Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Η τουρκική οικονομία μπαίνει σε περιπέτειες ο Ερντογάν σε φουρτούνες

Γράφει ο Πολυδεύκης

Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση εξόδου από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Ήδη η τουρκική λίρα έχει καταβαραθρωθεί σε επίπεδα ρεκόρ και η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για την τόνωση της οικονομίας.
Στις 22-09-2016 η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περικόπτει το ημερήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσεις, παραβλέποντας τις ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και ενδεχόμενες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τούτο αποτελούσε απαίτηση και του Τούρκου Προέδρου για φθηνότερη πίστωση και τόνωση της αγοράς.
Ο Erdogan έχει ηγηθεί μίας εκστρατείας για φθηνότερη πίστωση με την ελπίδα να ενισχυθούν οι προοπτικές για ισχυρότερη, και βασισμένη στην κατανάλωση, ανάπτυξη. Τούτο οφείλεται και στο μικρότερο, του αναμενομένου, ρυθμό ανάπτυξης (3,1%) στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα η πτώση των τιμών των τροφίμων αναμένεται να συντελέσει βραχυπρόθεσμα στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού. Ωστόσο η πρόσφατη φορολογική αναπροσαρμογή στις τιμές των καυσίμων (σ.σ. από τις υψηλότερες στον κόσμο) και άλλοι παράγοντες αναμένεται πως θα περιορίσουν τη βελτίωση του πληθωρισμού και ως εκ τούτου καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση μίας προσεκτικής οικονομικής πολιτικής.

Η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έχει πυροδοτήσει αβεβαιότητα στην οικονομική προοπτική και έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με ανακύπτουσες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης MOODY’s ανέφερε στις 21-09-2016 ότι ο κραδασμός από την απόπειρα έχει κατά κύριο λόγο απορροφηθεί και αναμένεται να ολοκληρώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας εντός Οκτωβρίου. Τούτο εκτιμάται πως προκαταβάλει μία ενδεχόμενη αναβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από το επίπεδο junk που είχε υποβαθμίσει την Τουρκία τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα.

Το ανωτέρω ακούγεται εν μέρει καθησυχαστικό, ωστόσο οι διεθνείς ανησυχίες δεν έχουν εκλείψει. Σύμφωνα με τον Alastair Wilson, διευθύνων σύμβουλο διεθνών κρατικών πιστωτικών κινδύνων, οι προκλήσεις για την Τουρκία παραμένουν μακροπρόθεσμες και επισημαίνει πως αυτές έγκεινται στις ενέργειες της κεντρικής εξουσίας για την χάραξη πολιτικής και στις οικονομικές αδυναμίες σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι μεταβολές στα διεθνή επιτόκια και τις ροές κεφαλαίων..

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, B. YILDIRIM, ανακοίνωσε την ίδια μέρα με τις αναφορές από τον MOODY’s πως η χώρα έχει αναμορφώσει την επιτροπή τροφίμων, η οποία επιβλέπει τις αυξήσεις των τιμών και θα εργαστεί για να αποτρέψει μία άδικη αύξηση στον πληθωρισμό τροφίμων, ανακοινώνοντας μία σειρά μέτρων για μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή ο B. YILDIRIM, προχώρησε σε συμφωνίες με τον πολιτικό κόσμο της Γείτονος, για διάφορες αλλαγές στο περιορισμένου χαρακτήρα στο Σύνταγμα της χώρας, δείχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις τη «σύμπνοια» που επικρατεί στη χώρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών πραξικοπημάτων, αλλά και στη σταθεροποίηση της ασφάλειας και της δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει ήδη με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών κάθε 5 έτη αντί των τεσσάρων που ισχύουν σήμερα, ενώ μοναδικό σημείο διαφωνίας είναι αν το μέτρο θα ισχύσει για το υπάρχον κοινοβουλευτικό σώμα (σ.σ. δηλαδή παράταση της κοινοβουλευτικής θητείας κατά ένα έτος) ή αν θα ισχύσει για το κοινοβουλευτικό σώμα που θα προκύψει το Νοέμβριο του 2019.

Ήδη τα κόμματα AKP (κυβερνών), CHP (αξιωματική αντιπολίτευση) και ΜΗΡ (εθνικιστές) έχουν συμφωνήσει στην τροποποίηση 7 άρθρων του Συντάγματος, με τα 4 να αφορούν τη στρατιωτική δικαιοσύνη, ήτοι την κατάργηση του ανώτατου στρατιωτικού δικαστηρίου και των διοικητικών στρατιωτικών δικαστηρίων, τα 2 να αφορούν την αλλαγή της λέξης ανεξαρτησία σε ουδετερότητα, όσον αφορά τα δικαστήρια της χώρας και 1 άρθρο αφορά τη μη συμμετοχή του Δκτη της Στρατοχωροφυλακής στο ΣΕΑ.

Όπως φαίνεται λοιπόν ο Erdogan προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ισχυροποίησης της εξουσίας του, αφού κόπτει τα πόδια των πραγματικών αντιπάλων του, που δεν είναι πολιτικοί, αλλά στρατιωτικοί και δικαστικοί. Δεν είναι μόνο οι προσαγωγές και συλλήψεις, αλλά ο εξαναγκασμός του πολιτικού κόσμου, ώστε να εξαλείψει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό της Γείτονος που θα ψαλίδιζε την εξουσία του Τούρκου Προέδρου. Πρόκειται για μία σειρά κινήσεων που ξεκίνησε με την απομάκρυνση των εσωτερικών του αντιπάλων (Davutoglu κ.α.) και αναμένει αρκετά βήματα πριν ολοκληρωθεί. Με αυτό τον τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να δηλώσει και στο εξωτερικό πως η τουρκική δημοκρατία δεν απειλείται, από τη στιγμή που θα είναι συγκεντρωμένη γύρω από το πρόσωπό του και ως εκ τούτου να εξαλείψει και τους φόβους των ξένων επενδυτών για την πορεία της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου