ξερουμε πως θα της διαφυλαξουμε την συνεχεια της. Και αυτο δεν μπορει να πραγματωθει,και να εχει συνεχεια..... εξω απο το δικαιο!! Ειναι η δευτερη μητρα ,μεσα στην οποια θα επιβιωσει και θα αναπτυχθει για να δημιουργησει.Οσο πιστευουμε, πως η ελλειψη δικαιοσυνης,ειναι ενα κακο για ολους αυτους τους ''αλλους''εξω απο την πορτα μας, και οχικαι για εμας και τα παιδια μας,που τοσο πολεμουμε για το γαλατακι τους......εε μην πεσουμε απο τα συννεφα αν ξαφνικα παλιν δουμε το κακο,να περνα μεσα απο την πορτα μας....και να ακουμπα εμας και τα παιδια μας!!Ξεχαστηκαμε, και μιλουμε πολυ για την ισοτητα των δυο φυλων!! Οχι για το ΔΙΚΑΙΟ , ως βαση ζωης και των δυο φυλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη για τους Πρόσφυγες, όσοι προέρχονται από ασφαλή χώρα, όπως η Τουρκία, δεν θεωρούνται πρόσφυγες, αρά παρανόμως εισελθόντες!!! Για να θεωρηθούν πρόσφυγες, πρέπει να καταγραφούν εντός της πρώτης ασφαλούς χώρας εισόδου (Τουρκία) από την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ !!! Για να εισέλθουν και διαμείνουν προσωρινά σε άλλη χώρα, πρέπει να υπάρχει Διεθνής Συμφωνία της χώρας 2ης υποδοχής με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, εγκεκριμένη ομόφωνα κι από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας!!! ΆΡΑ, ΟΣΟΙ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΟΙ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ (ΓΛΩΣΣΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ ΚΙ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΕΙΔΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΚΛΠ) ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΜ ΗΜΕΡΙΣΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ, ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ, ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΚΑΙ, ΚΥΡΙΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ "ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ" ("ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ") ΚΙ ΕΝΕΧΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΙ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΑΛΠΤΟΥΝ ΚΑΘ' ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ!!! ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ) ΑΣΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ (ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!! ΕΤΣΙ, π.χ. ΟΙ 8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ) ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ) ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή