Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ρωσία - Κίνα ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Νότια Σινική Θάλασσα - ΒΙΝΤΕΟ


Αυτή είναι η πρώτη φορά που Ρωσία και Κίνα διεξάγουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (Νότια Σινική Θάλασσα). Υπάρχει μια αυξανόμενη οικειότητα ανάμεσα στις δύο δυνάμεις που προκαλεί ανησυχία ανά την υφήλιο. Απο την άλλη η Ιαπωνία ανακοίνωσε οτι σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές τις δραστηριότητες στην Νοτιοανατολικκή Ασία κάτι που σημαίνει συνεργασία με τις ΗΠΑ. 

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές τις δραστηριότητες στην Νοτιοανατολική Ασία, ώστε να αντιμετωπίσει την κινεζική κυριαρχία γύρω από ύφαλους στην Ανατολική και τη Νότια Σινική θάλασσα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με το Ναυτικό των ΗΠΑ σε ότι αφορά τα εκπαιδευτικά ταξίδια. 
Οι εντάσεις στην περιοχή αυξήθηκαν όταν το Πεκίνο διεκδίκησε τη διοίκηση των νησιών Σενκάκου - γνωστά στην Κίνα ως τα νησιά Diaoyu . Μέρη της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, επίσης διεκδικούνται από την Ταΐβάν τα οποία το Πεκίνο θεωρεί τμήμα του εδάφους της .
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδαίτερα περαιτέρω μετά τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας. 
Καθώς κορυφώνονται οι εντάσεις, το αμερικανικό ναυτικό συνεχίζει να αναπτύσει πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στα διασπαρμένα νησιά ώστε να διασφαλίζονται οι αρχές της ελευθερίας της πλοήγησης στα διεθνή ύδατα. Η Ουάσινγκτον μάλιστα διεξάγει αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. 

Το Πεκίνο δεν βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ παράλληλα προσπαθεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κίνας. Ακόμα, προειδοποίησε το Τόκιο ότι θα προβεί σε σκληρές απαντήσεις αν αγγίξει την ‘’κόκκινη γραμμή.‘’

Eνδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Υπουργού Άμυνας της Ιαπωνίας Tomomi Inada: " Αν ο κόσμος παραβλέπει τις προσπάθειες που θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του δρόμου στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και να επιτρέψει την ‘’αλλαγή’’ των κανόνων που επικρατεί στα ύδατα και τον εναέριο χώρο της, τότε οι συνέπειές θα μπορούσε να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο και δεν θα περιοριστούν στο δυτικό Ειρηνικό", όπως γράφει το RT. 

Απο την άλλη η κοινή ναυτική άσκηση Joint Sea 2016 Ρωσίας - Κίνας ξεκίνησε την Πέμπτη με τα μάτια του δυτικού κόσμου να έχουν στραφεί στην Νότια Σινκή Θάλασσα. Οι ναυτικές ασκήσεις Κίνας - Ρωσίας είναι ένα ετήσιο γεγονός, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια είχαν λάβει χώρα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας και την Κίτρινη Θάλασσα, μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Αλλά οι φετινές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποκτά νέα σημασία μετά από μια απόφαση-ορόσημο έναντι απαιτήσεων της Κίνας στην περιοχή.Σύμφωνα με την απόφαση η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα






View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Russian and Chinese marines complete land exercise during Joint Sea 2016 navy cooperation drills in south China.



Η άσκηση ‘’Joint Sea 2016’’ θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Στα πλαίσια της άσκησης οι Κινέζοι και οι Ρώσοι θα εκπαιδευτούν στην υπεράσπιση πολιτικών πλοίων από πειρατές και στο πως να κάνουν ανακατάληψη ενός πλοίου.Άλλες αποστολές κατά την διάρκεια της άσκησης περιλαμβάνουν σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου και αεράμυνας. Η άσκηση θα λήξει με μια κοινή αμφίβια και εναέρια επίθεση σε ένα οχυρωμένο νησί




RussianandChinese marines mingle ahead of land exercise in south China during Joint Sea 2016 navy cooperation drill



Εν τω μεταξύ, 2.000 μίλια (3.300 χιλιόμετρα) προς τα ανατολικά, οι αμερικανικές δυνάμεις από όλο τον Ειρηνικό συγκεντρώθηκαν για την άσκηση Valliant Shield, με 18.000 προσωπικό, 180 αεροσκάφη και το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, μεταξύ άλλων πολεμικών πλοίων.

http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου